– Det finnes aldri noe godt tidspunkt å slutte på
Når Sapa-sjef Svein Tore Holsether forlater aluminiumselskapet til fordel for Yara, er ikke tidspunktet perfekt. Men han mener at selskapet ligger foran planen.
– Yara er et fantastisk spennende selskap som er veldig godt posisjonert over hele verden, sier Svein Tore Holsether til E24.
Mandag ble det klar at det er Sapa Group-toppen som inntar sjefsstolen i kunstgjødselprodusenten, som i lengre tid har vært på jakt etter en ny permanent lederløsning. Egentlig ble en annen aluminiumtopp, Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, signert til jobben i juli.
To måneder senere trakk imidlertid Brandtzæg seg fra avtalen, da han mente at forutsetningene ble betydelig endret i forbindelse med den planlagte fusjonen med amerikanske CF Industries.
– Sist Yara hentet toppsjef fra aluminium gikk det ikke så bra. Du er helt sikker på at du ønsker jobben?
– Jeg er helt sikker, forsikrer Holsether.
Kommunikasjonsdirektør Susanne Rothstein skyter inn:
– Svein Tore er ikke kjent for å ombestemme seg.
Aksjelive:Vi følger Yara!
– Sterkt og spennende
Holsether begynner i den nye stillingen senest 1. oktober. Frem til det ønsker han fullt fokus på Sapa, og vil dermed ikke å si så mye om mulighetene han ser i den nye stillingen.
Noen tanker har han imidlertid gjort seg:
– Jeg vil særlig understreke den jobben selskapet gjør inn mot matvareproduksjon. Dette er et verdensomfattende segment som er i stadig utvikling, der selskapet hele tiden ser på mulighetene for å videreutvikle sine produkter. Det har til felles med aluminiumprodukter at det har fremtiden foran seg, og det har en positiv effekt på miljøet. Det synes jeg er attraktivt, sier han.
Yara er i gang med flere større investeringsprosjekter både i Norge og utlandet, og står i tillegg midt i en korrupsjonsrettssak mot flere av selskapets tidligere toppledere. Holsether ønsker ikke å kommentere sistnevnte.
– Det bør tas direkte med Yara. Mitt fokus er at Yara er et veldig sterkt og spennende selskap, sier han.
– Aldri noe godt tidspunkt
Holsether har ledet Sapa Group siden 2011, og har tidligere hatt lederstillinger i Elkem, Orkla og Sapa. Sapa er eid av Orkla og Hydro i fellesskap.
– Det er sånn at man aldri blir ferdig med en jobb, og det er aldri noe godt tidspunkt å slutte på. Men når det er sagt har Sapa gått gjennom en veldig spennende integrasjonsprosess i det halvannet året som har gått siden joint venturet ble opprettet, og den integrasjonen synes jeg har gått veldig bra, sier Holsether.
Da Orkla og Norsk Hydro i 2012 varslet opprettelsen av det felleseide selskapet Sapa, ble det kommunisert ut at man så for seg synergieffekter på rundt én milliard kroner ved utgangen av 2016.
Omtrent halvparten av dette var realisert i det underliggende resultatet for 2014.
– Vi presenterte noen forpliktelser på hva vi skulle gjøre av restrukturering og hva vi skulle oppnå av synergieffekter, og der ligger vi foran planen. Sånn sett er Sapa et selskap med godt momentum, og selv om jeg ikke er ferdig med jobben føler jeg at det er et ok tidspunkt å overlate det videre ansvaret, sier Holsether.
Yara-saken avsluttet med kraftig refs av Økokrim
Bringer internasjonal erfaring
Den påtroppende Yara-sjefen har tidligere jobbet i både USA, Asia og Sverige, og tror at den internasjonale erfaringen er noe han kan dra veksler på i den nye stillingen.
– På generell basis tar jeg med erfaringen med å leve et stort, internasjonalt konsern. Sapa har fabrikker i mer enn 40 land. Jeg har enorm respekt for hva som kreves av å drive en virksomhet på tvers av så mange land og kulturer. Bare ved vårt lille hovedkontor i Oslo er en rekke nasjonaliteter representert, og jeg setter stor pris på dette mangfoldet, sier han.
Som sjef i et nedstrøms aluminiumselskap, har Holsether også omfattende erfaring med kundekontakt.
– I Sapa har vi hele tiden fokusert på kundene våre, og jobber med løsninger som er verdiskapende for dem. Det er fine kunnskaper å ta med seg, sier han.