Adecco-sjef med varsko mot prestisjejaget: - Det norske utdanningspresset kan være skadelig

Vi utdanner oss stadig mer. Jobbekspert Guri Larsen tror mange unge føler seg presset inn i tunge studier som verken passer lyst eller evner. Oddrun (27) gikk imot strømmen.

KALDDUSJ: Guri Larsen, Direktør i Adecco Search & Select, mener mange unge føler seg presset til å ta tunge, akademiske studier.
  • Karl Wig
Publisert:

Valgte bort studier. Oddrun Iren Limmesand (27) var fast bestemt på å studere da hun fullførte tredje året på videregående. Det skulle bli hennes siste eksamener.

– Jeg ante ikke hvilket studie jeg skulle velge. Siden jeg hadde jobbet deltid på Meny ved siden av skolen, spurte jeg om å få fast jobb der i stedet, forteller Oddrun til Dine Penger.

Det fikk hun, og etter kort tid kom tilbudet om å bli assisterende butikksjef. Studieplanene ble sakte men sikkert lagt på hylla.

Les også:På disse stedene sparer unge mest i banken

Angrer ikke. – Jeg stortrivdes på jobben og oppdaget at jeg hadde gode karrieremuligheter internt. Samtidig regnet jeg på hva studier ville koste meg, både i tapt arbeidsinntekt og i studielån over flere år, forteller Oddrun – som kjøpte sin første leilighet da hun var 24 år.

ANGRER IKKE: Oddrun Iren Limesand (27) skulle egentlig studere, men trivdes så godt i jobb som assisterende butikksjef at hun la planene på hylla. - For meg var det riktig valg, sier hun.

- For meg ble det ingen vits i å studere lenger. For meg var det et riktig valg, som jeg ikke angrer på, sier hun.

Flere og flere. Oddrun tilhører en stadig mindre gruppe nordmenn som velger bort høyere utdanning.

Tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) viser at antallet registrerte studenter er mer enn doblet de siste 20 årene.

De siste fem årene har studentmassen økt med nær 40.000.

Les også:Her er de «trygge» studiene

- Skadelig press. - I Norge er det et press om å ta høyere utdanning som jeg tror kan være skadelig, både for enkeltpersoner og for samfunnet, sier Guri Larsen, sjef i Adecco Search & Select til Dine Penger.

- Mange velger særlig akademiske studier fordi det er forventet av dem, uten å kartlegge hva de er flinke til, hva de motiveres av, og hvor jobbmulighetene ligger, fortsetter hun.

AUTOPILOT: Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen tror mange unge føler et forventningspress til å gå tunge, akademiske studier.

Rekrutteringssjefen mener flere bør stille seg noen ærlige spørsmål før de hopper på prestisjestudiene:

– Hva er mine beste evner? Er jeg klar for fem års teori på skolebenken, eller er det andre måter jeg kan bruke meg selv på?

Utdannes til ledighet. Larsen presiserer at høyere utdanning er positivt for de fleste, men savner at flere tenker praktisk rundt hva som venter dem – både underveis, og den dagen de skal reise seg fra skolebenken.

– Dessverre ser vi at mange høyt utdannede går rett ut i arbeidsledighet, fordi jobbmarkedet er for tøft. Samtidig er det en drøss av ledige stillinger på fagarbeidernivå som vi ikke får dekket. Det er ille for Norge, sier Larsen.

Les også: Studiene som gjør det vanskeligere å få jobb

Midt på treet. I tillegg kan et dårlig matchende studievalg gå utover selvtilliten og gjøre mange ulykkelige, påpeker eksperten.

– Følelsen av å lykkes kommer ofte igjennom arbeidet. Å jobbe kan være mye bedre for selvtilliten og fremtidstroen enn å sitte på et studie hvor du aldri kommer lengre enn til middelmådighet.

– Jeg anbefaler folk å ta en skikkelig vurdering på om de virkelig vil studere en populær retning som sosialantropologi, med mindre de er veldig godt egnet for det, sier Larsen.

Og skrur på kalddusjen:

– De fleste av oss er tross alt midt på treet.

10 tips til deg som skal studere

1.Prøv din fremtid

Tenk ti år frem i tid. Hvor er du om ti år hvis du velger akkurat denne utdanningen? Hvilken jobb har du, blir du glad av den, og tjener du nok til å leve som du ønsker?

2.Vær brutalt ærlig med deg selv

Hva er du flink til? Har du det som trengs, eller bør du fylle på med noe annet før du søker drømmestudiet?

3.Snu i tide

Ikke fortvil over valgmulighetene. Finner du ut at du har valgt feil, og vil endre studieretning, betyr det ikke slutten på karrieren din. Arbeidsgivere er mer opptatt av årsaken til at du endrer retning.

Les Dine Pengers jobbsøkerskole for å få vite hvordan du skal gå frem i utsilingsprosessen, hvordan du skriver søknad og CV, og om intervjuet.

Jobbsøkerskolen finner du her

4.Er du usikker?

Velg generelle fag som er allmennyttig, eller ta et år i utlandet. Språk og økonomi er basiskunnskap.

5.Gjør research

Søk informasjon på nett. Snakk med noen som har din drømmejobb. Hvordan er jobben i praksis. Vil du ende opp som denne personen?

6.Oppsøk motstand

Snakk med de som er uenige i ditt utdanningsvalg. Kanskje de har litt rett?

7.Ikke gjør som mora di sier

Hør på gode råd, søk kunnskap, men bestem selv. Det er din fremtid.

8.Velg med hodet og hjertet

Velger du ut fra interesse og ferdigheter, og i tillegg tar hensyn til hvilke kvalifikasjoner samfunnet trenger, ja da har du vinneroppskriften.

... og når du først har kommet inn på drømmestudiet:

9.Vær aktiv i studietiden

Ta utfordringer, ta verv og vær engasjert. Det er viktig for arbeidsgivere, men la det ikke gå ut over karakterene. Vis også at du kan prioritere.

10.Bygg egen merkevare

Skaff deg nettverk, både blant medstudenter, studentforeninger og i arbeidslivet. Bruk sosiale medier til å markedsføre deg selv. Vær bevisst på hvordan du fremstår på nett. Arbeidsgivere ser på mer enn CV-en din.

Kilder: Adecco, Amesto People, Karrieresenteret ved UiO

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - La luksusen ligge hjemme på jobbintervjuet

  2. Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser

  3. - Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet

  4. Stilling ledig i TAD: Må ha kjennskap til KIP, FIF og SAP

  5. Til tross for samme utdanning: Drømmejobben hindres av kjønn og etnisitet