Rekordmange jakter på hybel

Kampen om studentboliger tilspisser jo nærmere studiestart vi kommer. Akkurat er etterspørselen etter bolig rekordstor. Les Dine Pengers tips i hybeljakten.

UTLEID: Studentboligene på Sogn er blant boligene til Studentsamskipnaden i Oslo som er fullt leid ut. Foto: SIO.
Publisert:

- Vi har aldri opplevd så stor pågang som vi har gjort i år. Det er en markant økning i både antall annonser og trafikktallene på de som ser etter boliger har også økt kraftig, forteller daglig leder i Hybel.no, Christian Rasmussen til Dine Penger.
Akkurat nå ligger det 706 hybler eller rom til leie ute på Hybel.no, som formidler rubrikkannonser for hybler, leiligheter og bofellesskap/kollektiv.
Flere vil leie
Samtidig er det mer enn dobbelt så mange, nærmere bestemt 1585, annonser fra personer som ønsker å leie bolig på samme nettsted.
Finn.no er det i dag registrert 4.522 ledige utleieboliger. 668 av disse er hybler eller rom i bofellesskap. Hos Utleiemegleren er 332 boliger til leie.
Hva koster hybelen?
Ifølge statistikk fra Hybel.no ligger gjennomsnittsprisen for et rom i bokollektiv i Oslo nå på 4.600 kroner.
I Bergen er gjennomsnittsprisen 4.080 kroner, mens det i Trondheim i snitt koster 4.100 kroner for et rom.
Disse prisene er beregnet ut fra annonser som er lagt ut på Hybel.no det siste året, og er derfor ikke noen pålitelig statistikk for det totale markedet. De gir likevel en pekepinn på hvor prisene ligger.
Tallene fra hybel.no vier at sammenligner man utleieprisene de siste tre månedene i år mot samme periode i 2010, så har prisene økt.
I Bergen har prisoppgangen vært på 5,8 prosent, i Oslo 6,1 prosent, mens i Trondheim har det vært en prisoppgang på hele 9,6 prosent.
Gjennomsnittlig utleiepris på hybel.no

Kilde: Hybel.no


Før du sier ja til å leie en hybel, bør du uansett bruke litt tid på å orientere deg i markedet og finne ut hva som er «gjengs leie» i området der du ønsker å leie.

Fungerende direktør Trond Bakke i Studentboligene. Foto: SIO.

Fullt
Fungerende boligdirektør hos Studentsamskipnaden i Oslo (SIO) Trond Bakke, forteller om stor pågang på deres studentboliger.
- Pr i dag er det ingen ledige studentboliger hos oss. Det er et stort underskudd på antall boliger i forhold til antall søkere. Men dette er en situasjon vi er vant til på denne tiden av året og det er fortvilende for oss og for de som vil flytte inn, forteller Bakke.
Men selv om du i dag har fått studieplass, men ikke fått akkurat den studentboligen du har søkt på, råder Bakke til å takke ja til et tilbud om bolig.


- Selv om det i dag ikke er noen ledige boliger til studentene, så vet vi av erfaring at det skjer mange rokeringer de nærmeste ukene. Mange som har fått tilbud om plass pleier å takke nei, enten fordi de vil studere et annet sted eller har fått et annet sted de heller vil bo, forteller Bakke.
Bakke sier at mange hundre som pr i dag ikke har fått studiebolig, kan de næreste ukene få et tilbud fra SIO.
- Vi opplever at mange søker studentbolig for sikkerhets skyld, men ender opp med noe annet. Det er derfor ingen grunn til å fortvile ennå. Ta derfor i mot studieplassen og vær tålmodig, sier Bakke.
Lag annonse
Skal du legge inn «Bolig ønskes»-annonse på nettet, kan du gjøre det på for eksempel Finn.no eller Hybel.no.
Hos sistnevnte har du mulighet å legge inn gratis annonse, mens du på Finn.no må ut med 499 kroner for å ha annonsen liggende i 60 dager.
Før du sier ja til å leie en hybel, bør du uansett bruke litt tid på å orientere deg i markedet og finne ut hva som er «gjengs leie» i området der du ønsker å leie.
Skill deg ut - lag en CV
Det kan være lurt å lage en liten presentasjon av deg selv (og en eventuell samboer) som du tar med på visning.
På den måten vil en potensiell utleier garantert huske deg blant dem som har vært innom.
Sjekk dine rettigheter
Når du skal leie leilighet eller hybel, er det viktig at du vet hva du har krav på og hva du må huske på. Det gjelder ting som husleiekontrakt, depositumskonto, er strøm inkludert, er kontrakten tidsbestemt, osv.
Mal for husleiekontrakt finner du her
Boligtorget.no finner du oversikt over og link til de fleste av landets studentsamskipnader og studentboliger.
Eie eller leie bolig?
Vurderer du å kjøpe i stedet for å leie? Vanligvis er dette det smarteste dersom du skal bo på samme sted over lengre tid. Det er likevel ikke alltid det lønner seg å kjøpe. Les mer om dette her.
Prøv også Dine Pengers «eie eller leie»-kalkulator.
Mest populært
Når du skal finne bolig, husk at: Jo større by, sentrumsnærhet og bedre standard - desto høyere pris.
De hyblene eller leilighetene som får best respons, er de som er gunstige på pris samtidig som de er i et sentralt område.
Bredbånd og kabel-tv er også et pluss, men er likevel en mindre viktig faktor enn beliggenhet og pris.
Her kan du finne ledig bolig:
Hybel.no
Finn.no
Utleiemegleren
Leie-bolig.no

Publisert:

Her kan du lese mer om