Fersk konkursstatistikk: Bare smil Tommy, navnet ditt er friskmeldt

Navnene Tommy og Ronny finnes ikke lenger i konkurstoppen. Det gleder daglig leder Tommy Korneliussen i Norgesgruppen – selv om han aldri har gått konkurs selv.

TOMMY OG SJEF: Norgesgruppens daglige leder heter Tommy Korneliussen. Navnet Tommy har lenge vært et av navnene på konkurstoppen, uten at det ser ut til å ha gått særlig ut over Norgesgruppen, som hadde en omsetning på 71 milliarder kroner i 2014.
Publisert: Publisert:

– Jeg er glad for at «Tommy» er ute av lista, humrer daglig leder Tommy Korneliussen i Norgesgruppen, på spørsmål om hva han synes om at fornavnet hans har falt ut av topplisten over navnene som oftest går konk.

Listen tar for seg fornavnene på daglige ledere i konkursrammede selskaper.

– Men jeg har ikke vært med på noen konkurser, bedyrer Korneliussen, med fornavn Tommy.

– Det er andre som har stått for dem. Og Norgesruppen går strålende, vi er langt ifra konkurs!

Enkelte navn er vært gjengangere i topplisten over konkurser blant daglig ledere - og da gjerne engelskklingende navn med en «y» til slutt.

Les også

Harddisker funnet i Tommy Sharifs containerI 2009 var det Ronny som gikk mest konkurs, men de siste årene har både Ronny og Tommy blitt såpass skikket til å holde orden på økonomien, at navnene har falt fullstendig ut fra den siste halvårslisten fra Proff.

Selv om det finnes - mye omtalte - eksempler på det motsatte også.

Listen er basert på de 2.163 konkurser som ble åpnet i første halvår.

- Per inne i dårlig trend

Daglige ledere døpt Jan, Per og Bjørn går mest konkurs nå.

Det er en formildende omstendighet at dte er svært mange som har disse navnene -de er alle blant de mest populære norske navnene i etterkrigstiden (se faktaboks).

Navnet Per er en nykommer på topp 20 halvårslisten, men var inne i 2013.

– Det virker som Per er inne i en dårlig trend. Geir, Morten, Bjørn og Rune er også inne på topp-ti-listen, hvor de har vært en gjenganger de siste årene, sier redaktør Tore Ødegård i Proff til Nettavisen, som først omtalte listene.

Les også

Nå har Ronny og Tommy forsvunnet fra konkurstoppen

Pass deg for Ann

Fraværet av kvinnelige navn i konkurstoppen vil kanskje enkelte påstå betyr at kvinner er mer økonomisk ansvarlig, men sannheten er vel snarere at det er få kvinnelige bedriftsledere eller selvstendige næringsdrivende, sammenlignet med menn.

Man må helt til 48. plass for å finne et kvinnenavn. Det er navnet Ann som får «æren» av å være det mest konkursbelastede kvinnenavnet i Norge det siste halvåret.

– Mens Anne er det vanligste jentenavnet i Norge, og således naturlig at hun skal være blant de kvinnenavnene som går oftest konkurs, er Ann helt nede på 37. plass over de vanligste jentenavnene i Norge.

Les også

Varsler konkurs-smell i Norge til høsten

- Ifølge konkursoversikten går kvinner sjeldnere konkurs enn menn, men her må vi nok ta høyde for det generelt er flere menn enn kvinner som er daglige ledere, sier Ødegård.

Bedre med høystatusnavn?

I studier er det vist at det hersker fordommer mot enkelte navn.

En omtalt masterstudie fra 2013 antydet at elevens navn påvirker karakterfastsettelsen i videregående skole.

Vanlige mennesker skulle sensurere 400 identiske besvarelser med fiktive høytstatusnavn som Alexander og Alexandra Greve Bjelland, og lavtstatusnavnene Ronny og Jenny Olsen.

De ulike navnkombinasjonene ga utslag i karakterskalaen i høystatusnavnenes favør.

Publisert: