- Tre av ti ledere synes klemming er vanskelig

Det er ikke bare Stoltenberg som kløner med klemmer, mange norske ledere gjør det samme, viser ny undersøkelse.

KLEIN KLEM: Det ble ingen suksess da Trond Giske forsøkte å klemme sjefen sin Jens Stoltenberg i sin egen 40-årsdag i 2006. Derimot ble det en rekke medieoppslag om klemming. 30 prosent av de spurte lederene i en ny undersøkelse synes slike situasjoner er vanskelig.

Trond Solberg
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

30 prosent av ledere synes det er vanskelig å forholde seg til klemming i jobbsammenheng, viser en ny Proffice-undersøkelse.

- Undersøkelsen viser at mange famler og føler seg klønete i slike situasjoner, sier Stein Andre Haugerud, viseadministrerende direktør i Proffice.

Selskapet har spurt nesten 1.000 ledere om deres forhold til klemming av forretningsforbindelser, og resultatet viser at mange synes dette er problematisk.

- Jeg synes mye av klemmingen i slike situasjoner kan virke litt tillært, fordi man ønsker å være rund og åpen, sier Steinar Næss, leder i Vendo salgsutvikling og tidligere leder til E24.

Upassende forbindelser

53 prosent mener det er upassende å klemme forretningsforbindelser, uansett hvor godt man kjenner vedkommende.

VANSKELIG KLEM: Stein Andre Haugerud og Proffice har undersøkte hvordan norske ledere forholder seg til klemming på jobb.

Anders Martinsen

- Kan det få negative konsekvenser å forsøke seg på en klem i jobbsituasjoner?

- Ja, fordi folk har forskjellige intimsfærer. Noen liker rett og slett ikke å ha folk tett innpå seg. Mange ledere er etter min erfaring litt mer reserverte enn andre yrkesgrupper. Da kan det faktisk ha motsatt effekt, sier Næss.

Det er flere ledere i det offentlige som mener klemming på jobb er upassende enn i det private, mens den store kjønnsforskjellen er fraværende.

Vanskelig klem

Det er særlig ledere på Nordvestlandet som synes det er vanskelig å vite hvordan de skal hilse på folk, hele fire av ti oppgir å ha problemet.

- Vi nordmenn er en rase som er litt kalde, bortsett fra i sosiale lag, sier Proffice-Haugerud.

Det er særlig når man har møtt forretningskontakten et par ganger at problemet oppstår.

- Særlig hvis man har møtt personen før, så blir man usikker, mener han.

Kanskje ikke overraskende er det de yngste lederne som er de minst formelle. Blant ledere under 35 år bruker fire av ti bare fornavn og et håndtrykk når de hilser.

- Det er tydeligvis mer vanlig etter fylte 35 år å bruke både for- og etternavn, sier Haugerud.

Mer klemming

Proffice har ikke lignende klemmeundersøkelser å sammenligne med, men Næss mener at dette ikke vil bli et mindre aktuelt spørsmål for norske ledere fremover.

- Det er en trend at vi tar mer på hverandre. Men det er forskjellig på å klappe på skulderen og det å klemme, det siste er mer innenfor intimsfæren. En viss nøkternhet synes jeg er på sin plass, siden det er en form for kroppsspråk man bruker blant nære venner.

Haugerud mener det finnes muligheter for å komme unna det kleine:

- Hvordan løser vi det? Med et fast håndtrykk. Du kan ikke bomme med det, sier Haugerud.

Les flere nyheter på E24 Jobb

Flere artikler

  1. Ikke klem meg!

  2. Norske ledere:Svensker har bedre arbeidsmoral

  3. Ledere kvier seg for å ansette gravide

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener dagens unge har dårlig arbeidsmoral

  6. Slik bør ledere ta den vanskelige samtalen