Ledertalentene er i gang: – Godt lederskap har vært ekstra viktig

Med nye nominasjoner strømmende inn hver dag, gleder juryleder Cathrine Foss Stene seg til å bedømme den 13. inkarnasjonen av ledertalentene.

Juryleder Cathrine Foss Stene tror at ledertalentene kan ha blitt mer aktuelt gjennom pandemien. – Betydningen av gode kolleger og venner og en nær og god leder som ser deg har blitt enda tydeligere for mange.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri

– Det jeg håper blir enda høyere i år enn tidligere er lysten og engasjementet til å tipse om gode ledertalenter.

For trettende gang vil E24 kåre det norske næringslivets fremste ledertalenter under 35. Det strømmer inn daglige nominasjoner til aktuelle ledere for årets syv kategorier.

– Hvem kan man nominere til Ledertalentene 2021?

– Alle er hjertelig velkomne til å tipse om dyktige ledertalenter. Det kan være egen leder, en lederkollega, en i ditt eget team eller et annet sted i din organisasjon eller en du har arbeidet sammen med tidligere, sier juryleder Cathrine Foss Stene til E24.

Tips oss om ledertalenter, og lær mer om kåringen her!

Juryleder Stene har det siste tiåret jobbet som partner i Implement Consulting, en stilling hun gikk til etter å ha vært konserndirektør for HR i både Schibsted og SAS. Stene har også hatt en rekke styreverv.

Etter å ha blitt vurdert på CV og referanser, intervjuer hos rekrutteringsbyrået Mercuri Urval samt vurdering hos Ledertalentenes fageksperter, har kandidatene en sjanse for å komme seg til finalen, der juryen vurderer. Juryen vil da bestemme seg for hvem som blir selveste «Årets ledertalent».

– Tenk gjerne gjennom om vedkommende kan være kandidat i en av fagkategoriene også – og i så fall hvilken. Det er jo litt ulike kriterier vi ser etter i de ulike kategoriene, legger jurylederen til.

Les også

– Jeg vil hedre de som har vært tøffe i motvind

Håper på økt engasjement

– Hva tror du vil være annerledes med årets kåring?

– Jeg synes juryen blir bedre og bedre til å ta kriteriene i de ulike kategoriene på alvor, og forstår stadig mer av det som skal til for å lykkes også i det funksjonelle lederskapet og i den livsfasen virksomheten er i.

– Grunnleggende tror jeg ikke selve kåringen blir så annerledes enn den har vært de siste årene, men vi lærer jo noe for hvert år, svarer Stene.

Stene mener at juryen blir bedre og bedre på å ta kriteriene i de forskjellige kategoriene på alvor, og at de får mer og mer forståelse av hva som skal til for å lykkes som en leder i diverse kontekst. Hun understreker også verdien av de gode fagekspertene i ledertalentene.

– Gjennom pandemien har mange av oss erfart hvor utrolig viktig lederskap kan være, fortsetter hun.

Stene påpeker at usikkerhet og kriser det siste året har understreket verdien av sterke ledere. Hun mener dette er grunnlag for at årets kåring kan bli den med mest konkurranse til nå.

– Selv om vi har hatt utrolig mange bra tips de siste årene tenker jeg det kanskje er enda flere som har lyst til å løfte frem gode ledertalenter i år.

Les på E24+

– Det var en utfordring å få den naturlige lederautoriteten

Betydningen av en god leder er blitt tydeligere

Når det gjelder pandemien, og hvordan den har påvirket unge ledere, mener jurylederen at det kommer veldig an på kontekst.

– Noen av dem som kanskje har hatt det aller mest krevende siste halvannet året er de som bor alene og som nesten utelukkende har jobbet fra hjemmekontor. Eller som har ledet medarbeidere som er i den situasjonen, sier Stene til E24.

Hun mener at restriksjonene har gjort det vanskeligere for mange å holde arbeidsviljen oppe, og at dette har latt gode ledere skinne enda mer enn før.

I tillegg påpeker Stene at det er flere som har fått en boost i pandemien, ettersom nyskapning og innovasjon er blitt satt enda mer pris på enn før.

Les på E24+

Dette ser headhunterne etter i et ledertalent

Ingen i teamet er lunkne

– Hva synes du er det mest spennende med å være juryleder for Ledertalentene?

– To forhold: Kandidatene og juryprosessen, svarer hun, og legger til.

– Å få lov til å bli kjent med så mange unge og dyktige ledere er like fantastisk hvert år.

I tillegg til kandidatene synes Stene at arbeidet i juryen i seg selv er spennende. Som jurylederen de siste par årene har erfaringene bygget seg opp, og selv om medlemmene er flinke kan juryarbeidet by på utfordringer.

– Ingen i det teamet er lunkne til hverken kategoritopper, topp 10-liste eller vinnertrioen totalt. Her kommer både innsikt og følelser i spill, og det kan noen ganger være krevende å styre prosessen, men det er jo herlig at folk er så engasjerte!

Les på E24+

Unge ledertalenter: Slik fant de sin lederstil

En klar fordel med raskt hode

– Er det noen egenskaper som skiller seg ut, som du ser at de største talentene har?

– Kontekst er alltid viktig når man leder – både forretningsmessig kontekst og organisatoriske forhold, sier jurylederen.

Likevel kan en se noen egenskaper som går igjen hos topptalentene. Blant disse er et raskt hode, analytisk evne samt evnen til å kommunisere og sette en tydelig retning med sitt team inkludert. Stene drar også fram evnen til å gjøre tøffe prioriteringer og en genuin interesse og nysgjerrighet på andres perspektiv.

– Genuin interesse og omtanke for andre samt nysgjerrighet på andres perspektiv, tanker og følelser er avgjørende både for å skape trygghet og tillit innad teamet, men også for å forstå hvordan du blir en relevant leder for den enkelte.

Hun avslutter med å påpeke at robusthet, positivitet, beslutningsevne og selvinnsikt også er gode egenskaper.

Juryen i ledertalentene skal vurdere de beste kandidatene, og til slutt vil kun én stå igjen som årets ledertalent. Bildet er tatt fra juryens arbeid i 2019.

Er blitt mer profesjonelt

– Hvordan har kåringen utviklet seg de siste årene?

– Profesjonalisert, mer grundig og dokumentert prosess, enda bedre kvalitet og relevans blant fagspesialistene, men like mye passion og lidenskap som vi har hatt i alle disse årene, svarer jurylederen.

Hun mener at juryen nok er blitt enda dyktigere til å vurdere ulike lederkompetanser. De ser etter flere forskjellige profiler enn vi gjorde for noen år siden.

– Hva med kandidatene?

Stene mener at kandidatene har mange av de samme egenskapene som juryen har sett etter gjennom flere år, men at det nå kommer inn en større bredde i profiler.

– Vi ser også at stadig flere er opptatt av hva de leder og er enda mer bevisst på hvorfor de har valgt å bli ledere. Vi ser også en økende bevissthet blant mange av kandidatene rundt hvordan de har nådd resultater og ikke bare hvilke resultater og prestasjoner de har oppnådd, avslutter jurylederen.

Les på E24+

Slik får du ledererfaring før du går ut i arbeidslivet

Publisert:
Gå til e24.no