Norske kvinner på europatoppen i ufrivillig deltid

En stor andel norske kvinner jobber ufrivillig deltid sammenlignet med andre land i Europa. Det er en refleksjon på et kjønnsdelt arbeidsmarked, mener forsker.

FLERE KVINNER ENN MENN VIL JOBBE MER: En høy andel blant de som jobber ufrivillig deltid i Norge er kvinner.
Publisert: Publisert:

Norge kommer godt ut når det gjelder yrkesaktivitet blant kvinner, men av de 70.000 personene som jobber ufrivillig deltid i Norge, er 73 prosent kvinner, skriver Nationen.

Frankrike, Luxemburg, Sveits og Østerrike har en høyere andel kvinner som er såkalt undersysselsatt, viser tall fra Eurostat, EUs statistikkontor.

Forsker Leif Moland ved forskningsstiftelsen Fafo understreker at andelen undersysselsatte i Norge er lav.

– Andelen deltidsansatte kvinner er om lag tre ganger så høy som hos menn. Da er det heller ikke rart om delen undersysselsatte også er høyere blant kvinner enn blant menn. Det blir et spørsmål om hva likestilling er. I Norge ser det ut til at likestilling for en del kvinner er å være yrkesaktiv, men å slippe å jobbe mye, sier han til avisen.

Luxemburg hadde i 2014 høyest andel kvinner som jobber ufrivillig deltid, mens Romania hadde den laveste, med 34 prosent. Norge ligger blant topp fem, med 73 prosent kvinner som jobber ufrivillig deltid.

Publisert: