Lærer asiatisk forretningskultur på Gründerskolen
Når asiatiske venture-kapitalister er med på å bestemme karakterene, må oppførsel og asiatisk kulturforståelse finpusses for kandidatene på Gründerskolen i Singapore.
NHH-student Fredric Madsen (23) bruker sommerferien sin som praktikant i en oppstartsbedrift i Singapore gjennom den norske Gründerskolen.
I tillegg til studiepoeng får han og de andre studentene verdifull erfaring fra den asiatiske forretningskulturen.
- Den mest tydelige kulturforskjellen er måten man kommuniserer på, i Norge er man mer direkte. Her må man gjennom flere høflighetsfraser før man kan snakke business, sammenlignet med hjemme i Norge, sier Fredric Madsen til E24.
Høflighetsfrasene er viktige både på epost, telefonsamtaler og i møter, forteller Madsen.
Viktige visittkort
Professor Paul Midford ved NTNU mener det er veldig viktig for asiater å gi et godt inntrykk når de møter nye mennesker.
- Når man møtes for første gang, viser man respekt for den andre personens visittkort. Man holder kortet opp foran seg, studerer det og stiller spørsmål om den andre personens navn og yrke, sier Midford til E24.
Fredric Madsen og de andre på Gründerskolen har også lært hvor viktig visittkortene er i Singapores forretningskultur.
- Jeg har fått sikkert hundre visittkort på to måneder, og sikkert delt ut like mange, sier han.
Hvordan man gir ut sitt eget kort er også et uttrykk for respekt og rang.
- Hvis du snakker med en som har en høyere stilling enn deg eller vil vise at du er høflig, holder du ditt eget kort under den andres kort når han gir sitt til deg, sier han.
Kapitalist-panel
Studiet ved Gründerskolen avsluttes med en presentasjon foran et panel bestående av asiatiske venture-kapitalister.
- De skal gi tilbakemeldinger på om de ville investert i virksomheten eller ikke ut fra presentasjonen, og de er med på å bestemme karakteren vår, sier Fredric Madsen.
Madsen og to andre norske studenter jobber gjennom Gründerskolen i en teknologibedrift som utvikler verktøy for å effektivisere spørsmål og svar-runder ved hjelp av mobiltelefon, tablets og laptoper.
De norske studentene ble kastet raskt inn i den asiatiske forretningskulturen og har fått oppleve både møter og konferanser i regi av arbeidsgiveren PidgeonLab Pte Ltd.
Strikt hierarki
- Vi har vært veldig heldige med sjefene våre og bedriften vi jobber i. Andre vi har møtt jobber på steder der de har det veldig strengt, det er helt stille på kontoret, få som prater med kollegene sine og det er et ganske strikt hierarki, sier Madsen.
Professor Midford kan bekrefte at asiatiske bedrifter har et mye strengere hierarki enn det vestlige bedrifter vanligvis har.
- I Asia har de et veldig tydelig hierarki basert på alder og ansiennitet, sier Midford.
Han legger til at hierarkiet er basert på gjensidig enighet mellom juniorer og seniorer. Juniorene bør vise respekt for sine overordnede, men de overordnede har ansvar for å se til at juniorene har det de trenger, som en slags mentor-ordning.
Ulike behov
Fredric Madsen og de andre fra Gründerskolen opplever at deres sjefer i PidgeonLab har tatt hensyn til at studentene har skole to kvelder i uken, og at de blant annet har ulike behov for spisepauser i arbeidshverdagen.
- Våre asiatiske sjefer spiser lite og ganske sjelden, men tar seg små te-pauser innimellom.
Heldigvis har sjefene våre skjønt at vi nordmenn jobber bedre når vi får halvtimes lunsj og kan spise et større måltid, sier han.
Madsen sier han kunne tenke seg å jobbe i Singapore, selv om han er alt for glad i Norge til å flytte dit for godt. Oppholdet gjennom Gründerskolen har gitt mersmak, og han lar seg ikke skremme av lange dager og høyt tempo.
- Mitt inntrykk er at om man er villig til å lære skikk og bruk og være høflig, så går det stort sett greit å klare seg i den asiatiske arbeidshverdagen, sier han.