– Norske bønder kunne krevd 3 milliarder

Pengene Norge bruker på støten til jordbruket faller raskere her enn i landene rundt oss. Om vi skulle vært på samme nivå som EU, måtte norske bønder krevd over 2 milliarder mer, mener analysebyrået AgriAnalyse.

BILLIG: Norsk landbruk er billigere for staten enn mange andre, ifølge Landbruksbarometeret.

Lise Åserud
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Siden 2007 har jordbruksstøtten utgjort en stadig mindre andel av Norges BNP. Nå utgjør jordbruksstøtten om lag 0,5 prosent av BNP, mens den er på om lag 0,6 prosent i EU, skriver Dagsavisen.

– Dette betyr at den totale kostnaden for norsk økonomi ved jordbruksstøtten faller raskere enn i områdene rundt oss. Dette viser også at kostnaden ved å opprettholde småskalajordbruk ikke er spesielt høy, sier daglig leder Christian Smedshaug i AgriAnalyse, som har utarbeidet Landbruksbarometeret 2015, til avisen.

Bondeorganisasjonene krevde i år et oppgjør på 950 millioner kroner, noe som er langt under hva de kunne ha krevd om de tok utgangspunkt i EU-standarden.

Staten har på sin side tilbydd bøndene 90 millioner kroner.

Tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi norske bønder en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst neste år på 1,75 prosent.

Bøndenes krav er til sammenligning beregnet å gi en lønnsvekst på 7 prosent, mens anslaget for den generelle lønnsveksten neste år er 3,1 prosent.

Men til sammenligning med hva staten måtte ha punget ut dersom nivået i EU skulle følges, er 7 prosent og nesten 1 milliard bare småpenger.

– Da ville det blitt veldig rause krav. Da måtte de ha fått om lag 3 milliarder kroner bare i budsjettstøtte, sier Smedshaug til avisen på spørsmål om hva norske bønder kunne ha krevd for å ha samme nivå som i EU.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Staten tilbyr bøndene 90 millioner kroner

  2. Betalt innhold

    Melk, korn, kjøtt og gjødsel: Spill på børs som en ekte bonde

  3. Bøndene tilbys 410 millioner kroner – 1 milliard under kravet, etter det NTB erfarer

  4. Annonsørinnhold

  5. Jordbruksoppgjøret i gang

  6. – Vi må planlegge for en krise