Oljejobbene forsvinner på Sørlandet: – Jeg er bekymret for ringvirkningene

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder tror de som rammes hardest av kuttene i National Oilwell Varco Norway ikke nødvendigvis er de som jobber der.

BEKYMRET: Regionsdirektør for NHO Agder, Siri Mathiesen.

Moment Studio
 • Karl Wig
 • Victoria Armstrong
Publisert:

– Det er veldig uaktuelt for mange ingeniører å sette seg i ledighetskø. De søker arbeid andre steder, og inntil videre viser tallene at de stort sett lykkes; Ledigheten på Sørlandet er fortsatt under fire prosent, sier Mathiesen til E24 – og legger om:

– Min store bekymring er ringvirkningene av nedleggelsene. Når du har et så stort lokomotiv som rammes, har du et langt løp av andre som påvirkes i lokalsamfunnet. Du merker det i restaurantnæringen, du merker det i taxinæringen. Og til neste år vil vi se at dette tas ut i ledighetstallene.

Mandag kom nyheten om at nye 900 mister jobben i National Oilwell Varco Norway (NOVN).

Oljeserviceselskapet har allerede skrelt staben med 1500 faste og innleide ansatte.

Les også

Ordfører om nedleggelses-nyheten: – Vil gi markant økning i arbeidsledigheten

– Sørlandet er hardt rammet

– Det vi spør oss, er: Kommer det en runde tre? En runde fire? spør Agder-direktøren.

De nye kuttene rammer nemlig Sørlandet tungt. NOVN har sitt hovedkontor i Kristiansand. Og på Søgne, rett utenfor byen, legges produksjonsvirksomheten ned.

VG reportasje hos NOVN i Molde: – Ingen trodde dette ville skje

Sørlandet er ikke like oljesmurt som Vestlandet. Men situasjonen er alvorlig og i ferd med å bli verre, varsler NHO-direktøren.

– Det er klart at vi er hardt rammet. Hver tredje krone kommer fra oljerelatert industrivirksomhet, og de fleste selskapene har slanket sine operasjoner.

– Samtidig har ikke raset vært så kraftig foreløpig. Vi har en rik sammensetning av næringer hvor flere industrier for tiden nyter godt av en svekket krone, påpeker Mathiesen.

Les også

Tillitsvalgt om National Oilwell Varco-kuttene: – Dette blir nok ikke siste runde

Frykter ledighetshopp

Enn så lenge får hun meldinger fra Nav-sjefene om at de forsvunne oljejobbene ikke gir det største utslaget i ledigheten. Den holder seg under fire prosent.

– Inntil videre klarer mange ingeniører å skaffe annet arbeid, og det er veldig positivt. Det håper jeg de som mister jobben i NOVN også klarer, sier Mathiesen.

På lengre sikt er hun mindre optimistisk.

– Det tar tid før ringvirkningene av alle nedskjæringene blir synlige. Ved mindre man klarer å formidle arbeid til alle, tror jeg vi får en krevende vår.

Ser tydelige konsekvenser

Styreleder i Tekna Vest-Agder, Rune Norheim, er tror også at det vil bli ringvirkninger i andre næringer i området som følge av nedbemanningen. Ifølge Norheim har han allerede sett konsekvensene av tidligere kuttrunder.

– Vi ser tydelig allerede at disse nedbemanningene får konsekvenser. Vi ser at det blir færre julebord og at det er mindre taxikjøring. Så denne nedbemanningen vil naturligvis også gi ringvirkninger.

Norheim tror også at til tross for at mange flinke folk mister jobben som følge av kuttene i NOVN, kan det bli vanskelig å finne nytt arbeid i samme område. Da må man kunne være fleksibel.

– Det virker som om markedet er mettet for ingeniører akkurat nå. Også spørs det jo helt hvor fleksibel man kan være med tanke på å flytte. Hvis man har familie er det flere som må skaffe seg jobb, sier Norheim.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Aust-Agder
 3. Vest-Agder
 4. Olje og gass
 5. National Oilwell Varco (NOV)
 6. Tekna

Flere artikler

 1. National Oilwell starter ny kuttrunde

 2. Brasiliansk kontraktssmell

 3. Betalt innhold

  Oljeserviceselskap varsler nedbemanning – 95 kan miste jobben

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nye 900 må gå i National Oilwell Varco

 6. – Vil gi markant økning i arbeidsledigheten