Ledertalentene 2019: Slik utvikler DNB dyktige ledere

Norges største finanskonsern skal få lederne til å gi slipp på unødvendig kontroll.

TALENT-UTVIKLING: DNBs lederutviklingsprogram fokuserer på «Gi slipp-ledelse».
Publisert: Publisert:

– Å drive ledelse handler om å virke godt gjennom og sammen med andre. Styring og kontroll bør derfor ned på et minimum for å få med seg medarbeidere på reisen mot felles krevende mål, sier Katrine Kalelic, seksjonsleder i DNB.

Med over 10.000 ansatte er ledelse et viktig område for DNB. Målet med lederutviklingsprogrammet er å skape et felles fundament for ledelse og en enhetlig ledelseskultur.

For 11. gang skal E24 kåre årets unge ledertalent, men vi trenger din hjelp:

Vet du om et ledertalent under 35 år?

Tips oss!

Utgangspunktet er ledelsesprinsippet «Gi slipp» og handler om at lederne skal bli enda flinkere til å gi slipp på unødvendig kontroll og dermed forløse mer av potensialet i hver enkelt medarbeider.

– Vi ønsker at flere ansatte løser nye oppgaver, lærer mer og tar større ansvar. Vi vil øke graden av organisasjonslæring når flere trer ut av komfortsonen og «tar imot» når ledere «gir slipp», sier hun.

Ledelse kan læres

Å gi slipp handler om å få medarbeiderne til å jobbe i team og prestere sammen. Derfor er det tre lederferdigheter som blir spesielt vektlagt: kommunisere tydelig retning, bygge relasjoner og prioritere og gjennomføre.

– Når ledere utøver disse ferdighetene med høy grad av kvalitet, vil flere være villige til å ta imot spennende oppgaver. Vi trenger alle med, sier hun.

En historisk oppfatning er at ledelse er en medfødt ferdighet, men det mener Kalelic er feil.

– Ledelse er noe du utfører og dermed utsetter andre for, ikke noe du kun kan lese deg til mellom to permer, sier hun.

At noen tidlig er motivert til å ta ledelse og får mengdetrening, kommer selvsagt godt med, men Kalelic mener ledelse kan læres dersom man er motivert for å lede, utvikle og få med seg mennesker.

– Ledelse handler om å få følgere, sier hun.

LEDELSE ER VIKTIG: Katrine Kalelic forteller at god ledelse er avgjørende for et godt arbeidsmiljø.

Ny ledelsesutvikling

For tiden tester DNB en ny type ledelsesutvikling. Utviklingen skal skje over tid som en del av den operative hverdagen og er bygget opp av interne moduler som leveres av interne ressurser.

– Gjennom året vil vi teste utviklingsløp for både nye ledere og ledergrupper. Det skal sørge for å skape trygge og gode ledere helt fra starten, sier hun.

Kalelic mener god ledelse er avgjørende for å skape et arbeidsmiljø hvor alle trives. Det overordnede målet er å bidra til gode produkter og tjenester som kundene ønsker seg både i dag og i fremtiden.

– Ledere som er tydelige på retning, prioriterer godt og har kraft til å mobilisere målrettet innsats og gjennomføring, skaper høytpresterende team, sier hun.

Les også: Det er fremtidens ledere som forandrer verden. Derfor er det viktig å løfte fram de beste

Ledertalentene 2019: Gründere skal gjøre «likes» om til penger

Javad Mushtaq (30) mener nordmenn tar for lite risiko – sluttet i Aker Solutions uten å vite hvor han skulle

Slik kåres Ledertalentene 2019

Publisert:

Her kan du lese mer om