- Finansfolk tar mer risiko enn psykopater
Dette avdekkes i en ny studie, som også viser at de er mer opptatt av å sabotere motstanderen, enn av å tjene penger.
I høst har verden vært vitne til to større skandaler forbundet med tradere.
UBS-traderen Kweku Adoboli tapte egenhendig 2,3 milliarder dollar på vegne av sin arbeidsgiver, mens Youtube-fenomenet Alessio Rastani gjorde inntrykk på mange med sine uttalelser om at han «drømmer om nedgangstider».
Oppførselen og uttalelsene til disse (og andre i bransjen) har sjokkert hele verden. Men de bakenforliggende holdningene kan være enda mer utbredt enn mange kanskje tror.
Nå viser nemlig en ny studie, gjennomført av det prestisjefulle sveitsiske University of St. Gallen, at en av de faktorene som bidrar til oppførselen kan være at de er mer skjødesløse og manipulative enn psykopater.
Dette ifølge det tyske magasinet Der Spiegel.
- Mer glad i risiko enn psykopater
Forskere på det sveitsiske universitet gjennomførte en undersøkelse av 28 profesjonelle tradere hvor de målte personlige egenskaper, blant annet knyttet til egoisme.
Studiet ble gjennomført av Pascal Scherrer og Thomas Noll, henholdsvis ekspert på rettsmedisin og administrator i et fengsel. Resultatene var mer oppsiktsvekkende enn det de hadde forventet.
- Naturligvis kan man ikke karakterisere finansfolkene som forstyrret, men de oppførte seg mer egoistisk og var villige til å ta på seg mer risiko enn psykopater som tok samme test, sier Noll til magasinet.
Spesielt trekker han frem fokuset de hadde på komparativ seier, ikke økonomisk vinning.
- Det viktigste for dem var å få mer enn deres motstandere, og de brukte mye energi på å sabotere andre, sier han.
Noll sammenligner oppførselen med å ødelegge naboens bil med et balltre, for å fremstå som man har en finere bil selv. Forskerne hadde imidlertid problemer med å forklare denne destruktive oppførselen.
Fire berømte eksempler
Her er fire av de mest berømte eksemplene fra nyere historie på tradere som passer helt eller delvis til denne beskrivelsen. Alle har enten har fått store doser negativ oppmerksomhet, eller tapt enorme beløp:
Alessio Rastani, Kweku Adoboli, Jerome Kerviel og Nick Leeson.
** Liksom-traderen
Mandag denne uken ble den ukjente, uavhengige traderen Alessio Rastani intervjuet på BBC News.
I etterkant har det blitt klart at Rastani i all hovedsak er en god gammeldags «pratmaker», som i realiteten ikke driver med verdipapirhandel på heltid:
- BBC kontaktet meg. Jeg ville bare ha oppmerksomhet. Det er hovedårsaken til at jeg snakker. Det er årsaken til at jeg gikk med på å stille opp hos BBC. Trading er mer som en hobby. Det er ikke en viktig inntektskilde. Jeg er en snakker. Jeg snakker mye. Jeg elsker ideen om å snakke i offentligheten, sa Rastani til The Telegraph onsdag.
Men til tross for at han utga seg for å være viktigere enn han er, vitner hans holdninger om det som blir sagt bak lukkede dører i bransjen:
- For meg betyr ikke dette [resesjonsfrykten] noe. Jeg er en trader. Jeg bryr meg ikke om slike ting. Jeg er opptatt av å tjene penger på dette. Tradere bryr seg ikke om hvordan de skal fikse økonomien, vår jobb er å tjene penger på det, sa han.
- Jeg har drømt om dette i tre år. Hver kveld jeg legger meg, drømmer jeg om en ny resesjon.
- Dette er ikke tidspunktet hvor du skal vente på at politikere skal fikse alt. Politikere styrer ikke verden - Goldman Sachs styrer verden. Goldman Sachs bryr seg ikke om denne redningspakken, og det gjør heller ikke de store fondene.
** Kewku
Høsten 2011 fikk verden se hvordan én enkelt UBS-trader, 31 år gamle Kweku Adoboli, kunne tape 2,3 milliarder dollar, 13 milliarder kroner, i finansmarkedet.
Han skal ha gjort en rekke handler i indeks-futures i S&P 500, Dax og Eurostoxx over de siste tre månedene, og bedro arbeidsgiveren sin for å dekke over tapene.
Han manipulerte UBS med det banken selv kaller forward-settling cash ETF positions, noe som skjulte den sanne risikoen han hadde eksponert banken for.
Adoboli hadde 9 års erfaring med ETFer fra UBS, noe som ga han god innsikt i hvordan systemet fungerte.
En glipp i systemet gjorde det mulig for han å produsere falske papirer, ettersom han viste at europeiske banker ikke sendte ut handelsbekreftelser på slike ETFer.
Saken mot UBS-traderen er bare såvidt startet, men han risikerer lang fengselsstraff.
** Kerviel
UBS var ikke første gang en stor bank ble påført et gigantisk tap som følge av handlingene til én enkelt trader. Tidlig i 2008 ble verden kjent med Jerome Kerviel.
Den franske megleren stod egenhendig for et tap på hele 40 milliarder kroner for sin arbeidsgiver Société Générale.
På det meste hadde Kerviel eksponert banken for mulige tap på 400 milliarder kroner, mer enn den totale verdien til den franske banken. En erfaren selger fikk oppgaven med å minimere tapene, som i følge avisen til slutt havnet på om lag 40 milliarder kroner.
I 2010 ble Kerviel dømt til fem års fengsel, hvorav tre av disse var ubetinget. Han fikk også en bot på 38 milliarder kroner, noe banken erkjente var en «symbolsk» bot.
** Leeson
Nicholas «Nick» Leeson er for mange den originale utro traderen.
Som megler for den britiske banken Barings Bank i Singapore, førte hans handler til at hele Barings Bank, bankforbindelsen til dronningen, gikk overende.
Den ukjente Leeson ble verdensberømt over natten i 1995, da hans arbeidsgiver ble slått konkurs og han ble arrestert inne på et fly mens han forsøkte å flykte fra politiet.
Banken hadde da tapt nesten ti milliarder kroner - alt på grunn av Leeson.
Leeson ble kjent for en ny generasjon da Ewan McGregor spilte ham i storfilmen «Rogue Trader».
Alt du må vite om de villeste traderne:
- - Jeg ville bare ha oppmerksomhet, trading er en hobby
- Bløffet traderen BBC og en hel verden?
- Trader sjokkerte BBC
- Toppsjef ryker etter handelsskandale
- Slik tapte Kweku Adoboli 11 milliarder
- Innrømmer å ha påført UBS milliardtap
- 31-åring arrestert etter milliard-tap
- Kerviel slipper unna gigantkrav
- Dømt til å betale tilbake 40 milliarder
- Bedragerisak i gang i Frankrike
- Svindeltiltalt finansmann skylder på «bankorgie»
- Trader gir tap på 620 mill.
- Kerviel: Middelmådig megler - kriminelt geni - filmstjerne
- - Millardsvindleren er ikke på flukt
- Nye nederlag for milliardbedrager
- Budrunder om Nick Leeson
- Svindlet storbank for 40 milliarder
- De verste CV-bløffene
- Skandalemegleren handler igjen
- Tilbake etter milliardtap