IMF: – Risiko for bobletendenser i norsk økonomi

Pengefondet råder Siv Jensen til å holde seg unna pengesekken, selv om pilene peker nedover. Og de er bekymret for det norske boligmarkedet.

  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Susanne Klungtveit
Publisert:

Nok er nok. Pengebruken kan ikke øke mer nå. Det er blant beskjedene landsjef for Norge, Danmark og Nederland i IMF, Thomas Dorsey hadde med seg i kofferten til Siv Jensen.

Torsdag overleverte han pengefondets uttalelse om den norske økonomien og den økonomiske politikken.

Hovedbudskapet var at det står godt til med landet, og at nedturen som følge av oljeprisfallet er håndterlig for den norske økonomien.

Et av rådene til Jensen og den blåblå regjeringen er å sitte stille i båten mens nødvendige endringer i den norske økonomien skjer.

– 2015 er vendepunktet, sier Dorsey til E24.

Nærmere boble?

IMF har i mange år advart mot det norske boligmarkedet, så også i år. Pengefondets utsendte mener økt egenkapitalandel og større krav til nedbetaling, samt færre skattefordeler for boligmarkedet, vil kjøle markedet ned.

– Er det bobletendenser i det norske boligmarkedet?

– Vi vet først om det er en boble etter den har sprukket. Det er en risiko for at det er bobletendenser i den norske økonomien. Boligprisene har økt kraftig over lengre tid. I våre modeller er det klare tegn på at det norske boligmarkedet er overvurdert. Vi sier ikke at enden er nær … men risikoen øker.

– Nærmere, kanskje?

– Ja.

SKOLERETT: Thomas Dorsey kom med Det internasjonale pengefondets dom over Siv Jensen og den norske økonomien torsdag.

Terje Pedersen
Les også

OPEC tror oljeprisene vil holde seg lave

Konservative

På samme tid i fjor var rådet til den blåblå regjeringen å bli mer konservative i pengebruken. Det samme rådet gjentar han i år også.

– Vi mener myndighetene bør være mer konservative i pengebruken neste år. Økonomien trenger ikke er mer stimulans nå, sier IMF-toppen og viser til at underskuddet som andel av Fastlands-BNP ikke må øke fremover.

I 2014 var oljepengebruken på 140,9 milliarder kroner, mens den i år er på 168,7 milliarder kroner, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

– Akkurat i år er det flere gode argumenter for ikke å kutte i de finanspolitiske stimulansene, men blir veksten lavere enn ventet neste år, må myndighetene la de automatiske stabilisatorene i økonomien få virke.

Sitt i ro, Siv

Pengefondet anslår en vekst for Fastlands-Norge på 1,4 prosent neste år, og forventer en moderat økning i arbeidsledigheten fremover, som følge av nedkjølingen i petroleumsindustrien.

Les også

Nordmenn spår dystre tider for Norge - men har god tro på egen økonomi

Dorsey la sterk vekt på at offentlig etterspørsel etter varer og tjenester, ikke må erstatte fallet i etterspørselen fra olje- og gassnæringen.

– Det er ingen god idé at regjeringen absorberer nedturen. Jobbene som forsvinner innen olje og gass, må kanaliseres over i andre konkurranseutsatte industrier som enten er relatert til eksport eller import. De burde ikke ende opp i en ikke-konkurrerende sektor, eller som offentlig ansatt, sier han videre.

Les også

Arbeidsledigheten holder seg stabil

Myndighetene skal ikke bestemme

På kort sikt kan dette medføre at arbeidsledigheten stiger, med det resultatet at skatteinngangen blir lavere, og at trygdeutgiftene øker. Dorsey råder regjeringen til å tenke langsiktig.

– Avmatingen i norsk økonomi vil vare mange år. For de neste ti årene sier nesten alle prognoser at det vil gå litt dårligere. Derfor har markedet godt med tid til å tilpasse seg. Det er ikke riktig at myndighetene skal gå inn og bestemme hvor den ledige kapasiteten skal utnyttes.

– Er dette politisk gjennomførbart?

– Jeg lar nordmennene ta seg av norsk politikk. Våre råd er tekniske og økonomiske, sier Dorsey lett humrende.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. IMF ber Siv ta boliggrep

  2. Hun redder norsk økonomi fra resesjon

  3. IMF anbefaler ny handlingsregel for Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik mener IMF norsk økonomi må svare på oljebremsen

  6. Varsler vekstbrems i Norge