Fredrik (23) droppet studiene - gikk rett fra videregående til lederjobb
Fredrik Leithe var 19 år da han fikk sin første lederstilling i elsykkel- og sparkesykkelselskapet E-wheels. Han mener læringskurven har vært brattere enn det noe studie ville gitt han.
I 2018 kombinerte det unge ledertalentet Fredrik Leithe (23) russetiden med en tilnærmet 100-prosentstilling hos E-wheels.
Etter endt skolegang startet den da 19 år gamle Leithe i sin første formelle lederstilling, som assisterende daglig leder.
Nå er han viseadministrerende direktør i selskapet.
I år ble han hedret med topp 10-liste i årets Ledertalentkåring.
Frem til 15. juni er E24 på jakt etter tips til nye ledertalenter. Kjenner du et ledertalent under 35 år? Send inn ditt tips til oss her, før 15. juni.
– Planen var å starte på siviløkonomstudiet sommeren etter, men da selskapet i starten av 2019 vokste fra 20 til 60 millioner i omsetning, fikk jeg et tilbud som jeg ikke kunne takke nei til, sier Leithe til E24.
Kjenner du årets ledertalent? Nå kan du tipse oss!
Vendepunktet
Etter å ha blitt tilbudt rollen som viseadministrerende direktør, valgte Leithe å droppe sin planlagte utdanning. Det ble vendepunktet.
– Siden den gang har jeg hatt ansvar for å lede den operasjonelle og daglige driften i selskapet.
Da Leithe tok på seg sjefsstillingen, hadde E-wheels et delt lokale med få ansatte og en omsetning på under 10 millioner kroner.
De siste årene har selskapet utviklet seg, og har nå 58 ansatte fordelt på flere nye butikker og et nytt hovedkontor. I 2021 hadde omsetningen mer enn tyvedoblet seg til 271 millioner kroner, med et driftsresultat på 70 millioner.
Å droppe utdanning og fortsette i selskapet har gitt 23-åringen mange muligheter, og derfor er ikke dette noe han angrer på.
– Man lærer noe nytt hver eneste dag og jeg tror ikke det finnes noen studier som gir deg den samme totalen som relevant arbeidserfaring, sier Leithe.
– Utdanning er aldri bortkastet
Barbro Mosseng er partner i Karrierehuset, og sier det fortsatt ikke er tvil om at det er smart med en utdannelse.
– Det åpner mange dører til arbeidslivet, men uansett hvilket studie man velger, så er det ikke bortkastet, sier Mosseng til E24.
Likevel legger hun vekt på at evnen, viljen og ønsket om å lære og tilegne seg ny kunnskap er avgjørende for og lykkes i karrieren videre.
– I flere yrker er det først og fremst personlig egnethet som er avgjørende. Mange bedrifter ser etter kandidater med de rette personlige egenskapene for bransjen eller jobben, og har gode interne opplærings- og utdanningsløp, sier Mosseng og legger til:
– Bedrifter er villige til å satse på mennesker som ikke nødvendigvis har formalkompetansen, men rett og slett viser at de er motiverte for å lære seg det som kreves og vokse i rollen.
Karrierehuset erfarer at dem som har ventet et år eller to med utdanning ofte er sikrere på å ha valgt riktig studieretning, men hun anbefaler ikke å vente for lenge.
– For noen kan det være vanskelig å finne motivasjonen til å gå tilbake til skolebenken etter flere år i jobb, sier hun.
Ingen «åtte til fire-jobb»
Det er nå fire år siden Leithe fikk sitt første lederansvar, og på de årene har 23-åringen lært ekstremt mye.
Han legger ikke skjul på at det helt klart har påvirket han mye å ha ansvaret for en så stor gruppe.
– Det kreves at jeg er påkoblet til enhver tid og er tilgjengelig for de ansatte – det er ikke mulig å jobbe fra åtte til fire, forklarer han og legger til:
– Med hjelp av mange dyktige mellomledere synes jeg det er fantastisk gøy og spennende å ha ansvar for en så stor gjeng.
Mange av Leithes ansatte er eldre, og 23-åringen tror det kunne oppstått problemer dersom han kom inn i selskapet i 2018 og tok over 60 ansatte.
Kjenner du et ledertalent under 35 år? Send inn ditt tips til oss her, før 15. juni.
Ekspert: Dette kjennetegner et ledertalent
Oppstår problemer på forretningsreiser
For å unngå situasjoner som kan oppstå på grunn av alderen hans, handler det mye for Leithe om å være uredd, vise hva han faktisk kan og ikke la alderen være et tema.
– Har din unge alder noen gang vært et problem?
– Etter fire år med lederansvar kjenner jeg bedriften godt og får både tillit og respekt fra alle i selskapet. De eneste tilfellene der det kan skape et problem, er helt i starten av møter med nye samarbeidspartnere som ikke kjenner meg eller selskapet fra før, sier han og legger til:
– Førsteinntrykket er at jeg ser ung ut, men etter et par minutter med prat så får de som regel et annet inntrykk og ser at jeg faktisk har ganske god peiling.
I tillegg til dette oppstår også et gjennomgående problem når 23-åringen er ute på forretningsreiser.
– Det er 25 års grense på de kuleste leiebilene, så da må jeg ta til takke med litt kjipere biler.
Handler ikke om å gjøre en god figur på intervju
For unge og nyutdannede tror Leithe at det er viktig å ikke grave seg ned i små detaljer – det er viktig å være nøye, men ikke for nøye.
I tillegg tror han at man må «gripe mulighetene man får».
– Å lykkes som leder og i arbeidslivet handler ikke om å gjøre en god figur på intervju, eller å sikre seg en god jobb, sier han og legger til:
– Det er når du får jobben at det harde arbeidet starter. Vis deg frem gjennom god innsats, riktig innstilling og gi full gass hele veien.
Å ta på seg oppgaver, utføre de så godt man klarer med best mulig kvalitet, tror 23-åringen er essensielt.
– Løft frem og motiver kollegaer, kom med innspill og engasjer deg i bedriften, og still deg selv spørsmålet:
– Hva ville du ønsket fra de ansatte om det var ditt selskap?