Leder shipping-kontor i Singapore: – Undervurderte kulturforskjell-utfordringene

For Ledertalent-nominerte Sigrid Teig (31) har det budt på noen utfordringer å være både ung og kvinne i asiatisk forretningsliv. Men mest utfordrende har det vært å lede 15 ulike nasjonaliteter.

IKKE ANGRET: Sigrid Teig takket ja til Westerns Bulks tilbud om jobb i Singapore på stående fot. Det har den unge lederen ikke angret på.
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

For syv år siden fikk nyutdannede Sigrid Teig spørsmålet fra shippingfirmaet Western Bulk: Vil du jobbe ved vårt kontor i Singapore?

– Jeg sa ja på stående fot. Det var ikke bare lett å forklare min daværende samboer etterpå. Men nå kan jeg ikke forestille meg hvordan livet ville vært, hvis jeg hadde valgt annerledes den gangen, forteller Teig.

Hun er leder for Western Bulk Charterings Singapore-virksomhet, og i år har hun også blitt nominert som kandidat til E24s Ledertalent-kåring.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Nå begynner kandidatene å peke seg ut

– Jeg ble veldig overrasket og ydmyk over nominasjonen, og det at noen i det hele tatt husket på meg som sitter her ute. Jeg håper at nominasjonen kan synliggjøre hvor mye spennende som skjer i næringslivet i Singapore, og at det kanskje også kan senke barrieren for unge talenter som vurderer å reise ut, sier 31-åringen.

Ble shipping-trainee

For henne var det «forelskelsen» i shippingfaget som gjorde at hun tok valget om å forlate Norge for Asia og Singapore i 2009.

– Jeg tok et valgfag i shipping ved NHH, som jeg syntes var veldig spennende og konkret. Jeg fant ut at dette var noe jeg ville jobbe med, og sendte derfor en søknad om å få delta i Norsk Rederiforbunds traineeprogram, forteller hun.

Teig ble trainee hos Western Bulk, som altså valgte å sende henne til Singapore allerede det første året.

– Det var ikke så mange jobber å velge mellom i 2008/2009 etter finanskrisen. Men for en som er interessert i shipping, fremsto dette uansett som en drømmejobb, sier Teig.

Trodde hun måtte reise hjem

Hun jobbet med risikostyring de par første årene, men steg raskt i gradene ved selskapets Singapore-kontor.

– Det var veldig overraskende da jeg ble spurt om å bli leder for kontoret. Jeg ble innkalt til en samtale da jeg var hjemme i Norge, og husker at jeg tenkte: «Har jeg gjort noe galt? Må jeg reise hjem?», men så ville de altså at jeg skulle overta ledelsen, sier Teig, og legger til:

– Dette var en stor tillitserklæring. Ledelsen har for øvrig vært modig som har gitt meg både muligheten til å begå feil og friheten jeg trenger til å ta egne beslutninger.

I SINGAPORE: Sigrid Teig fra shippingfirmaet Western Bulk.

– Hva tror du er den største forskjellen mellom å jobbe i Norge og i Singapore?

– Jeg merker den største forskjellen rent praktisk. Vi er preget av tidssoneforbannelsen, som blant annet gjør at det blir mange e-poster på kveldstid, fordi vi må dekke markedene og kontorene i andre regioner når de er tilgjengelige, forteller Teig.

«Dear Mr. Sigrid-san»

Selv om hun ikke vil overdrive vanskelighetene ved å være ung kvinne i en høy stilling i en relativt mannsdominert bransje i Asia, så er det ikke til å komme fra at det har vært noen overraskede ansikter å se når hun har stilt til møter med motparter.

– Det er kanskje det at jeg er relativt ung som i asiatisk kontekst veier tyngst – i noen land i regionen er det fremdeles praktisk talt utenkelig at en eldre kollega kan rapportere til en yngre, forklarer Teig, og tilføyer;

– I den forstand må jeg nok kanskje «lirke» litt mer i rollen min enn det en eldre mann i tilsvarende stilling hadde måttet gjøre. Samtidig gir deg meg også muligheten til å overraske på oppsiden noen ganger.

