Coach og forsker enige: Starte egen bedrift? Plan og system er viktig

Økonomisk frihet og full bestemmelsesrett over egen arbeidsdag, er blant godene når du starter egen bedrift. Men for å komme dit trenger du en god plan og systematisk jobbing. Vi viser momentene du må tenke gjennom-

Årlig møteplass. Forrige uke arrangerte Gry Sinding (avbildet til høyre), SkapDinDrømmejobb (SDD). Fotografen Mona Nordøy deltok på både det interaktive videotreningskurset og på live-eventen.

Foto: Synnøve Sorthen
 • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Høster av egen erfaring. Selv har hun startet opp egen bedrift, hvor hun holder nettbaserte kurs to ganger i året og en årlig konferanse: Skap Din Drømmejobb. Deltakerne på de ulike kursene er ofte de samme, og hun legger opp til et virtuelt samfunn med forum og lukket gruppe på Facebook for deltakerne.

– Disse jentene skaper et unikt nettverk sammen og hjelper virkelig hverandre på veien til en millionbedrift. Så bak egen suksess står mange jenter som har bidratt, sier Gry.

Den profilerte coachen sier videre at du må gi noe av det aller beste du har gratis – det er den beste strategien for at kundene skal komme til deg. Og så må det jobbes hardt, riktig og mye. Det holder ikke å tro at det skal gå av seg selv.

– Du kan ikke være gründer alene, du må ha et godt nettverk rundt deg, sier Sinding.

Tall fra SSB viser at det i 2011 etablerte 31.969 personlig eide foretak. 34,6 prosent av disse grunderne var kvinner, omtrent den samme andel som året før. Til sammenligning var andelen kvinner blant etablerene på snaut 29 prosent i 2002

Les også: – God timing å starte for seg selv nå

Grunnmur er viktig. Skal du starte for deg selv eller allerede i gang, så sørg for å skaffe deg en solid grunnmur. Systemer må settes i verk – for det aller meste.

Gry Sinding er siviløkonom og coach og er en engasjert pådriver for å hjelpe kvinner til å starte egen drømmebedrift på nett. Hun hjelper jenter til å komme i gang og å komme videre slik at man skaper en bedrift som tjener gode penger og hvor man får friheten man søker.

– Den største overraskelsen er for de fleste som starter for seg selv at de nå må planlegge dagene sine selv, for ingenting kommer gratis, sier Gry Sinding.

Hun sier videre at det er for få som tenker produksjon fra start, og at det dessverre kan være lett for at man hopper fra prosjekt til prosjekt og til slutt gir opp.

– Hele 80 prosent av de som starter eget gir opp innen to år. Det er en trist statistikk, sier coachen.

Vær forberedt på mye arbeid. – Du må tenke nøye gjennom dine styrker og svakheter før du bestemmer deg for å satse på å bli entreprenør eller ikke, sier amanuensis Morten Emil Berg ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Stein-Oddvar Evensen

Sinding får støtte hos amanuensis Morten Emil Berg ved Handelshøyskolen BI.

– Det vil bli mye arbeid. Det er lett å fokusere for mye på jobben som skal gjøres, sier Berg.

Han underviser i personalutvikling, ledertrening, teamutvikling, organisasjonsutvikling og coaching.

Berg sier videre at en god forståelse av kritikernes innvendinger kan bidra til nye, spennende løsninger.

Les også: –Kvinner må tørre å satse for seg selv

Facebook to ganger om dagen. Facebook er en nyttig markedsføringskanal, og Gry opplyser om at hele 95 prosent av kundene hennes kommer fra Facebook.

Delingskulturen er viktig, og likeså er måling av trafikk og resultater.

Hun anbefaler kundene sine å være på Facebook to ganger daglig, men ikke mer enn i fem minutter hver gang. Nettopp fordi at det er en god markedsføringskanal, og du kommer i kontakt med dine drømmekunder.

– Så det som for kun tre år siden kanskje kostet 100.000 kroner i markedsføringskostnader er i dag gratis – om du lærer deg verktøyet og strategien for internettmarkedsføring, sier en fornøyd Sinding.

Råd til deg som vurderer gründerlivet

Førsteamanuensis Morten Emil Berg ved BI mener at gründere må tenke gjennom sine egne styrker og svakheter før de bestemmer seg for å satser. Her er punktene som må vurderes, sier Berg:

Balanse

 • Det vil bli mye arbeid. Det er lett å fokusere for mye på jobben som skal gjøres.
 • Entreprenørskap et imidlertid ingen 100 meter, men en maraton. Entreprenøren må ha balanse i livet sitt. Det bør også bli tid til familie og trening.
 • Et ensidig fokus kan øke sannsynlighet for stress og dertil å bli utbrent.


Evne til å tåle kritikk

 • Entreprenøren vil måte kritikk og motstand. Dette kan utfordre håp, optimisme og mestringstro. Entreprenøren kan for eksempel føle seg urettferdig behandlet. Kognitiv empati hjelper å forstå kritikernes virkelighetsoppfatning,
 • Det kan også bidra til å forstå kritikernes vurderinger, slik at man ikke blir såret eller kommer i forsvarsposisjon. Da er veien til tap ikke lang.


Standhaftighet

 • Entreprenøren vil møte sterk og relevant motstand. Det er lett å bli slått i bakken. Resiliens innebærer følelsesmessig robusthet.
 • Selv om man blir slått i bakken, er det mulig å reise seg igjen og lære av prosessen.


God mentor

 • Entreprenøren bør ha med seg en mentor som har gått veien før. Selv om ingen prosesser er like, kan mentor påpeke veivalg og hjelpe entreprenøren til å reflektere over viktig og ta sentrale avgjørelser.


Håp og mestringstro

 • Entreprenøren må ha mestringstro og tro på at mål skal nås.
 • På den andre side skal ikke entreprenøren ta livet av seg for en god sak.


Har du det som trengs?

 • I følge positiv psykologi er de grunnleggende verdier hos mennesket såkalt signatur styrker som mot, selvdisiplin, klokskap, helhetstenkning, altruisme og emosjonell intelligens.
 • Bruk av signaturstyrker kan bidra til å nå høy mål. Et hvert menneske kan ha 3 - 5 signaturstyrker.
 • Entreprenøren må tenke nøye gjennom sine signaturstyrker. Har hun eller han de nødvendige styrkene som kan hjelpe en å lykkes som entreprenør?


Les også:Nikita-gründer: Kvinner er ikke kvinner verst

Fra konsulentyrket til gründertilværelse. Gry Sinding hadde 12 års erfaring fra konsulentbransjen før hun selv startet egen kursvirksomhet i 2008. Foto: Monika Broz

Dette kan du forvente deg som gründer

Nesten som et kinderegg. Dine Penger spør coachen og gründeren Gry Sinding om hva hun synes er det beste med gründer-livet, svaret kommer raskt og er:

– Økonomisk frihet, og frihet til å jobbe fra hvor du vil hen i verden (red.amn: for nettbaserte virksomheter), full bestemmelsesrett over egen arbeidsdag og muligheten til å ta ut «lærerferie» med god lønn attpåtil.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Flere artikler

 1. SSB: De fleste kvinnelige gründere
  er småbarnsmødre

 2. – Flere kvinner må forstå økonomi og finans

 3. I år vil Mark Zuckerberg bygge sin egen robot-butler med kunstig intelligens

 4. Flere kvinner vil bli sin egen sjef

 5. 250.000 nordmenn står klare: – God timing å starte for seg selv nå