Spansk topp-politiker tok ti dager mammaperm

Soraya Saenz de Santamaria (40) var tilbake på jobb ti dager etter å ha født sitt første barn.

TILBAKE I RAMPELYSET: Partido Populars parlamentariske leder Soraya Saenz de Santamaria, her sammen Spanias nyvalgte statsminister Mariano Rajoy, var tilbake på jobb igjen i forrige uke - den 21. november. Den 11. november ble hun mor for første gang.

Juan Medina
  • Mona Bristøl
Publisert:

Det knapt ti dager lange fraværet har skapt stor debatt i Spania, ettersom det er seks ukers obligatorisk fødselspermisjon for nybakte mødre.

Etter de seks første ukene kan mor eller far deretter ta 10 ukers foreldrepermisjon.

Den 11. november i år fødte Soraya Saenz de Santamaria sitt første barn, gutten Iván. Ti dager etter var hun tilbake på jobb.

40-åringen er det konservative partiet Partido Populars talskvinne, og ansees som den nyvalgte statsminister Mariano Rajoys høyre hånd.

Nå har hun fått oppgaven med å lede partiets overtakelse av makten i landet - i en tid hvor landets økonomi er i krise, og det nye maktapparatet under sterkt press.

Les også: Spanias nye statsminister under hardt press

Frivillig

Ifølge den spanske avisen 20 minutos har Partido Popular uttalt at Saenz de Santamaria ikke har blitt pålagt å komme så raskt tilbake på jobb, og at hun ut over denne uttalelsen ikke ønsker å snakke mer om sin mammapermisjon:

- Hun ønsker å være som andre kvinner, og vil fordele tiden mellom morsrollen og den oppgaven hun har fått.

Mannen hennes kommer også til å hjelpe henne «ganske» mye, opplyses det.

Les også: Haudemann-Andersen: - Hvilken kvinne ønsker seg en mann som tar pappaperm?

Dårlig eksempel

Kritiske røster mener hun går foran som et dårlig eksempel, i et land hvor man har kjempet hardt for dagens rettigheter - som i norsk sammenheng ikke er stort å skryte av.

Andre igjen argumenterer for viktigheten av at fødselspermisjonen er en rettighet man har, og at man ikke må gjøre den til en plikt.

- Hvis det har gått så få dager siden fødselen, synes vi at hun burde være hjemme og hvile. Men hun er den som selv vet best hvor mye krefter hun har, sier Bettina Gerbeau, leder av La Liga de la Leche (Melkeligaen) til 20 minutos.

Lederen av det nasjonale utvalget som jobber for rasjonell arbeidstid, Ignacio Buqueras, sier at han mener at Saenz de Santamaria må sees på som et unntakstilfelle.

- Det er avgjørende øyeblikk, og hun har tatt på seg et stort ansvar. Men generelt så støtter ikke vi det å ta så kort permisjon i forbindelse med barnefødsel. Vi tror på at mamma- og pappapermisjonen bør eksistere og brukes, sier Buqueras.

- En gang i livet

Gerbeau synes det er vanskelig å ha en mening om andre personers valg.

- Men jeg blir overrasket over at hun ikke benytter seg av permisjonen som så mange kvinner har kjempet for de siste årene. Samtidig forstår jeg begrunnelsen; muligheten til å være med å dannes Spanias nye regjering skjer bare en gang i livet, sier hun.

- Selv om vi kunne ønsket oss at hun gikk foran som et godt eksempel.

Raskt tilbake

Saenz de Santamaria er ikke den første høytstående politikeren som går raskt tilbake på jobb etter å ha fått barn.

I 2009 valgte den daværende justisministeren i Frankrike, Rachida Dati, å være tilbake i arbeid fem dager etter fødselen - noe som den gang også skapte stor debatt.

Da Carme Chacón, den daværende forsvarsministeren i Spania, ble mor i 2008, tok hun 41 dagers mammapermisjon.

Debatten den gang gikk ikke på hvor raskt hun var tilbake på jobb, men hvor hardt hun hadde jobbet helt frem til fødselen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Se, en gravid CEO!

  2. - Yahoo, jeg har blitt mor

  3. «Kan jeg jobbe redusert etter endt fødselspermisjon?»

  4. Annonsørinnhold

  5. - En ny dimensjon i Spanias finansielle krise

  6. Her synger Catalonia Madrid midt i mot