Hun har også blitt oppringt av en del som forventer å høre en mann i den andre enden, og har fått sin dose med e-poster som begynner med «Dear Mr. Sigrid-san».

– Men i de tilfellene får jeg skylde mest på mitt særdeles lite feminint-klingende navn, spøker Teig.

SINGAPORE: Hovedområdet for forretningsvirksomhet i Singapore.

– Mer aksept for å ha hjelp hjemme

Selv om kvinneandelen i Western Bulk har bikket førti prosent, medgir Teig at det kanskje er litt tøffere for kvinner å hevde seg i shippingbransjen, og kanskje også i Singapore generelt.

– Det er ganske kompetitivt og lange arbeidsdager, noe som kan bidra til at merkbart færre kvinner tar lederstillinger. Samtidig er det mer aksept for å ha hjelp hjemme her i Singapore, og fleksibiliteten er stor. Flere av mine venninner her klarer dermed å kombinere krevende jobber med familie også.

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Hemmende med mange eldre menn i topplederstillinger

– Undervurderte kulturforskjellene

Den kanskje største utfordringen som leder ved Singapore-kontoret, er imidlertid ikke knyttet til kjønn eller alder, men at det er så mange som 15 ulike nasjonaliteter blant de 40 personene Teig har under seg.

– Jeg undervurderte totalt hvilke utfordringer kulturforskjeller kan gi deg som leder. Nå ser jeg ikke lenger på dette som en utfordring, men noe jeg bare må forholde meg til i hverdagen.

I staben har Teig i tillegg alt fra teoretiske fysikere til folk som har jobbet seg oppover fra å være mannskap på skip, og også denne bredden i bakgrunn og kompetanse kan være utfordrende å jobbe med som leder:

– Jeg leder også folk som har mye mer erfaring og ekspertise enn meg selv, og da må jeg som leder være ydmyk, samtidig som jeg tør å utfordre. Jeg tenker imidlertid at jeg er heldig som får jobbe med alle disse spennende menneskene med så variert bakgrunn, slår Teig fast.

– Har mitt liv her

Hun har også fått muligheten til å fortelle om en del av sine utfordringer, som gjesteforeleser i arbeidslivskultur ved et lokalt universitet. Da får hun også muligheten til å synliggjøre sin egen bransje, noe hun setter stor pris på.

Teig forteller at det ikke er lett for Western Bulk å få nordmenn til å ta på seg lengre engasjementer i Singapore, og mener at flere burde ta sjansen på å reise, slik hun selv gjorde som nyutdannet for syv år siden.

– Det hender seg at jeg savner familie og gamle venner, og den norske livsstilen med hytte- og friluftsliv. Det er også trist når venner og kolleger flytter hjem. Men nå har jeg mitt liv og mitt nettverk her, og jeg har også vært heldig med stabilitet i min expat-tilværelse. Og når man først skal reise ut, er Singapore ikke bare en trygg, men også en overraskende sjarmerende by.

Les også

- Viktig å få frem det positive med å være leder

Les også

– Nå begynner kandidatene å peke seg ut

Les også

Her jobber de med å finne årets ledertalent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Shipping
 3. Leder
 4. Karriere
 5. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Hun er «årets drivkraft» i Ledertalentene 2016: – Jeg tar sjansen, så får jeg heller gjøre noen feil

 2. – Magien oppstår i kontakten mellom leder og de som faktisk lager produktene

 3. Hun er «Årets markedsfører» i Ledertalentene 2016: – Det er en påkjenning å ha ansvar når det kjennes tøft for alle

 4. Slik gjorde de karriere i verdensmetropolene

 5. Han er «årets selskapsutvikler» i Ledertalentene: - Jeg er ikke en leder som holder festtaler