Slik blir du lagt merke til

Ta de oppgavene ingen andre vil ha og jobb litt mer enn alle andre, mener eksperter.

BLI SETT: Det er ifølge dem som leter etter de beste hodene hver dag, noen enkle grep du kan ta for å bli oppdaget. Hodejeger Per Inge Hjertaker (øverst til høyre) og hodejeger Per Erik Henriksen (nederst til høyre)
Publisert:

For tredje år på rad vil E24 i høst kåre Norges største ledertalent.

Over 500 tips har blitt sendt inn til oss og juryen er i full gang med jobben om å finne frem til de 100 fremste lederstjernene rundt om i det ganske land.

Det er en krevende jobb. Men det er alltid noen som skiller seg ut fra mengden. Hvordan blir du en av dem?

- Vær tilgjengelig, vær tilstede, og vær litt raskere - litt mer av alt det andre ikke er, sier hodejeger Per Erik Henriksen i IMSTalentor til E24.

Vis deg frem

Til tross for at samfunnet rundt oss er i stadig endring, mener hodejegeren det ikke har skjedd store endringer i hvem som blir lagt merke til i den store jobbjungelen.

- Du kan være så flink du bare vil, men om du ikke får vist det frem er det ingen som tenker på deg den dagen sjefsstolen skal fylles. Når jeg som din leder rykker oppover i systemet er det viktig at jeg tar deg med. Slik vil du også kunne rykke oppover, sier Henriksen.

Han mener det er noen enkle og konkrete grep du kan ta:

- Vær litt mer iherdig enn dine kolleger. Kom tidligere på jobb, bli litt lengre. Vær blid og fornøyd og i godt humør. For all del - ikke la det henge en surhet ved deg, sier hodejegeren.

- Ta de arbeidsoppgavene som blir tildelt deg og de oppgavene ingen andre vil ta - og lever kvalitet på det du gjør, legger han til.

Les også:Ledertalentene kronprinsparet vil ha i nettverket sitt

GJENNOMFØR: - Det er ikke alle som gjennomfører oppgavene de tar på seg, sier Ole Petter Melleby i Isco Group.

Hold ut

Ole Petter Melleby, partner og leder for research-og analyseteamet i hodejegerselskapet Isco Group mener også at det er viktig å jobbe hardt og disiplinert.

- Det handler om å gjennomføre de arbeidsoppgavene du tar på deg - det er det faktisk ikke alle som gjør. Stå i vanskelige case, vis utholdenhet og ikke gi deg. Når du kommer ut av tunnelen har du lært masse nytt, sier Melleby.

Hans andre råd er at du må gjøre sjefen din god.

- Ta unna ting og ta initiativ. Jobb lojalt mot sjefen din - og få han eller hun til å «skinne». Sjefen din vil igjen da rapportere videre at han har en underordnet som leverer bra. Det handler om å skape noe sammen, sier han.

Ta ansvar tidlig

Per Inge Hjertaker, hodejeger i Headvisor, mener det aller viktigste for å bli lagt merke til er først og fremst å gjøre en god jobb og ta ansvar - så tidlig som mulig.

TA ANSVAR: - Det er det viktigste, ifølge hodejeger Per Inge Hjertaker i Headvisor.

- Undersøkelser gjennomført på 90-tallet av amerikanske forskere viser at de som tar på seg med ansvar enn forventet - også blir mer synlige i organisasjonen, sier Hjertaker.

Forskerne fulgte, ifølge Hjertaker, 95 toppledere over tid, og det viste seg at stort sett alle hadde gjort seg synlige tidlig i sin karriere.

- De viste ansvar og leverte en god jobb, det tror jeg er de to viktigste tingene for å gjøre karriere tidlig, sier Hjertaker.

Les også:- Lidenskap kjennetegner ledere

Nettverk

Han mener også at det er viktig å tenke på at rykter ofte går foran deg - og at folk snakker sammen.

- Derfor er det viktig å bygge nettverk. Samtidig er arroganse en vederstyggelighet. Derfor tror jeg dem som er flinke til å kommunisere både oppover og nedover, også får det beste omdømme. Det ser man på norske toppledere - mange av dem er veldige flinke med medmennesker og til å skape relasjoner, sier Hjertaker.

Han mener det er en siste måte å stikke seg frem utenom det vanlige:

- Ved å holde foredrag og skrive kronikker, og gjøre seg selv synlig i det offentlige.

Frivillighet

Melleby tror det å engasjere seg i frivilling arbeid vil gjør deg mer synlig.

- Det gjør at du lærer ledelse på andre arenaer og ofte får et stort ansvar - større enn det du har i din vanlige stilling. Samtidig gjør du noe for andre og du får et nytt nettverk, og slik blir du lagt merke til av enda flere, sier Melleby.

Les også: - Enkelt å ansette kjente

Publisert: