Diagnose: motivert

De ansatte i selskapet Unicus har diagnosen Asperger syndrom. Gründeren mener det gjør dem ekstra motiverte og effektive.

SOSIAL ENTREPRENØR: Lars Johansson-Kjellerød er med på å skape arbeidsplasser for personer med Asperger syndrom. Han mener hverdagen som leder for konsulenter med autisme ikke er så ulik andre lederstillinger han har hatt.

Karina Nilsen
  • Karina Nilsen
Publisert: Publisert:

- Når vi rekrutterer er vi opptatt av hva slags kompetanse de aktuelle kandidatene har. Ikke nødvendigvis formell utdanning, men mange hos oss har skaffet seg mye informasjon om det de interesserer seg for på andre måter, sier daglig leder Lars Johansson-Kjellerød i Unicus.

Han er gründer og daglig leder i softwarefirmaet, som ansetter konsulenter med Asperger syndrom. Unicus kobler autistenes interesser innen logikk, analyse og detaljorientering, opp mot kundenes behov for testing av programvare.

- Det må være match mellom den ansattes og kundens interesser, sier Johansson-Kjellerød.

De konkurrerer på markedsbetingelser og mener de ansattes egenskaper gjør dem attraktive for kundene. I Unicus har de valgt å fokusere på det positive ved det å ha Aspergers syndrom.

Løser problemer raskere

Forskning.no skriver at personer med autisme kan løse komplekse problemer raskere enn andre, selv om de i utgangspunktet har like høy intelligens.

Forskere ved Universitetet i Montreal og ved Harvard University gjennomførte en test der autister og kontrollpersoner ble satt til å løse matrise-oppgaver. Ikke bare løste autistene oppgavene like godt som deltakere uten autisme, de løste dem også hele 40 prosent raskere.

Mål om overskudd

Unicus har i dag 11 ansatte, hvorav 8 er konsulenter med Asperger.Hvilke prosjekter og kunder de jobber med er tilpasset den enkelte konsulents interesser.

Lederen er tydelig på at selv om Unicus er et selskap basert på sosialt entreprenørskap, er målet å levere overskudd.

- Vi vil vise at våre ansatte er intelligente folk som har mye å by på, det oppnår vi ved å levere et produkt som fungerer, sier Lars Johansson-Kjellerød

LES OGSÅ: Dop til geniale gründerbarn?

Bruker ikke åpent kontor

Unicus-lederen er utdannet siviløkonom fra Karlstad og har tidligere hatt lederstillinger innen finans. Han opplever ikke at hverdagen som leder er blitt spesielt annerledes av at de ansatte har en diagnose.

- Jeg støter nok på de samme utfordringene som andre ledere gjør, men det er klart vi må ta hensyn iblant, sier han.

Et eksempel er at Unicus har andre preferanser for kontorer enn det som er moderne å bygge i dag, og at de har mindre bruk for åpne kontorløsninger enn andre bedrifter. Åpent kontorlandskap er ikke noe for Unicus, forteller lederen.

- Vi prøver å bygge organisasjonen rundt individene, vi tilpasser oss og prøver å være løsningsorienterte, sier han.

LES OGSÅ: - Lønnsomt å løse samfunnsproblemer

Svært motiverte

Fra kundene får han tilbakemeldinger på at deres konsulenter fungerer godt. En av Unicus første kunder var Telenor, som de fremdeles har et godt samarbeid med.

- Våre ansatte trenger nok litt tid på å bli trygg på omgivelser og personer, ellers er de som enhver annen person, sier Johansson-Kjellerød.

Stort sett kommuniserer kundene selv med Unicus' konsulenter, og i der det er behov for det stiller selskapet med en egen testleder som kommuniserer med kunden.Tilbakemeldingene er at de ansatte er dedikerte og effektive.

- Nøkkelen til å gjøre en god jobb er å være motivert, som for alle andre, men en med Asperger føler alle følelser mye sterkere enn andre. Derfor er de også gjerne mer motivert når vi finner en god match for deres interesser, sier gründeren.

Inspirert av danske

Johansson-Kjellerød fikk inspirasjon til å starte Unicus fra det danske foretaket Specialisterna, som var de første i verden til å koble personer med autismeforstyrrelser og IT-bransjen.

- Gründeren Torkil Sonne, har som mål å skape én million arbeidsplasser for folk med autisme, det bidrar vi til, sier Lars Johansson-Kjellerød.

Unicus er kontinuerlig på utkikk etter personer med Asperger som er interessert i det firmaet jobber med, de vil gjerne vokse og bli flere.

- Min viktigste erfaring som leder både fra Unicus og fra tidligere er at det viktigste er å ha empati og at man kan få mennesker til å fungere og blomstre i arbeidslivet ved å vise forståelse for hvordan de opplever verden.

LES OGSÅ: Ledertalent blir markedssjef for Comfort Hotels

Publisert:

Flere artikler

  1. Microsoft er på jakt etter autister

  2. I dette firmaet har alle ansatte aspergers

  3. - Målet er å skape mest mulig sosial avkastning

  4. Den nye Ferd-sjefens vei til toppen

  5. Nå starter jakten på Norges fremste ledertalenter