Lars Enge er «årets økonomihode»: – Kometkarrieren hans kan ende akkurat der han selv vil
Lars Enge har gått gradene i Yara med rakettfart.
Han var ifølge en tidligere medarbeider ansett som en naturlig fremtidig partnerkandidat i McKinsey Oslo, men Lars Kversøy Enge sluttet i 2015 - for å starte i Yara International.
Først som medarbeider i selskapets avdeling for fusjoner og oppkjøp, hvor han raskt ble forfremmet til leder.
I desember året etter ble han finansdirektør for industrisegmentet, som omsetter for omtrent 15 milliarder kroner, før han i august i år gikk inn i en ny stilling med mer globalt ansvar, på tvers av de ulike sektorene.
Tittelen er Vice President for Performance Management & Decision Support.
Enge har ingen god, norsk oversettelse selv.
For tiende året på rad kårer E24 Norges største ledertalent under 35 år. Fredag 7. desember offentliggjøres det hvem som vinner 2018-utgaven. I dagene frem til utdelingen offentliggjør vi vinnerne av de åtte underkategoriene Ledertalentene 2018 er delt inn i.
Fra jobb til jobb i rakettfart
Forståelig tittel eller ei, Ledertalentene-juryen har utropt 34-åringen til årets økonomihode.
– Det er en hyggelig anerkjennelse. Jeg er utdannet sivilingeniør og ser egentlig ikke på meg selv som noe økonomihode, så det gjør det ekstra gøy. Særlig siden jeg har en far og en søster som er økonomer, sier han.
Enges tidligere sjef Petter Østbø, som gikk av som konsernets finansdirektør i slutten av november, er full av lovord.
– Hos Yara har Lars gått fra jobb til jobb i rakettfart. Han er en av de mest ettertraktede lederne i selskapet og vil fortsette kometkarrieren helt til han når så langt han selv vil, sier han.
Lars Enge forteller at han ser på de hyppige forfremmelsene som en tillitserklæring.
– Jeg har gått ganske raskt i gradene, ja. Det gjenspeiler forhåpentligvis at man har gjort en god jobb, sier han til E24.
Og han har ingen planer om å stoppe der han er.
På sikt ønsker han å rykke videre oppover, og prøve flere nye ting, uten at han har noen planer om hva.
Det er bare noen måneder siden han gikk inn i ny stilling - og Enge er tydelig på at det er nyttig å være litt i jobben, og få til noe, før man sikter seg inn på ny beitemark.
Krevende oppkjøp
Petter Østbø er ikke i tvil om at Enge har prestert i sin tid hos Yara, ved å være drivkraften bak flere oppkjøp og salg, og ved å ha hatt en sentral rolle i å forbedre resultatene innenfor industrikjernevirksomheten.
– Jeg fikk være med å gjøre en del store og til dels krevende oppkjøp, både i mer velkjente markeder som det europeiske og amerikanske, og i land som Brasil og India, sier Enge.
– Det er jeg stolt av. Det er ikke slik at å kjøpe er bra i seg selv, men jeg tror det har vært fornuftige oppkjøp.
Tiden som finansdirektør i Yaras industrisegment varte i halvannet år.
Enge er fornøyd med at han og de øvrige ansatte klarte å levere ganske bra resultater i det som var en forholdsvis tøff tid.
Bretter opp ermene
Nå har han gått fra å konsentrere seg om kun industrien, til å jobbe på tvers av hele konsernet.
– Det er lett bli litt silo-orientert når man er delt inn i ulike segmenter. Derfor jobber vi med å gjøre konsernet flinkere til å se på tvers av Yara og legge til rette for at de ulike områdene klarer å jobbe mot konsernmålet og ikke kun sitt eget mål, sier Enge.
34-åringen har et tredelt ansvarsområde. Det dreier seg for det første om å jobbe proaktivt med prestasjonsledelse og risikostyring – å følge opp, og påvirke, hvordan det leveres finansielt, operasjonelt og kommersielt på tvers av konsernet.
Den andre delen går ut på å sikre at det finansielle grunnlaget og prosessene for viktige beslutninger er gode, mens den siste av Enges ansvarsområder dreier seg om å utvikle Yaras globale løsning for finansielle og operasjonell data.
– Hva er det som er bra ved din lederstil?
– Jeg forsøker å være ydmyk og lyttende. Det er noe folk setter pris på. Og så er jeg i stand til å brette opp ermene og ta aktivt del i arbeidet, ikke bare be om ting fra dem som jobber under meg.