Analysesjef: - Yara har slitt med svak ledelse i lang tid

Lederskiftet i Yara kommer ikke uventet, ifølge de som følger selskapet. En analysesjef mener Yara-ledelsen har slitt lenge, mens en analytiker mener Jørgen Ole Haslestads avgang er naturlig.

LEDERBYTTE: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro (til høyre) erstatter Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad.
Publisert: Publisert:

Etter 35 år i Norsk Hydro forlater konsernsjef Svein Richard Brandtzæg aluminiumgiganten, og overar jobben til Jørgen Ole Haslastad som sjef for gjødselprodusenten Yara International.

Det at Brandtzæg tar over, er Yaras mulighet til å starte med blanke ark, mener analysesjef.

Lederbyttet ble kjent mandag morgen, men lederskiftet kommer ikke uventet på markedsaktørene E24 har snakket med.

Analysesjef og forvalter Roger Berntsen i Netfonds har flere ganger stilt spørsmål ved Yaras investeringsstrategi og ledelsen som har lagt den.

- Yara har slitt med svak ledelse i lang tid, og det er ikke overraskende at det kom en ny sjef, sier han til E24.

Berntsen hevder at bedriftskulturen i Yara kan beskrives som «ikke veldig god», og påpeker at selskapet har hatt virksomhet i land der korrupsjon er utbredt.

- De har operert i markeder som uansett ville vært vanskelige for en konsernledelse. Over tid blir det utfordrende. Spesielt for et selskap i et land som Norge, der denne typen ting er helt uakseptabelt. Kulturen i Yara har slitt mye på grunn av det, sier Berntsen.

E24 har vært i kontakt med Yara, som foreløpig ikke ønsker å kommentere Berntsens utspill.

- Blanke ark

Yara-ledelsen, under avtroppende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad, har i perioder vært i hardt vær.

Tidligere i år erkjente Yara straffskyld i en korrupsjonssak relatert til virksomheten i India og Libya, og vedtok en foretaksstraff på 270 millioner kroner.

Dette er den største korrupsjonsboten i norgeshistorien.

Økokrim har også tatt ut tiltale mot fire Yara-topper.

- Trekke pusten

Berntsen mener at Brandtzæg har prestert bra i Norsk Hydro, og at det at han nå tar over gir Yara en anledning til å trekke pusten.

- Yara må satse mer i områder der korrupsjon ikke er avgjørende for å lykkes. Det vil være naturlig at Brandtzæg utvikler Yara i andre regioner i verden, sier han.

Analysesjefen mener at USA vil være et naturlig område.

Tidligere i år slapp selskapet mer informasjon om et mulig fellesforetak med BASF ved golfkysten.

- Dette er en mulighet til å begynne med blanke ark, sier Berntsen.

- Har gjort bra ting

Analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans påpeker at det ikke er uventet at Jørgen Ole Haslestad takker for seg i Yara, i og med at han har oversteget 60 år med flere års margin.

- Brandtzæg blir sikkert en bra etterfølger. Han er en skikkelig konsernsjef, har gjort bra ting i Hydro og har vært i selskapet siden 1985. Han kjenner dermed antagelig også gjødselvirksomheten, sier Johansson.

Yara ble fisjonert fra Hydro i 2004.

Johansson deler ikke kritikken mot Yara-ledelsen.

- Yara er generelt et veldrevet selskap. Det har vært store diskusjoner i begge selskapene rundt hvor mye man skal satse på vekst, og hvor mye som skal gis tilbake til aksjeeierne, sier han.

Han tror ikke på store endringer når Brandtzæg tar over.

- For Yara handler det nok mer om små investeringer i nedstrømsvirksomheten og at de leverer på sin strategi. Som med Hydro vil man nok også vurdere utdeling grunnet sterk kontantstrøm, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om