Vekterstreik får store konsekvenser – situasjonen ikke avklart

En flystreik avverget, men fortsatt fare for arbeidskonfliter i luftfarten.

KØER: Det kan bli lange køer på Gardermoen hvis vekterne går ut i streik fredag.

Foto: Knut Erik Knudsen VG
  • NTB
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Det ble ingen streik blant de norske pilotene i SAS. Men faren for en streikerammet helg i flytrafikken er langt fra over.

Situasjonen mellom Parat og NHO Service er torsdag kveld ikke avklart. Fredag morgen kan 250 vektere på Oslo lufthavn bli tatt ut i streik, noe som får store konsekvenser for flyplassen.

Les også

Skal du ut og fly? Tre streiker kan ramme luftfarten før helgen

Hvis ikke partene blir enige i natt, er det varslet at sikkerhetskontrollen ved Oslo lufthavn blir stengt fra klokka 6 fredag morgen.

– Det er besluttet at vi holder sikkerhetskontrollen åpen så lenge det er forsvarlig. Det gjøres forløpende vurderinger i tett dialog med politi og andre enheter, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor.

Inntil streiken eventuelt blir iverksatt er det normal drift ved flyplassen.

Fare for svensk pilotstreik..

Og i Sverige melder Dagens Industri torsdag kveld om stor avstand mellom SAS og Svensk Pilotforening.

Torsdag takket pilotforeningen nei til til et nytt tilbud fra arbeidsgiveren og dersom partene ikke kommer til enighet innen fredag klokken 18, går svenske piloter ut i streik.

Den svenske pilorforeningen vil ta ut 350 piloter i streik om partene ikke kommer til enighet.

Etter at de norske pilotforeningene kom til enighet med SAS torsdag ettermiddag unngikk man at også 435 norske piloter gikk ut i streik.

..og i Frankrike

I Frankrike planlegger pilotene i Air France å gå ut i streik lørdag om ikke de blir enige med arbeidsgiver om en ny lønnsavtale.

Den planlagte streiken i Air France er del av en lengre tids uenighet knyttet til Air France forsøk på å bli mer konkurransedyktig i forhold til lavprisselskaper.

Konfliktnivået økte da Air France vant en rettssak som ga de muligheten til å øke pilotenes arbeidstid uten å gi lønnsøkning.

Møt som normalt

De reisende som skal å fly i helgen oppfordres til å møte som normalt. Dersom antallet reisende blir høyere enn forsvarlig kan det også bli aktuelt å stenge sikkerhetskontrollen før streiken inntreffer.

– Vi gjør alt vi kan for å avvikle trafikken på en best mulig måte med de forutsetningene vi har, men dessverre vil en eventuell streik gi store konsekvenser for alle som skal ut og reise, sier Andersen.

– Samtidig ønsker vi også å oppfordre de reisende, så langt det lar seg gjøre, å kun reise med håndbagasje og dermed redusere belastningen på bagasjeanlegget, legger han til.

– Ikke taktisk

Torsdag klokka 13 møttes partene i vekteroverenskomsten, Parat og NHO Service, hos Riksmekleren i et forsøk på å løse konflikten.

Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen avviser at det ligger taktiske årsaker bak at vektere på Oslo lufthavn blir tatt ut i streik ved brudd i meklingen.

– Det har ikke noe med det å gjøre. Vi spekulerer aldri i sånt. Vi har tusen medlemmer som er omfattet av vekteroverenskomsten. Det er et kollegium som står sammen, sa han til NTB rett før meklingen startet.

Han beskriver avstanden mellom partene som overraskende stor. Larsen sier arbeidstakernes krav ligger innenfor rammen av frontfaget og handler om en anerkjennelse for vektere med ansvar, kompetanse og særlig risikofylt tjeneste.

– Det er ikke snakk om særlig med penger. Dette dreier seg om mindre enn 10 øre per time til alle vekterne i Norge. Vi skal ikke gi 10 øre til alle, men ta den 10-øringen og flytte den til de som har en særlig risikofylt tjeneste, sier Larsen.

Les også

Vekterne i gang med meklingen, fare for Gardermoen-streik: – Står langt fra hverandre

42.200 passasjerer

170 av de 250 vekterne på Gardermoen som kan bli tatt ut i streik, jobber i sikkerhetskontrollen. En så stor kapasitetsreduksjon vil by på store sikkerhetsmessige utfordringer og altså føre til at flyplassen blir delvis stengt.

De berørte bedriftene er Securitas AS, Securitas Transport Aviation AS, Nokas AS og Nokas Aviation AS. Parat organiserer omkring tusen vektere.

Fredag er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrolleres, og dette tallet er blant de høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Les også

Tre streiker kan ramme luftfarten før helgen

Her kan du lese mer om

  1. Nokas
  2. Gardermoen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vekterstreik avverget på overtid

  2. – Står langt fra hverandre

  3. SAS-pilotene mekler langt over fristen

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo Lufthavn kan bli stengt fredag

  6. Tre streiker kan ramme luftfarten før helgen