Anne (34) er «årets selskapsbygger»: Flyttet alene til Tyrkia for å starte som gründer

– Er du født og oppvokst i Norge, så synes jeg nesten det bør være pålagt å bo i utlandet en periode.

 • Lisa Pedersen
Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
pwc
mercuri

Da Anne Tutar var femten år, ble hun spurt om å være fungerende restaurantsjef noen uker i sommerferien ved et hotell i Tønsberg.

– Jeg tror ikke de visste hvor gammel jeg var, sier en lattermild Tutar til E24.

Utfordringen tok hun på strak arm. Så ballet det på seg. I 2015 solgte Anne alt hun ikke fikk plass til i tre kofferter og reiste til Istanbul for å starte sitt eget selskap. Den da 26 år gamle ferske gründeren var klar for nye utfordringer.

Etter tre år i Tyrkia flyttet Tutar hjem igjen med mannen sin. I leiligheten i Oslo bor de nå sammen med sine to barn.

I dag er hun partner i oppstartsfondet Antler, hvor de jobber de med gründere fra hele verden og investerer i nye selskaper.

– I Tyrkia fikk jeg testet meg på absolutt alt. Jeg flyttet alene til et fremmed land hvor jeg ikke kunne språket og hadde aldri gjort noe lignende før. Selv om det var en fantastisk erfaring, så ble det veldig ensomt å drive selskap alene. Det er en av grunnene til at jeg falt for det Antler driver med, sier Tutar.

Nå er hun vinner av kategorien «årets selskapsbygger» i E24s ledertalentkåring, noe hun synes er veldig hyggelig, og overraskende.

Livredd

34-åringen har vært glad i det ukjente så lenge hun kan huske. Da hun bestemte seg for å flytte til utlandet, fikk hun spørsmål om det hadde rablet for henne.

– Det som gjentok seg, var at mange påpekte at jeg var så modig som turte å gjøre dette. Jeg følte meg ikke modig i det hele tatt, og måtte ofte stille meg spørsmålet «hva er det verste som kan skje?», sier Tutar og legger til: – Jeg var jo egentlig livredd.

I Tyrkia grunnla hun selskapet «Future Foods» som produserte naturlig og sunn snacks, som for eksempel kornbarer som hun lagde selv. I 2017 rullet «Natura by Anne»-produkter ut i alle Starbucks-kafeer i Tyrkia og Aserbajdsjan.

Tre år senere flyttet hun tilbake til Oslo med mannen sin.

Tutar en av få kvinner i bransjen. Dette ønsker hun å gjøre noe med.

Tyrkia var ikke Tutars første utenlandsopphold. Erfaringene hun har fått fra utlandet har gitt henne mange perspektiver.

– Dersom man er født og oppvokst i Norge, så synes jeg nesten det bør være pålagt å bo i utlandet en periode. Jeg opplever at vi ikke er så gode til å sette pris på hvor fantastisk vi egentlig har det. Så jeg tror det er sunt å se hvordan ting fungerer og blir gjort andre steder, ved å bli eksponert for flere kulturer.

Dette har gjort at Tutar har større respekt for at utfordringer løses på ulike måter, og at den ene måten nødvendigvis ikke er bedre enn den andre. I tillegg har hun lært å sette pris på den norske lederstilen.

«Skal ikke være bedre enn sjefen»

– Nordmenn er ganske lette å jobbe med. Det tror jeg kommer av at vi har gode egenskaper til å tilpasse oss andre, og at vi ikke blir fornærmet veldig enkelt, sier Tutar.

I tillegg verdsetter 34-åringen tilliten mellom ledere og ansatte, og hun erfarer at man i Norge får et større ansvar på arbeidsplassen enn i andre land.

– I USA og Tyrkia har jeg opplevd at det er mange som ikke tør å si meningen sin fordi det ikke skal se ut som de er bedre enn sjefen. Dette ville ikke vært et tilsvarende problem i Norge, sier Tutar.

– Her løfter vi frem talent og gir de tidlig tillit til å løse oppgaver på egen hånd, og det tror jeg er ganske unikt.

Selskapsbygging er relativt nytt i Norge, og Tutar tror det krever er en litt egen og unik lederstil sammenlignet med å være leder i mer etablerte selskaper.

Som selskapsbygger er det mye usikkerhet, noe som gjør at Tutar trives ekstra godt i denne rollen. Hun drives av det ukjente.

