Fjorårets vinner av Ledertalentene om kåringen: – Skjønte hvem jeg var som leder

Opera TV satt seg ett mål i vinter, de skulle bli størst i verden på smart TV. Administrerende direktør Aneesh Rajaram mener Ledertalentene ga han energien til å fortsette den krevende oppgaven.

GIR INNSIKT: Rett etter han vant Ledertalentene 2016 skulle Aneesh Rajaram lede et selskap som ville nå ut til hele verden. Kåringen gjorde at han så seg selv utenifra, og det ga han energien til å fortsette, forteller Rajaram.
Publisert: Publisert:

Kort tid etter at Aneesh Rajaram gikk til topps i Ledertalent 2016, spilte 35-åringen hovedrollen i prosessen hvor IT-selskapet Opera solgte av en majoritetsandel i selskapets TV-virksomhet, Opera TV.

Rajaram hadde fungert som administrerende direktør i Opera TV i over tre år. Under hans ledelse vokste virksomheten enormt; årsinntektene doblet seg, og Opera TVs verdi ble firedoblet.

I desember ble majoritetsandelen solgt av til det amerikanske investeringsselskapet Moore Frères & Company.

Transaksjonen verdsatte Opera TV til 114,3 millioner dollar, over 950 millioner norske kroner.

Og Rajaram ble med som sjef for den nye enheten. Etter oppkjøpet var målet klart: Opera TV skulle kapre det globale TV-markedet.

– Da jeg vant fikk jeg virkelig boosten og energien til å gå inn i den neste fasen av karrieren min. Det å gå fra en lederrolle i selskapet, til å nå sitte i en egen sjefsposisjon, var ikke lett.

Alt handler om å gå fremover

Opera TV er i dag en global markedsleder innenfor segmentet neste generasjons TV-opplevelser, med partnere som Sony, Philips, Tivo og Verizon. De opererer i 14 land, inkludert USA, Kina og Japan, og leverer software for smart TV.

I 2015 nådde Opera TVs produkter over 40 millioner tv-apparater, og har hatt en stadig økning på flere titalls millioner i året. Det gir Opera TV en signifikant større markedsandel enn konkurrentene Android TV og Apple TV til sammen.

Etter at majoritetsandelen var solgt av, skulle alt dreie seg om å kapre en større del av det globale markedet.

Les også

For niende året på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent

– Vi fant eiere som var best egnet for å få virksomheten til å gå fremover. Siden da har alt handlet om den nye bedriften, forteller ledertalentet til E24.

Han peker på at TV-industrien lenge har vært i en fase som preges av et stort skifte, ettersom forbrukere over hele verden benytter seg av såkalt OTT, som vil si lyd, video og media som streames direkte over internett, og hjem i stua.

Ifølge markedsundersøkelser fra analysebyrået RnR Market Research, vil det globale OOT-markedet mer enn dobles innen 2020, med en årlig vekst på 17,2 prosent estimert til en verdi på 62 milliarder dollar, om lag 515 milliarder kroner. Den veksten vil Opera TV være en del av.

Et lederskap delt i to

E24 får kontakt med Rajaram på telefon, rett før han skal sette seg på flyet til Japan. For topplederen har en svært hektisk timeplan. I løpet av 48 timer skal Rajaram i kundemøter og legge frem strategi for nye partnere.

Under besøket skal han også innom Opera TVs lokalkontor i Japan for å møte de ansatte. Deretter går turen tilbake til hovedkontoret i Oslo.

Nå som Opera TV er inne i en ekspansjonsfase, er det desto viktigere for Rajaram at hele bedriften stiller samlet. For Rajam vil dette si at han leder et lag, og ikke kun en voksende bedrift.

– Helt siden oppkjøpet har det handlet om hvordan vi sammen skulle bygge opp den nye bedriften. Vi skulle bygge opp et team med nye avdelinger, og finne et felles, solid grunnlag, sier han.

Rajaram mener et lederskap er delt inn i to deler. En del av lederskapet handler om å gå i en viss retning, og følge målet bedriften har satt. Men den andre delen handler om mennesker.

– Mennesker er jo det som er fundamentalt for å utvikle bedriften og gå sammen mot et mål. Det handler om å motivere, sier 35-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD KLEM: Juryleder Cathrine Foss Stene overrekker utmerkelse til Aneesh Rajaram, som stakk av med seieren i 2016-utgaven av Ledertalentene.

– Skjønte hvem jeg var som leder

Rajaram vokste opp i Bangalore i India, byen som er blitt kjent som Indias «Silicon Valley».

Her fullførte han skolegangen og utdannet seg til ingeniør med en bachelorgrad fra universitetet. Mens hans studerte begynte han å jobbe i den internasjonale, studentdrevne organisasjonen AIESEC.

Rajaram gikk inn i jobben som leder for et team med 50 personer som jobbet med å finne praksisplasser for nyutdannede verden over. Her jobbet han med å utvikle lederferdighetene hos organisasjonens medlemmer, og var der i ett år, før det åpnet seg en mulighet i IT-selskapet Opera, som praktikant. Der jobbet han i 11 år, og steg i gradene.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

– Da jeg ble spurt om å ta over som avdelingsleder for Opera TV i 2013, hadde jeg akkurat startet på en MBA-grad ved London Business School. Perioden som fulgte ble en av de mest utfordrende i livet mitt så langt, forteller Rajaram.

Etter tre år i sjefsstolen i Opera TV gikk han helt til topps i E24s kåring av Ledertalentene 2016.

– Da skjønte jeg hvem jeg var som leder, sier Rajaram.

Rajaram understreker at han på det sterkeste anbefaler unge ledere til å melde seg på Ledertalentene.

– Den prosessen er uansett en vinn-vinn situasjon.

Hvem er det største ledertalentet i Norge under 35 år? Tips oss!

E24 er sammen med rekrutteringsselskapet Boyden gått i gang med Ledertalentene 2017, dette er niende gang kåringen gjennomføres.

Kjenner du en dyktig person innenfor næringslivet, som er under 35 år (født etter 1.1.82), som har beslutnings-, personal-, og/eller resultatansvar, da vil vi gjerne at nettopp du tipser oss. Du kan sende inn ditt tips ved å bruke dette tipsskjemaet.

Publisert:
Gå til e24.no