Arbeidsministeren til oljearbeidere uten jobb: – Alle må vurdere å flytte

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) varsler at oljesmellen vil gi nye ledighetsbyks. Nå ber hun arbeidsgivere gjøre seg attraktive – og oljearbeidere om å være fleksible.

VARSLER ENDA TØFFERE TIDER: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Jan Petter Lynau VG
 • Karl Wig
Publisert:,

– Alle som har jobbet i oljebransjen og som nå har havnet i ledighet, må vurdere å flytte på seg nå, sier Hauglie til E24.

En fersk NAV-rapport viser situasjonen for det bratt stigende antallet oljeingeniører som havner i arbeidsledighet som følge av oljekrisen.

Til tross for en ekstrem ledighetsøkning på 362 prosent blant de med bakgrunn i petroleumssektoren, er ikke bildet helsvart:

Ifølge den omfattende Nav-analysen er det faktisk en høyere andel oljeingeniører som skaffer seg ny jobb etter endt arbeidssøkerperiode, enn både andre ingeniører og arbeidssøkere generelt.

–Det er den gode nyheten: Selv om ingeniørene er rammet hardest akkurat nå, ser vi gjennom rapporten at tre firedeler er i jobb to måneder etter at de sluttet å melde seg hos Nav. Og de er fleksible, både med hensyn til geografi og bransjer. Det er veldig bra, og bekrefter også mitt inntrykk, sier Hauglie.

Les også

Nær 100.000 arbeidsledige i år

– Det er ikke over

Ifølge Nav er arbeidsledigheten i Norge nå på 3,3 prosent. Imens viser den siste Aku-undersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB) en ledighetsrate på 4,5 prosent, noe som er litt tilbake fra i fjor høst.

– Er den norske ledighetsveksten i ferd med å toppe seg?

– Nei, jeg tror ikke det er over ennå. Tvert imot tror vi ledigheten skal fortsette å stige i år, og at omstillingsbehovet er like stort fremover. Likevel er de siste ledighetstallene bedre enn vi og andre hadde ventet, og innen 2017 kan ledigheten være på vei ned igjen, sier Hauglie.

Hun sier mange ingeniører på jobbjakt opplever et kompetansegap, som gjør at det for mange blir aktuelt å sette seg på skolebenken igjen – for å ta nye studier, fullføre gamle, eller bare skaffe tilleggskompetanse.

Arbeidsministeren lover at det skal bli lettere fremover.

– Ja, det har vi sagt. Det er bakgrunnen for våre forslag om å gjøre endringer i dagpengeregelverket. Det handler om å gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning og med gründervirksomhet, uten å miste støtten, sier Hauglie.

Fra før kan de som mottar lønn også få dagpenger, dersom de har mistet minst 50 prosent av tidligere arbeid. Dette kravet ønsker regjeringen å beholde på dagens nivå.

Les også

123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

– Noe alle må vurdere

Selv om mange oljearbeidere klarer å skaffe ny jobb, tegner Nav-rapporten bilde av en beintøff prosess:

Oljeingeniørene er ledige lengre enn snittet før de kommer i ny jobb. Dessuten er det en høyere andel som starter i nye bransjer, og høyere andel som flytter.

– Skal oljeingeniører godta å måtte flytte?

– De må i alle fall være villige til å vurdere det. Situasjonen nå er helt annerledes enn etter finanskrisen: Det er først og fremst oljenæringene på Vest- og Sørlandet som sliter. Andre deler av landet opplever faktisk ledighetsnedgang. Det betyr at de som mister jobben har gode muligheter om de flytter på seg. Det er noe alle nå må vurdere, sier Hauglie, som presiserer at ikke alle faktisk har mulighet.

Hun ber nå norske arbeidsgivere om å gjøre seg attraktive og ta imot oljefolket:

– De bør forsøke å hanke inn mange av de flinke folkene som nå kommer inn på markedsmarkedet. Det finnes ekstremt mange kompetente ingeniører som vi vet at mange bedrifter vil ha bruk for. Nå må arbeidsgivere vise hva de faktisk kan tilby – av utviklingsmuligheter, men også for lønn.

Les også

Guide: Dette vil du vite om ledighetstallene

– BIDRAR: Men sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er usikker på hvor mange grep regjeringen egentlig bør ta mot ledighetsøkningen, som er regionalt avgrenset til oljebransjen.

Trond Solberg VG

– Noen må forvente mindre lønn

– Apropos lønn. Flere har påpekt at oljebransjen har hatt svært høyt lønnsnivå. Må oljeingeniører belage seg på lønnskutt?

– Oljebransjen selv har jo selv påpekt hvordan kostnadssiden har blitt tynget av det høye lønnsnivået. Samtidig er det ingen automatikk i at alle oljeingeniører må forvente mindre lønn. Noen må helt klart det, avhengig av hvilken bransje de vil inn i.

Hun råder folk til å være åpne og tenke bredt.

– Regjeringen har jobbet med flere tiltak for å hjelpe. Blant annet har vi økt antallet utdanningsplasser for dem som ønsker å bli lærere. Vi har også økt antallet tiltaksplasser med fire tusen, i tillegg til arbeidet med å gjøre dagpengeregelverket mer fleksibelt, sier Hauglie.

Hun vedkjenner at dette er kortsiktige grep.

– I et langsiktig løp handler det om skattepolitikk, bevillinger til forskning og innovasjon for å skape fremtidens arbeidsplasser.

– Vanskelig å bruke storslegga

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank synes Hauglies ledighets-medisin virker fornuftig.

– Dette er sannsynligvis fornuftige endringer. Det løser ikke alle problemer, men det bidrar, sier han om forslaget om å la dagpenger kombineres med utdanning og gründervirksomhet.

Han synes det er vanskelig å si om regjeringen bør gjøre mer, og viser til den ekstreme todelingen i arbeidsmarkedet:

– Problemet nå er at økningen i ledighet utelukkende er knyttet til oljerelaterte næringer. Det betyr også at den rammer veldig lokalt, Vest- og Sørlandet. Vi har ikke sett noen smitteeffekt enda. Da blir det ikke så lett å bruke storslegga med finanspolitikk, sier han.

Den siste tiden har «oljefylket» Rogaland hatt netto utflytting. Sjeføkonomen sier det monner mye at folk er villige til å flytte for å få jobb andre steder.

– Det demper ledighetsøkningen, sier han.

Les også

I denne kommunen har arbeidsledigheten økt 300 prosent

Les også

123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

Les også

– Rydd opp!

Her kan du lese mer om

 1. Nav
 2. Arbeidsledighet
 3. Oljebransjen
 4. Høyre (H)
 5. Anniken Hauglie
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ny Nav-rapport om oljeingeniørene: Ledigheten økte 342 prosent på ett år– men mange får seg ny jobb

 2. Morten (29) mistet oljejobben – nå er han lærer

 3. Krise-jobbmarked for ingeniører: Ledigheten har steget 58 prosent på ett år

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen vil gjøre det enklere å omskolere ingeniører

 6. Arbeidsministeren om Nav-tall: – Situasjonen er fortsatt krevende