BLØFF OM FORSKJELLER: Millenniallsgenerasjonen er ikke så ulik som mange ville ha deg til å tro, skriver E24-spaltist.

Kommentar: Millennialsbløffen!

Mange vil ha deg til å tro at millennialsgenerasjonen er såpass ulik alle andre at du må gjøre betydelige endringer i alt fra rekruttering til ledelsespraksis og belønningssystemer. Det er i stor grad visvas.

 • Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub er partner i kommunikasjonsbyrået Whydentify, og en ledende eksperter på «employer branding»
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Millenniallsgenerasjonen (personer født fra rundt 1980 og frem til 1994) utgjør en stadig større andel av arbeidsstyrken; i USA er den allerede den største. En lang rekke konsulenter, guruer, HR-ansvarlige og skribenter vil ha deg til å tro at denne generasjonen er svært ulik tidligere generasjoner.

De har solgt inn at det er viktig å tilpasse rekrutteringen, ledelsespraksis, belønningssystemer og teknologi for å evne å tiltrekke seg og holde på denne generasjonen. Gjør man ikke det, er man ute av gamet. Ferdig. Finito. Skifteretten neste.

Men er de så ulike da? Det påstås at denne generasjonen er mer opptatt av å realisere seg selv enn tidligere generasjoner. De motiveres ikke av lønn, visst nok. Det er jo sant, men mestring og mening er noe alle arbeidstagere søker og at penger ikke er en motivasjonsfaktor er universelt, ikke unikt for unge mennesker.

Det sies at millennials er langt mindre lojale – de kan snarere jobbe frilans hele gjengen. Jo da, andelen frilansere vokser, men det stemmer både for millennialsgenerasjonen og andre generasjoner. Veksten har dermed mer å gjøre med teknologi som gjør det enklere å jobbe frilans enn alder og generasjonstilhørighet.

Og jo da, du vil finne rapporter som viser at ungdom for noen år siden ikke vurderte jobbsikkerhet veldig høyt, men så kom oljekrisen og de siste tallene viser jammen meg at jobbsikkerhet er viktig igjen. Det svinger, med andre ord. Og det har lite med generasjoner og mer med konjunkturer å gjøre.

Tilgjengelige studier har vist at det er minimale forskjeller mellom generasjoner. Dessuten er det naivt å skulle tro at man klarer å beskrive en så stor populasjon med noen få enkle, felles trekk. Det er vel så stor variasjon innad i en generasjon som mellom generasjoner.

Alt dette maset om at ungdommen er radikalt forskjellige er bare en bløff fremsatt av personer som har noe å tjene på at du tror på dem. Betyr det at du kan holde på samme praksis som for ti år siden? På ingen måte. Du er nødt til å tilpasse virksomheten og være en moderne arbeidsgiver. Men det er ikke av hensyn til de yngre, det er av hensyn til alle generasjoner.

I Norge har vi et modent arbeidsmarked med høyt utdannede arbeidstagere som arbeidsgiverne kjemper hardt om. Dermed krever vi mer av arbeidsplassen og det inkluderer en høyere mening utover å fylle bankkontoen til eierne. Derfor må du tilby en meningsfylt jobb, selv om du bare skal tiltrekke deg seniorer.

Vi er vant til å bestille alt fra kinobilletter til ferier og ny kjole via mobilen. Da gidder ikke en nyutdannet 25-åring bruke 30 minutter på å fylle ut et søknadsskjema på nettet som ser ut som om det er laget i Excel. Men det gidder jaggu ikke den erfarne ringreven på 50 heller.

Det sies at man er nødt til å gå fra én årlig medarbeidersamtale til hyppigere tilbakemelding på grunn av de yngre. Men å få anerkjennelse, det å bli sett og fulgt opp jevnlig er ikke noe bare de yngre setter pris på.

Så, neste gang du blir invitert til et frokostseminar om millennialsgenerasjonen, dropp det. Vent til du blir invitert til et seminar om å være en moderne arbeidsgiver.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Unge talenter krever en mening med jobben: Advarer mot «pingpong-fellen»

 2. Betalt innhold

  Hvordan gjøre gode ansettelser under en pandemi

 3. HR-direktør i DNB: – Ansetter færre med tradisjonell bankbakgrunn

 4. Ledelsesekspert: – Ledere må fortsette å lære

 5. Ledertalentene 2017: IT-nestor mener norske bedrifter er teknologisinker