KVINNER OG EIERSKAP: - Jeg trives med å forme egen skjebne

Flere kvinner burde inn på eiersiden i norsk næringsliv, men mange prioriterer familien i stedet, mener Celina Midelfart.

FREMHEVER SELVSTENDIGHET:Å ha ansvar og være uavhengig er viktig for hvorfor Celina Midelfart er engasjert eier.
  • Renate Sæle
Publisert:

- Jeg trives med ansvar, selvstendighet og uavhengighet. Muligheten til å være med å forme bedriften, egen arbeidsdag og egen skjebne, skriver Celina Midelfart i en e-post til E24.

Hun støtter helhjertet styreekspert Elbjørg Gui Standal, som mener kvinner bør bli mer aktive i næringslivet gjennom å bli eiere.

- Eiere velger styremedlemmer og eierskap gir rettigheter. Derfor er det viktig kvinner blir eiere, sa Standal til E24 onsdag.

LES OGSÅ: - Kvinner bør kaste seg inn i aksjehandel

Bør eie

Selv tok Celina Midelfart over familiebedriften Midelfart & Co, og mener som Standal at det å gå inn på eiersiden vil gjøre det lettere for kvinner å få innpass i viktige styrer.

- Styret er primært et eierorgan og bør reflektere aksjonærprofilen i selskapet. Påvirkning og gjennomslagskraft er følgelig i stor grad en funksjon av eierskap, mener Mildefart.

- Det er også slik at ledende stillinger i næringslivet er en god skole og relevant rekrutteringsplattform for styrearbeid.

Hun fremhever at å være eier gir mulighet til innflytelse og å utgjøre en forskjell. Men hun tror ikke det er forskjell på hva som kan inspirere kvinner og menn til å bli eiere.

- Jeg tror det er mye de samme mellommenneskelige og økonomiske driverne i det å være eier og leder som enten motiverer eller virker avskrekkende uansett kjønn. Således har jeg ikke svaret for hva som kan inspirere kvinner spesielt.

Relaterte saker:

Familiehensyn

Midelfart tror arv og miljø påvirker det faktum at få eiere er kvinner.

73 prosent av aksjonærene i norske ASA og AS er menn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. For Midelfart er det mange faktorer som påvirker hvorfor få kvinner investerer og er eiere.

- Risikovilje, hensyn til familie, avveiing mellom innsatsfaktorer som tid, forsakelser, utfordringer og arbeidsbelastning satt opp mot ønsket om fleksibilitet, prioritering av barn, større sosial delaktighet og mindre ansvar, grunngir hun til E24.

Personlig fremhever hun at det å eie er motiverende og meningsfylt. Midelfart har 20 roller i norsk næringsliv. I tillegg er hun nestleder i NHOs eierforum, som jobber for bedre politikk for eierskap i norske bedrifter.

- Anledning til å aktivt medvirke i utvelgelse av det teamet av mennesker og kolleger som gjør at man i plenum oppnår mer enn summen av enkeltindividene samt føler at man er i bevegelse faglig sett.

LES OGSÅ: Knallår for Celina

Mange roller

Celina Midelfart er selv svært aktiv som eier og styremedlem.

Hun er styreleder i Midelfart Holding AS, Pescara AS, Midelfart Professional AS, Midelfart Capital AS, Hudpleie 1 AS, Midelfart Obligasjon AS, Mico Eiendom I AS, Mico Eiendom Ii AS, Midelfart Management AS og i Midelfart AS.

I tillegg til sine mange styrelederverv, sitter hun i styret til Marine Harvest ASA, Beone AS, Cm Gruppen AS, Vami AS, C Sundtsgt 19 AS og i Face It AS.

Midelfart er oppført med en formue på 380,5 millioner.

Flere saker på E24 Jobb

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Kvinner bør kaste seg inn i aksjehandel

  2. Celina Midelfart dropper kosmetikk

  3. Betalt innhold

    Førstekvinnen

  4. – Det er bullshit

  5. Betalt innhold

    Work-life balance: Hvordan kombinere ledelse og småbarnsliv?