Varsler politisk streik mot regjeringen

Fagforbundet Industri Energi har sendt ut forhåndsvarsel om politisk streik 28. januar.

FÅR KRITIKK: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har hisset opp fagbevegelsen med sine forslag om midlertidige ansettelser. – Hvis Regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstager bli midlertidig ansatt, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Torstein Bøe
  • Sigrid Moe
Publisert:

Bakgrunnen for streiken er Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, hvor arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) foreslår å åpne opp for at det skal bli enklere for arbeidsgivere å ha midlertidige ansettelser.

Streiken starter klokken 14.00, og vil vare i to timer.

– Hvis Regjeringens forslag vedtas kan mer enn hver fjerde arbeidstager bli midlertidig ansatt. Det er et fullt frislipp som vi må reagere på, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding sendt ut fredag formiddag.

Belastning

Samtlige av Industri Energis medlemmer tas ut i streik. Det utgjør rundt 60.000 arbeidere.

– Vi har medlemmer innenfor en bransje hvor innleie av arbeidskraft er et utstrakt fenomen. I dagens lovverk er dette begrepet parallelt med midlertidighet. Det å gå i løsere tilknytning til arbeidslivet er det mange av våre medlemmer som kjenner på kroppen. Å gå på innleiekontrakter i flere måneder er en stor belastning, sier forbundssekretær Christopher Birknes i Industri Energi til E24.

Han forteller at fagforbundet er i dialog med arbeidsgivere om hvordan streiken skal gjennomføres på den enkelte arbeidsplass.

– Siktemålet med forhåndsvarselet er å gi berørte parter tid og anledning til å innrette seg slik at ikke streiken griper inn i virksomhetenes ordinære drift i større grad enn nødvendig, forklarer forbundssekretæren.

Politisk

Birknes understreker sterkt følgende:

– Det er viktig å påpeke at dette ikke er en streik mot arbeidsgiverne, men en politisk aksjon. Det er 17 år siden siste gang man hadde en felles politisk streik i Norge. Denne gang går 1,5 millioner fagorganiserte ut fra LO, YS og Unio, sier han.

– Det blir felles markeringer i de store byene i Norge. Disse blir arrangert og koordinert av LOs distriktskontorer.

Før jul hadde Parat en lignende markering, hvor bakkeansatte på flere norske flyplasser la ned arbeidet i en time, i protest mot regjeringens planer.

Som E24 skrev i desember ønsket LO ikke å være med der, fordi de antydet sin egen markering på nyåret. Det er den som nå kommer.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Flere tusen offshoreansatte skal streike

  2. Betalt innhold

    Flere tusen offshoreansatte skal streike

  3. Parat vil ha fagbevegelsen med på storstreik

  4. Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreik

  5. - I stedet for å komme med krisepakke i 2024, vil regjeringen ta grep nå