Forbrukerrådet: Dette er ulovlig: Oslo-restaurant tar ikke lenger imot kontanter

Holmenkollen Restaurant går over til «kontantfri sone» i august. - Ulovlig, sier Forbrukerrådet.

Kun kort. Daglig leder ved Holmenkollen Restaurant, Anders Ellsburg vil ikke lenger ta i mot kontanter fra gjestene. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Krister Sørbø
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Holmenkollen Restaurant i Oslo vil etter 5. august ikke lenger vil la sine gjester benytte kontanter som betalingsmiddel.

Alle kunder må etter dette betale med bankkort når de besøker restauranten.

I strid med loven. - Dette har de ikke lov til, sier Torgeir Øines, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland til Dine Penger.

- Vi går nok i den retningen, men ennå er det ikke lov å nekte folk å betale med kontanter. Det står i Norges Bank-loven §14, at kontanter er «tvungent betalingsmiddel», sier Øines.

- Enkelte ganger kan det være vanskelig å få til, som for eksempel når du skal betale strømregningen din, men i prinsippet kan du også da møte opp på kontoret og kreve å få betale med kontanter. På en restaurant er det ikke noe praktisk i veien for at man skal kunne ta imot kontanter.

Helt greit. Daglig leder ved Holmenkollen Restaurant, Anders Ellberg, mener imidlertid at de har loven på sin side.

Torgeir Øines, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland.

Kjell Håkon K. Larsen

- Kontanter er gyldig som betalingsmiddel, men man er ikke pliktig til å ta imot kontanter. De fleste hoteller for eksempel, tar kun i mot betaling med kort når man betaler hotellrom, sier han.

Les også: Varsler kontroll av bankenes barnekort

Bedre sikkerhet. Han forteller at de er blant de første restaurantene her i landet som ikke tar imot kontanter, men at det begynner å bli ganske vanlig i blant annet Stockholm.

- Dette gjør vi for å bedre den økonomiske sikkerheten, både med tanke på ranssikkerhet for personalet, og fordi håndtering av kontanter er kostbart for oss. I tillegg ønsker vi å sende et signal om at vi ikke driver svart virksomhet, sier Ellberg.

I de få tilfeller kunden ikke har mulighet til å betale på kort, ber de kunden ta kontakt med ledelsen av restauranten i forkant av besøket for å avtale forhåndsbetaling.

Les også: Unngå disse valutafellene

Kan avtale kontantbetaling på forhånd. - Det er noen få, særlig en del eldre, som liker å betale kontant. Dersom man for eksempel ønsker å feire en 80-års dag hos oss, kan man ta kontakt på forhånd og komme frem til en betalingsløsning, sier Ellberg.

- Dere har mange utenlandske turister som gjester. Tror du at kontantforbudet vil bli et problem for dem?

- Nei, de aller fleste turister betaler med kort allerede i dag. Dessuten er det billigere for de fleste å betale med kort. Kommer det en gruppe med fem turister som vil spise hos oss, er jeg ganske sikker på at én av dem har med seg et bankkort, sier Ellberg.

- Og om de ikke har det, vil de bli bortvist fra restauranten?

- Ja, i utgangspunktet vil de det, men vi skal ikke være tverre på dette i starten. Dette blir en overgangsperiode, og vi skal være flinke til å informere alle som besøker oss.

Les også: Kaffen blir dyrere med mobilbetaling

- Det eneste problemet jeg kan se for meg, er barn som kommer med en tjuekroning og vil betale for en is. Men vi har ikke noe særlig av den type salg, så det tror jeg skal gå greit, sier Ellberg.

Han forteller at kun rundt fem prosent av kundene deres betaler med kontanter i dag.

- Jeg tror at vi i løpet av en ti-årsperiode gradvis vil gå over til å bli helt kontantfrie, sier Ellberg.

Trenger lovendring. NHO Reiseliv har lenge ønsket en lovendring slik at særlig reiselivsnæringen med loven i hånd kan nekte folk å betale med kontanter.

Organisasjonen fikk i fjor utarbeidet rapporten «Et kontantfritt reiseliv», som konkluderer med at dette vil være fullt mulig etter visse tilpasninger.

Men fortsatt er altså lovverket slik at man ikke kan nekte folk å betale med kontanter.

Skal kunne betale rett etter at man har spist. Ifølge Øines i Forbrukerrådet er ikke restaurantens tilbud om forhåndsbetaling noen måte å omgå loven på:

- Fortsatt gjelder det vanlige prinsippet om samtidighet, slik at du skal kunne betale rett i forkant eller i etterkant av at du har spist, sier han.

Han forteller at han imidlertid stadig oftere ser at arrangementer er "kontantfrie" og at dette aksepteres av folk. - Men lovlig er det ikke.

Les også: Blakk etter ferien? Slik kommer du over kneika
Mot kontantfritt samfunn. Tidligere denne måneden tok også Finans Norge til orde for å innføre kontantfri betaling.

– Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi godt kan klare oss uten, sa direktør for prosessområde bank, Jan Digranes, da.

- Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier han.

Han mener det er på sin plass å ta opp igjen spørsmålet om å likestille kontopenger og kontanter. Dermed kan foregangsnæringer selv velge å innføre kontantfri betaling.

Flere artikler

  1. - Går mot kontantfritt samfunn: Ny rekord i kortbruken

  2. Porsgrunn-restaurant vil nekte sine kunder kontantbetaling

  3. Reiselivet vil ha et kontantfritt Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Finans Norge tror Norge i praksis er kontantfritt innen fem år

  6. NHO Reiseliv: – Bedrifter må kunne velge bort kontanter