- Barn kan være en karriere-demper

Kvinner i lederstillinger opplever å bli forbigått fordi de får barn. Anne Karin Nordskag (43) og Maria Føre (34) mener det er på tide at bedriftene tenker annerledes.

OPPRØRT: Både Maria Føre (til venstre) og Anne Karin Nordskag, med datteren, blir opprørte over at kvinner i fertil alder får færre muligheter til å gjøre karriere.

  • Mona Bristøl
Publisert:,

- Hadde jeg ikke fått barn, hadde jeg fått andre stillinger og jobbet i andre selskaper. Jeg vet at jeg har gått glipp av minst to jobber på grunn av fødselspermisjoner, sier Maria Føre til E24.

Trebarnsmoren er utdannet sivilingeniør og har flere ganger opplevd å stille svakere i arbeidslivet fordi hun har valgt å få barn.

Tvunget til andre valg

34-åringen har blant annet blitt forbigått av en kollega, med lavere utdanning og kortere arbeidserfaring, mens hun var i permisjon med ett av barna.

- Før jeg fikk barn hadde jeg aldri trodd at det skulle være slik. Jeg trodde at samfunnet var såpass oppegående at dette ikke forekom.

Føre har valgt å se det positive i diskrimineringen.

- Jeg har blitt nødt til å velge annerledes, og det har ikke vært negativt. Det har heller gitt meg mange andre fine muligheter. Jeg har bare blitt tvunget til å ta andre valg, og å gå flere runder, sier hun.

Leserstorm

E24 har siden vi skrev om 34 år gamle Siri Herland, som er lei av å bli spurt om hun skal ha flere barn på jobbintervju i forrige uke, mottatt en strøm av henvendelser fra kvinner, og menn, som har opplevd at barn og graviditet kan oppleves som et problem i jobbsammenheng - og har hindret dem i å gjøre karriere.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik kunne bekrefte at de mottar mange klager fra fortvilte jobbsøkere, og tror hun kun får vite om toppen av isjellet.

Ørstavik mener et tunggrodd og vanskelig system gjør at Likestillingsloven ikke fungerer i praksis.

Lill Fischer, forhandlingsekspert i arbeidstakerorganisasjonen Parat sier til E24 at hun råder kvinner som ønsker å gjøre karriere til å bli mer kresne i partnervalget.

- Dersom det blir like vanlig for menn å være hjemme med barn, vil det også ta vekk forventningen om at kvinner i 30-årene kommer til å forsvinne i månedsvis, sier Fischer.

Les hele saken her!

Ønsket garanti

Så sent som nå i høst fikk Føre tilbud om en mellomlederstilling, som hun ønsket å si ja til.

- Da jeg kom for å signere kontrakten ble jeg møtt av en bekymret sjef og personalsjef, som mente at vi måtte finne en løsning på at jeg hadde ti uker igjen av mammapermisjonen. For selv om de veldig gjerne ville ansatte meg, så kunne jeg ikke få jobben uten å garantere for at jeg kunne jobbe 100 prosent.

- «Er ti uker permisjon et problem?, tenkte jeg» Hva om sjefen heller hadde sagt: «- OK, du har litt permisjon igjen, men dette finner vi en løsning på!» Jeg fant ut at dette ikke var et firma jeg hadde særlig lyst lenger å jobbe for, sier hun.

Les også: Ørjasæter: Gravide kan bli en belastning

Svarteper

Føre mener det er arbeidsgiveren som til syvende og sist blir den store taperen som går glipp av flinke kvinner, og menn, som de velger å ikke ansette på grunn av graviditeter og permisjoner.

- Altfor mange arbeidsgivere ser bare i kort perspektiv. Gjennomsnittet er vel to til tre barn per familie, og hvor mye er to til tre års fravær av 30-40 års produktivt arbeidsliv? spør hun.

La ned pennen

43 år gamle Anne Karin Nordskag forteller at hun for noen år siden fikk tilbud om en lederstiling i ett av Norges ledende merkevareselskaper, etter en omfattende prosess som blant annet inkluderte en anerkjent hodejeger.

- Sekundet før jeg signerte kontrakten ble jeg av den administrerende direktøren bedt om ikke å bli gravid de neste tre årene. Jeg var 33 år, hadde giftet meg året før og hadde ingen barn.

Nordskag forteller at hun la ned pennen og gikk uten å signere kontrakten.

- Idiot, tenkte jeg. Deg gidder jeg i hvert fall ikke å jobbe for. Jeg satt igjen med et inntrykk av at dette selskapet er veldig useriøst, sier hun.

Planlegg med fravær

Hun er, som Føre, oppgitt over at bedriftene tenker så kortsiktig.

- Mange velger ledere ut i fra hvem man tror ikke komme til å ta perm. Det bedriftene bør gjøre er å planlegge for fravær, uansett hvem det er de ansetter, sier Nordskag.

I dag driver tobarnsmoren sin egen gründerbedrift. Hun har derfor gjort seg opp noen tanker rundt det at hun en gang i fremtiden må stå overfor ansatte som kommer til å bli borte i kortere eller lengre perioder.

- Du kan aldri garantere deg mot fravær, enten det er svangerskapspermisjon, dødsfall i familien, skilsmisse eller sykdom. Det som er viktig er å ha økonomi til å tåle at noen blir borte, og planlegge for det, sier hun.

Sårt

Nordskag mener det å snakke om barn og graviditet i forbindelse med ansettelser er et «ikke-tema.»

- Det er noe som er veldig sårt for mange. Akademiske kvinner i dag venter lenge med å få barn, og mange sliter. Flertallet av mine venner har slitt med å få barn. Noen aborterer, andre er i prøverørsprosesser. Og så skal man sitte på et jobbintervju – hvor du gjerne vil prestere ditt beste - å fortelle om det. Og kanskje risikere å få tårer i øynene.

- Kvinnene som sliter er ikke unntaket lenger. Graviditet kan ikke alltid planlegges, og det er det viktig at alle forstår, sier hun.

Fikk kjeft

43-åringen forteller om en bekjent som oppdaget at hun var blitt gravid tre dager etter at hun hadde signert en jobbkontrakt.

Hun gikk rett til den nye sjefen for å fortelle det, og ble skjelt ut fordi lederen mente det var et tillitsbrudd, og at hun hadde visst om dette hele tiden.

- Hva skal kvinner gjøre fra de er 20 til de er 45 år da, la være å ta jobber fordi de kan bli gravide?

Les også: Lysbakken vurderer å straffe arbeidsgivere som diskriminerer hardere

Les også:Likestillings -og diskrimineringsombudet: - Loven fungerer ikke i praksis

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vurderer hardere straff for spørsmål om barn

  2. - Uakseptabelt at kvinner taper

  3. - Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

  4. Annonsørinnhold

  5. - Likestillingsloven fungerer ikke i praksis

  6. Gravide kan bli en belastning