Her er ekspertenes beste økonomitips: Slik drøyer du studielånet

Studietiden er en tid for nøkternhet, mener forbrukerøkonomer. Men to av fem studenter er ofte blakke.

LÅN BØKER: Student Angelika Torgersen (24) har lånt de fleste skolebøkene sine på biblioteket det siste året og derfor spart flere tusen kroner.
Publisert: Publisert:

Planlegg: Det er en illusjon at studenter kan klare seg kun på støtte fra Lånekassen, mener privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1.
– Å lage en budsjettplan og ta kontroll over økonomien i stedet for å la den kontrollere deg, er høyst nødvendig for å klare seg, sier han.
I studieåret 2010/2011 mottok 164.629 studenter lån og stipend fra Lånekassen. En fulltidsstudent får utbetalt 92.500 kroner i året fordelt over ti måneder. Ved semesterstart utbetales 18.498 kroner, noe som skaper utfordringer for mange studenter.
Undersøkelser viser nemlig at to av fem studenter ofte eller av og til er blakke.

LES OGSÅ:Aldri har du kunnet binde denne renten lavere
- Ikke rik. – Det er viktig ikke å la disse pengene få deg til å tro at du er rik og føle at du har større handlingsrom enn du har, sier Reite, som råder studentene til å porsjonere ut de store utbetalingene.
Klarer man dette vil man ha et par tusen kroner mer på konto de kommende månedene.
En hybel på det private markedet koster i snitt 4.599 kroner og er derfor studenters største utgiftspost. Dersom man har klart å spre den store utbetalingen utover året, vil man sitte igjen med 4.651 kroner etter husleien er betalt, i motsetning til 2.339 kroner hvis man hadde brukt opp pengene.
– Dette bør derfor bli prioritert først når det gjelder å få ned utgiftene. Ha en søknad inne hos samskipnaden og vær alltid på jakt etter gullhybelen. Mange må ta til takke med dyrt og dårlig når de først starter studiene, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Faller: Studiestøtten har falt kraftig i forhold til grunnbeløpet i folketrygden, mens både pensjonisters og lønnsmottakeres inntekter har steget. Les mer her: Studenter har ikke vært fattigere på 37 år


Få valg. Ifølge Øyvind Berdal, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), har ikke mange studenter stort valg når det kommer til bolig.
– I gjennomsnitt er en studentbolig 800 kroner billigere enn en bolig på det private markedet, men burde vært enda billigere. Studentene bor seg i hjel, sier Berdal.
Ifølge Berdal er en økning av studiestøtten til 120.000 kroner nødvendig for at en student skal kunne ha muligheten til å prioritere studiene uten å jobbe mye ved siden av.

Må opp: – Studiestøtten bør opp til 120.000 kroner i året for at man skal kunne prioritere studier uten å ha jobb ved siden av, mener Øyvind Berdal, leder i NSO - Norsk studentorganisasjon.

– Først da kan drømmen om heltidsstudenten realiseres, sier Berdal.
LES OGSÅ:Ny trend: Unge lokker boligeierne med bilde
Flinkest. Reite tror studenter jevnt over er blant de få gruppene som er flinkest til å klare seg på stramt budsjett.
– Mange førsteårsstudenter blir raskt sendt ut for å ta ansvar for egen økonomi, og man ser spesielt at det er ferske studenter som har mest problemer med å styre økonomien. Sett fra bankens side, er det imidlertid svært som har alvorlige økonomiske problemer, sier Reite.
Han råder studenter til å sette opp en budsjettplan for semesteret og lære seg å leve på forskudd i stedet for å bli styrt av økonomiske begrensninger. Men selv om man budsjetterer utgifter og er nøktern, er det mange studenter som opplever at studielånet ikke strekker til.
Seks av ti studenter jobber ved siden av studiene, i hovedsak fordi de trenger å spe på studielånet.
- Studielånet er så lavt at det nesten er en illusjon at det går an å klare seg uten å jobbe ved siden av, sier Reite.

LES OGSÅ:Slik vinner du utleieboligen

- Ikke spis mat ute

Angelika Torgersen (24) har ikke mange kronene igjen å rutte med hver måned etter å ha betalt 5.600 kroner i husleie for sin 14 kvadrats studenthybel.
- Jeg har vært helt skrapet for penger siden desember, men heldigvis har jeg foreldre som kommer med mat til meg, sier Angelika Torgersen som nettopp ble ferdig med bachelor i revisjon på BI.
Det siste året har hun ikke jobbet ved siden av studiene, og i desember fikk hun erfare hvordan det er å leve med tom lommebok. Da tok også pengene hun fikk i livrente slutt.
Etter å ha betalt husleien sitter hun igjen med 2000 kroner til å dekke alle utgifter og forbruk utenom husleie.
- Det eneste jeg har spandert på meg det siste halve året er trening. Ellers har jeg oppholdt meg mye hjemme og lest. Cafébesøk har jeg sluttet helt med.
For et år siden flyttet hun til en studentbolig hvor hun kunne bo for seg selv, da bråk og ellers dårlige forhold i bokollektiv gjorde at hun ikke kunne fokusere på studiene.
Når husleien ligger på i overkant av 80 prosent av det hun får inn på konto hver måned, har hun fått erfare at det er mye man som student kan gjøre for å redusere utgifter betraktelig.
- Bøker koster veldig mye penger. Spør læreren om det er nødvendig å kjøpe alle bøkene splitter nye, oppfordrer Torgersen som selv ikke har kjøpt en eneste bok siden desember, men lånt gratis på biblioteket.
- Jeg har også spart mye penger på ikke å kjøpe mat ute, men heller handlet på butikken. Bak for eksempel brød selv og handle kjøtt og annen mat i Sverige hvis du har mulighet. Det er kjedelig å leve på loff og kneippbrød selv om man er student. Og bruk studenthelsetjenesten.
LES OGSÅ:Garantert plassmangel

Ekspertenes råd

 • Boligsparing for ungdom og du kan få opptil 4.000 kroner i skattefradrag. I vår kalkulator finner du beste BSU akkurat nå!
 • Vær målbevisst ved studievalg. Hvert studieår koster i form av tapt arbeidsinntekt og tapt pensjonsopptjening.
 • Søk maksimalt stipend og lån. Det er rentefritt hele studietiden.
 • Et budsjett gir større forutsigbarhet og mer frihet til å gjøre det du egentlig har lyst til.
 • Tren på treningssenteret i tilknytning til studiestedet. Bruk sykkel i stedet for kollektivtrafikk, bil eller taxi.
 • Kjøp brukte skolebøker i butikk, på nett eller se etter oppslag på studiestedet.
 • Ha de riktige forsikringene. Bor du hjemme er innboet ditt forsikret på foreldrenes forsikringsavtale. Er du over 21 år må du ha egen reiseforsikring.
 • Søk legater og støtteordninger. Hvert år deles det ut flere hundre millioner. Se Legathåndboken.
 • Fortsett letingen etter et godt leieobjekt hvis du har høy husleie da dette er en dominerende utgiftspost.
 • Smør brødskiven di sjæl. Hvis du bruker 50 kroner på kantinemat hver dag, tilsvarer det 18.250 kroner i løpet av et helt år!
 • Ha en deltidsjobb og jobb i ferier. Du kan tjene 145.500 kroner før du får avkorting i stipendet. Les mer: Ikke gå i stipendfella

Kilder: Nordea, Studentøkonomi.net, DnB, Sparebank1

Publisert:
Gå til e24.no