NAV-ledigheten på 3,3 prosent

Den NAV-registrerte ledigheten i Norge er «bare» 3,3 prosent. Men for noen yrkesgrupper er arbeidsmarkedet nå snudd på hodet.

TØFFE TIDER: Krisen i oljebransjen gjør at ingeniører har opplevd en voldsom økning i ledigheten på 58 prosent det siste året, ifølge ferske NAV-tall. Her er en arbeider ombord riggen Deepsea Atlantic, som inntil nylig har ligget i opplag.
 • Karl Wig
Publisert:

Ingeniører har det verst – særlig i «oljefylkene».

– Mange av de som nå mister jobben, ble headhuntet mens de satt på skolebenken. De trengte aldri å søke jobb. Da blir denne situasjonen veldig uvant, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna til E24.

Det var registrert 90.900 helt arbeidsledige ved landets NAV-kontorer ved utgangen av februar. Det gir en registrert ledighetsrate på 3,3 prosent – en oppgang på 0,3 prosent fra samme tid i fjor, ifølge de ferske tallene.

For landet samlet er det altså ikke tale om noen ledighetsboom.

Forvirret over hvorfor disse ledighetstallene er så mye lavere enn SSB sine tall for et par dager siden? Les denne saken!

Ekstreme forskjeller på yrker og steder

Men den moderate totalen glatter over ekstreme forskjeller som herjer i det norske arbeidsmarkedet nå:

 • I ingeniør- og IKT-yrker har ledigheten steget med hele 58 prosent siden samme tid i fjor, ifølge NAV. Også i industrien har jobbmarkedet blitt mye vanskeligere – her har ledigheten vokst 28 prosent på ett år. Til sammenlikning har akademiske yrker en knapt merkbar ledighetsvekst på 1,1 prosent.

 • Og naturlig nok merker «oljefylkene» en mye kraftigere ledighetsvekst enn resten av landet. Størst er økningen i Rogaland, hvor ledigheten har vokst med hele 67 prosent det siste året. Også oljetunge Hordaland er rammet hardt: Her står 35 prosent flere uten jobb enn på samme tid i fjor.
Les også

Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

TØFT FOR MANGE: Men Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg ønsker heller ikke å svartmale situasjonen. En undersøkelse fra oktober i fjor viser at 85 prosent av nyutdannede ingeniører hadde skaffet seg jobb etter avsluttede studier.

– Tøft for mange

– 58 prosent høres voldsomt ut, sier Tekna-presidenten om ledighetsøkningen blant ingeniører.

– Men vi skal huske på at det er en økning fra et ekstremt lavt tall. Vi hadde jo i praksis ingen ingeniørledighet før oljeprisnedgangen. Nå har vi det. Og det er tøft for mange, sier Randeberg.

Tekna får jevnlig henvendelser fra oljeingeniører som mister jobbene sine.

– Vi prøver å hjelpe de med råd og støtte så godt de kan. Dersom det er to ingeniører i en familie, og du mister begge inntektene, kan det være veldig tøft. Nå er det hard kamp om jobbene, og da er det viktig å være tidlig ute med søkingen, sier Randeberg.

Les også

Nye SSB-tall: Ledigheten synker litt

... men flertallet skaffer jobb

Litt perspektiv er dog på sin plass: En spørreundersøkelse Tekna gjorde i fjor høst blant nyutdannede ingeniører – fem måneder etter avsluttede studier – viste at de fleste da hadde skaffet seg jobb.

– Det var 85 prosent som hadde fått seg jobb per oktober, sier Randeberg.

– Hva viser årets undersøkelse?

– Jeg har ingen krystallkule, men vi vet jo at det blir tøft fremover. Studentene må jobbe hardere for å få drømmejobben, eller vurdere andre bransjer.

Hun sier de ser et tydelig skifte i hvilke bransjer ingeniørene begynner å jobbe i. Før begynte 40 prosent i olje og gass. Nå er det kun 13 prosent.

Mange vraker oljebransjen til fordel for IKT og bygg- og anlegg.

– Vi ser også at flere går til offentlig sektor, sier Randeberg.

Les også

Norsk økonomi i resesjonsfare: – Det skal veldig lite til

Les også

Sjeføkonom: Dette hindrer hard landing i norsk økonomi

NAV-sjefen: Det blir verre

På landsbasis viser de feburar-tallene til NAV faktisk en liten ledighetsnedgang på 0,1 prosent.

Når arbeidssøkere på tiltak medregnes, er NAV-bruttoledigheten nå på fire prosent, noe som er 0,5 prosent høyere enn februar i fjor.

Økonomer kaller tallene moderate – inntil videre.

– Ledighetsutviklingen ser nå ut til å ha vært på linje med hva Norges Bank la til grunn (....) selv om veksten har vært noe svakere enn ventet, sier sjeføkonom Frank Jullum i en kommentar.

– Svekkelsen av arbeidsmarkedet går gradvis og var mer avdempet i februar, skriver DNB Markets om ledighetstallene.

Er det så tid for å sprette champagnen for det norske arbeidsmarkedet? Niks, ifølge økonomene, som mener det fremover blir verre.

– De grunnleggende forholdene for en svekkelse er fortsatt til stede, og det er liten grunn til å tro at februartallene tyder på at oppgangen i ledigheten er i ferd med å stanse opp, skriver DNB-analytikerne.

Det tror heller ikke NAV-sjef Sigrun Vågeng.

– Vi tror fremdeles at arbeidsløsheten vil fortsette å øke utover året, sier hun i en uttalelse.

Les også

Guide: Dette vil du vite om ledighetstallene

Les også

AKU-ledigheten synker til 4,5 prosent

Les også

Oljebremsen rammer ikke bare oljenæringen: – 80.000 til 100.000 kan måtte finne seg ny jobb

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder

 2. Ingen krisestemning blant de oljeansatte: – Vi har lært

 3. Betalt innhold

  Tror de grønne jobbene vil komme

 4. Nav tror ledighetstoppen er nådd: – Vendepunktet kom tidligere enn ventet

 5. Betalt innhold

  Flere langtidsledige i oljebransjen