Løser samfunnsproblemer gjennom sosialt entreprenørskap

Hun skaper arbeidsplasser for tidligere rusmisbrukere og brenner for bærekraftig byutvikling. Alle problemer kan ikke løses gjennom sosialt entreprenørskap, men noen kan, mener Stina Låstad.

Stina Låstad er styreleder og medeier i Medarbeiderne. I tillegg er hun prosjektleder og medeier i SoCentral.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

– Vi må bygge bedrifter og utvikle løsninger som er bra for samfunnet og økonomisk bærekraftige, sier Stina Låstad.

Hun har mange jern i ilden. I tillegg til å være styreleder og medeier i Medarbeiderne er hun også prosjektutvikler og medeier i SoCentral.

– Å skape og utvikle noe, spesielt dersom det kan ha større påvirkning på samfunnet, syns jeg er spennende.

E24 arrangerer Ledertalentene-kåringen for tolvte gang. Kåringen skal finne Norges største næringslivstalent under 35 år. I 2018 var Låstad på ledertalentlisten i kategorien «Årets samfunnsbygger». Kjenner du et talent?

Her kan du tipse oss om gode kandidater!

Les også

Slik gjorde de karriere i verdensmetropolene

Les også

Profilerte idrettsutøvere: Dette kan næringslivet lære av idretten

Ansetter mennesker med rusbakgrunn

Låstad har bakgrunn fra NTNU, der hun blant annet har studert innovasjon og gått på entreprenørskolen. Ved siden av studiene engasjerte hun seg i studentmiljøet og fattet interesse for å bygge organisasjoner og å skape noe selv.

Senere studerte hun sosialt entreprenørskap på UiO.

– Alle problemer kan ikke løses gjennom sosialt entreprenørskap, men noen kan, mener hun.

Og det er bedriften Medarbeiderne et eksempel på. Bedriften ansetter mennesker som tidligere har slitt med rus og som har vanskeligheter med å få innpass på arbeidsmarkedet.

– Vi startet i Trondheim, med henting av glass, metallemballasje og pant hos privatpersoner. Kundene tegner et abonnement, og vi kommer og henter, forklarer Låstad.

I dag holder Medarbeiderne holder til i Oslo, og tilbyr også hjelp med flytting og utvask.

– Vi er en vanlig bedrift, men velger å ansette folk som har hatt vanskeligheter med å få jobb. At man har noe å gå til, og at man får tillit og ansvar, det gjør noe med hvordan man ser på seg selv, mener hun.

– Er norsk næringsliv flinke nok til å skape slik sosiale synergieffekter?

– Nei, det er vi ikke. Men vi har kanskje aldri vært flinkere enn nå. Det har vært sosiale entreprenører til alle tider, men fokuset har økt de siste årene, og flere har engasjert seg. Fokuset på bærekraft generelt har økt, svarer hun.

Stina Låstad var i 2018 på E24s ledertalentliste i kategorien «Årets samfunnsbygger».

Tenke helhetlig om bærekraft

I tillegg til Medarbeiderne er Låstad prosjektutvikler og medeier i SoCentral. Selskapet jobber for bærekraftig utvikling, og kobler sammen aktører i offentlig og privat sektor for å utvikle nye løsninger. Et av selskapets prosjekter er Pådriv – et nettverk for bærekraftig byutvikling. Prosjektet er satt i gang i hovedstaden og er i oppstartsfasen i Arendal, Trondheim og Stavanger.

– Vi må utvikle byene slik at det er godt å bo der nå, men også for fremtidige generasjoner. Det handler blant annet om klima og miljø, om utslipp og transport, men det handler også om å se på hvem som har tilgang på boligmarkedet og om man kanskje kan bo på en annen måte for å skape mindre ensomhet, sier Låstad og fortsetter:

– Man må tenke helhetlig om bærekraft, og det er vanskelig. Her har vi en rolle som koordinator for å skape nye samarbeid og heve ambisjonene for bærekraftig utvikling.

Les også

Fikk toppjobb i Oslo Børs-datterselskap som 26-åring

Les også

Vil at hele Norge skal bli bærekraftig: – Næringslivet må ta hovedansvaret

Publisert:
Gå til e24.no