Flere kvinnelige gründere

Ifølge Tutar krever selskapsbygging at man er endringsvillig som leder, samt at man er komfortabel med usikkerhet og risiko.

– Det er ikke gitt hvordan selskapet skal utvikles. Man starter på null med ansatte og ressurser. Det er ikke gitt hva slags resultater du skal levere, eller hvem som skal være investorene din. Alt er helt nytt. Du må navigere i et miljø med utrolig mange ukjente faktorer, forklarer hun.

Hun savner flere kvinnelige gründere i bransjen. På global basis går litt under to prosent av selskapsbygger-kapitalen til kvinner, noe Tutar synes er hårreisende.

Hjemme i huset deres er det lite spor av at det bor to småbarn i tillegg. Interiøret er stilfullt og veggene er fylt med kunstverk fra store deler av verden.

– I vår portefølje i Antler har 36 prosent minst én kvinne i gründerteamet, men vi er ikke fornøyd før vi er på 50 prosent. Det gir egentlig ikke mening fordi det er forsket på at selskaper med bedre mangfold vokser raskest og leverer bedre resultater, så det er «good business» rett og slett, sier hun.

34-åringen har tatt med seg flere vaner fra utlandet. Under møtet med E24 er Tutar rask med å poengtere at ryddigheten ikke er hennes fortjeneste: – I Norge stilles det høye krav til at foreldre skal gjøre alt selv. Det burde normaliseres å få hjelp til hverdagslige ting.

– Er dette fordi det er færre kvinner som velger å bli gründere?

– Ja, det tror jeg. En ting som går igjen er at folk sier at kvinner ikke er villige til å ta like mye risiko, og det er en oppfatning jeg er blitt allergisk mot, sier hun og legger til: – To prosent av investeringskapitalen går til kvinner. Vi er derfor nødt til å ta større risiko.

Nettopp dette opplevde Tutar selv da hun startet selskapet sitt i Tyrkia.

– Da jeg fikk den største kontrakten min med Starbucks og økte volumene, ble jeg nødt til å ta opp et banklån for å klare å finansiere det. Det fantes ingen annen mulighet, og jeg måtte bære risikoen selv. Jeg synes utsagnet om at kvinner ikke tar like mye risiko er urettferdig fordi det tilsier at vi har lik startlinje.

Leken og utålmodig

Selskapsbyggeren har aldri hatt en åtte til fire-jobb. Hjemme i huset sitt ved Holmenkollen bor hun sammen med mannen og deres to barn.

Å ikke være påkoblet på jobb hele døgnet er noe Tutar de seneste årene har jobbet med.

– Jeg brenner for jobben, så jeg kjenner egentlig ingen annen arbeidshverdag, og det tror jeg kommer til å prege meg uansett hva jeg gjør, sier hun og legger til:

– Når jeg jobber med noe jeg er engasjert i så er det vanskelig å sette grensene.

Tutar beskriver seg selv som selvkritisk. Noe hun skal jobbe med fremover er å tillate seg selv å gjøre feil: – Jeg har lært meg noen verktøy for å slutte å kverne på ting.

34-åringen har en hektisk hverdag, og er stort sett den samme på jobb som hun er på privaten. Leken og utålmodig.

– Jeg har mye personlighet med meg inn i lederstilen min, men jeg er ikke så glad i det politiske spillet som ofte foregår, det føler jeg ikke jeg har tid til. Jeg synes det er gøy å leke, og utvikle meg på nye ting og eksperimentere i det ukjente. Det er kanskje derfor selskapsbygging passer så godt for meg, sier hun.

Da Tutar for ti år siden var nyutdannet, kunne hun ikke drømt om å være der hun er i dag. Derfor synes hun det er vanskelig å svare på hvor veien videre går.

– Jeg har turt å ta de mulighetene jeg har blitt tilbudt, og det er det som har ført meg hit jeg er i dag, avslutter hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2021
 2. Ledertalentene
 3. Antler
 4. Gründer
 5. Ledere

Flere artikler

 1. Jonas Jafari (32) er årets ledertalent 2021

 2. Sluttet på skolen som 14-åring: – Jeg har lært mye om ledelse fra dataspill

 3. – Det skal være litt vondt å ta noen beslutninger

 4. Jonas har gjort kometkarriere i Google: – Handler om å jobbe smart

 5. Vinneren av «årets bærekraft» i Ledertalentene: – Se deg selv i speilet - og ikke tenk på penger!