LO-topp vil ha mindre tillegg

Fellesforbundet-leder Arve Bakke går til det uvanlige skritt å be arbeidsgiverne i det offentlige å holde lønnsveksten nede.

UVANLIG LØSNING: De ansatte i offentlig sektor må få mindre enn de forventer, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.
Publisert: Publisert:

Han ledet frontfagmeklingen på vegne av LO og skaffet de ansatte i industrien en lønnsramme som anslås til rundt fire prosent.

I dag går han ut og sier at de ansatte i de forestående forhandlingene i offentlig sektor må få mindre enn de forventer.

- Jeg vil anmode arbeidsgiverforhandlerne i stat og kommune om ikke å drive oppgjøret oppover. De bør ikke forsøke å spå om hva som blir utfallet av de lokale lønnsforhandlingene i industrien, sier Bakke.

LES OGSÅ: DNB Markets: Tror lønnsfesten gir industridød

Må anslå

Lønnsoppgjør-resultatet han leverte, var 2,15 prosent. Utfordringen er at de fleste bedriftene i industrien senere i år har lokale forhandlinger, hvor det blant annet er forventet at oljetilknyttet industri vil få fete lokale tillegg.

Denne lokale lønnsglidningen får vi ikke vite resultatet av før utpå vinteren neste år.

Men for at landets kommuneansatte, sykepleiere, lærere og andre offentlige ansatte skal få omtrent like mye, må deres forhandlere forsøke å anslå cirka hvor mye de privat ansatte vil få ut av de lokale forhandlingene.

Denne såkalte antatte glidningen legges på toppen av lønnskravet når Unio, Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene nå skal forhandle.

Må opp til fire

Unio-leder Anders Folkestad har sagt at oppgjørene hittil tilsier at de må få et resultat godt opp på firetallet.

Hvis det eksempelvis betyr 4,5, betyr det at de krever å få lagt inn at de lokale forhandlingene i det private vil gi over to prosent lønnsvekst.

- Det er denne spiralen jeg advarer mot. Jeg forstår at de må legge inn en vurdering av lønnsglidningen som kommer senere år i det private, men det er ingen grunn til å legge den så høyt. De kan gi mindre, sier Bakke.

- I år er det hovedoppgjør, men neste år er det justeringsoppgjør. Da skal de som eventuelt fikk for lite i år, få lønnen justert tilsvarende. Det er mye bedre å ta justeringen da, enn å presse lønnen opp nå, sier han.

Les også

Statoil-ansatte nekter å godta pensjonskutt
Brudd i meklingen for byggeindustrien
- Årets lønnsoppgjør blir dyrt

Publisert: