Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj støtter Katharina Andresen etter Innovasjon Norge-bråk: - Tror ikke hun ville misbrukt milliardærstatusen

I en Twitter-melding oppfordrer Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj milliardær Katharina Andresen om å søke jobb hos boligutvikleren, hvis «hun går lei» etter bråket rundt ansettelsen i Innovasjon Norge. Ikke et jobbtilbud, påpeker boligtoppen etter storm i sosiale medier.

Foto: NTB Scanpix/Krister Sørbø, VG
  • Haakon Walmann
  • Ole Martin Skaug
  • Sophie Lorch-Falch
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Det har stormet rundt Innovasjon Norge etter at Katharina Andresen (23), Norges rikeste kvinne og arving til Ferd-konsernet, ble ansatt i det statlige selskapet - uten at stillingen var offentlig utlyst.

Milliardærarvingen tok til Twitter etter at saken sprakk i mediene, der hun følte seg «uthengt og tråkket på av voksne mennesker», etter å fått hets i sosiale medier.

Andresen har ikke villet uttale seg til E24 etter at hun la ut meldingen.

Nå får Andresen støtte av sjefen for én av landets største boligutviklere, Obos-konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj, på Twitter:

Det skapte storm på boligtoppens Twitter-profil og han måtte forsvare innholdet i sin egen melding. Flere mente det virket som om Andresen kunne «gå forbi i søkerkøen» til Obos.

Til E24 utdyper Kjørberg Siraj:

– I disse diskusjonene så handler det om unge personer i skuddlinjen. Når hun blir fortalt at hun skal henvende seg til HR-avdelingen for å søke jobb, så gjør hun det. Jeg ser ingen grunn til å tro at hun ville misbruke sin milliardærstatus, sier han.

– Hun gjorde det som enhver ung person i hennes posisjon ville gjort. Denne diskusjonen hadde ikke tatt plass, hadde det ikke vært for at hun er en milliardær.

Les også

Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

– Skal ikke diskvalifiseres på grunn av bakgrunn

Han påpeker at han ikke mener milliardærer bør gis fortrinn, men at det er oppmerksomheten på 23-åringen, og at hun blir stående alene i en legitim diskusjon, han reagerer på.

Obos-sjefen understreker at han ikke har tenkt å tilby henne en jobb før noen andre.

– Poenget mitt er at hun ikke skal diskvalifiseres fra å søke, og potensielt ansettes, bare på grunn av bakgrunnen hennes. Bakgrunnen hennes har i denne saken gjort at hun går fra å være det man typisk hadde ansett som en skolelei ung person til en milliardær som kommer til dekket bord, sier Kjørberg Siraj til E24.

Les også

Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne

Katharina Andresen

Foto: Krister Sørbø, VG

– Ikke normal praksis

Katharina Andresen kom i kontakt med Traaseth under et arrangement i april, kunne E24 melde mandag, og valgte å henvende seg til Innovasjon Norge i etterkant i håp om jobb.

Innovasjon Norge har fått massiv kritikk fra politikere, jurister og tillitsvalgte for måten henvendelsen ble behandlet, og den påfølgende ansettelsesprosessen (se faktaboks).

Innovasjon Norge intervjuet eller vurderte ingen andre kandidater enn Andresen, og droppet å utlyse stillingen, slik loven pålegger alle statlige selskaper.

Det statlige selskapet sa til E24 fredag at Andresen var ansatt i henhold til retningslinjene, men innrømte overfor E24 mandag at praksisen ikke er normal, og at den er problematisk.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Vi er villig til å endre praksisen

  2. – Styret har ikke behov for fininstruksjon

  3. Katharina Andresen til Nettavisen: – Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt

  4. Annonsørinnhold

  5. Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

  6. Tillitsvalgte fornøyd med at ledelsen vil endre praksis