Ny undersøkelse: - Unge velger studier som ikke gir jobb
Det er svært lite samsvar mellom unges studievalg og samfunnets behov. Flere har en drøm om å bli kunstner, enn ingeniør. - Alle kan ikke bli en Picasso, påpeker NHH-professor.
Den 15. april er søknadsfristen til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak. Tusenvis av unge står dermed overfor et av sine livs viktigste valg.
En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norsk Industri viser at flere drømmer om å bli kunstner enn å bli ingeniør.
- Alle kan ikke bli Picasso. Det kommer bare en Picasso i et århundre. Tusenvis av folk drømmer om å bli kunstnere, men svært få lykkes, sier økonomiprofessor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelsshøyskole (NHH) til Dine Penger.
Salvanes vil ikke fraråde folk å velge en utdannelse innenfor kunst og kultur, men frykter at mange har urealistiske forventninger:
- Det er helt ok å drømme, men jeg er opptatt av at ungdom er bevisst på konsekvensene av sine valg, sier professoren.
LES OGSÅ:
Her får du betalt for å studere
Problematisk
I undersøkelsen er 500 unge i aldersgruppen 15-18 spurt:
Dersom du kan velge mellom alle utdanningsretninger i hele verden, hva ville du valgt?
Mens de fleste (27 prosent) svarer at de ønsker å utdanne seg innenfor helse og sosial, svarer 13 prosent at de ønsker å utdanne seg innen kunst og kultur. Kun 11 prosent svarer at de ønsker å utdanne seg til ingeniøryrker.
Professoren synes det er bekymringsfullt at såpass få unge velger «tyngre» yrker: som realfag og ingeniørutdannelse.
- Det ser ut som det er en tendens over tid til at færre velger krevende fag. Det er selvfølgelig problematisk, sier Salvanes.
LES OGSÅ:
Mangler informasjon
Økonomiprofessoren mener at en viktig årsak er mangel på informasjon.
- Folk er ikke orientert. Folk vet ikke at en ingeniør tjener bra i forhold til en sykepleier.
Han tror også det kan ha sammenheng med hva han omtaler som et forfall av den norske skolen.
- Det er blitt mindre fokus på tunge fag i skolen. Norske ungdommer gjør det ganske dårlig på internasjonale undersøkelser som PISA.
Han mener det viktigste samfunnet kan gjøre for å få opp rekrutteringen til realfag er å sørge for å få opp kvaliteten på lærerne i den norske skole.
- Svekkelse av rekruttering til læreryrket kan igjen føre til at folk velger vekk tunge fag. Folk får ikke den nødvendige ballasten i skolen til å velge tunge fag.
LES OGSÅ:
- Utenlandsstudenter blir svarteper
Norsk Industri bekymret
Norstats undersøkelse viser at bare 11 prosent av norske ungdommer ønsker seg til ingeniørfagene - til tross for et skrikende behov etter arbeidskraft i denne sektoren.
- Alt for mange unge ønsker å jobbe i næringer der det ikke er behov for dem.
- Det paradoksale resultatet blir nyutdannet ungdom uten relevant arbeid og en industri som skriker etter kompetanse og arbeidskraft, sier Jørn Sund-Henriksen, fagsjef utdanningspolitikk i Norsk Industri.
Ifølge Norsk Industri vil Norge hvert år fremover trenge tusenvis av ingeniører. Dersom bare 11 prosent velger ingeniørutdanning, vil det gi rundt 6000 ingeniører. Norsk Industri vil dermed være langt unna å få dekket sitt fremtidige behov.
- Vi kan love minst to jobber til hver eneste nyutdannede ingeniør, sier Jørn Sund-Henriksen.
LES OGSÅ:
Vil studere realfag
På Oslo by Steinerskole møter vi to avgangselever som har bestemt seg for å velge to ulike retninger.
Mens Vera Kvisgaard (18) vil utdanne seg innen realfag, kommer Embla Maria Øverbye (18) til å søke Film og Fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer.
- For meg er det viktig å utdanne meg i noe som sikrer meg jobb, sier Vera Kvisgaard.
Hun har ennå ikke helt bestemt seg for linje, men er ganske sikker på at valget faller på NTNU i Trondheim.
Ved å velge en utdannelse Norge har behov for, tenker hun at det vil bli mulig å drive med hobbyene på fritiden.
- Jeg er kanskje litt vel fornuftig, men jeg har hørt så mye godt om å studere i Trondheim.
- Dessuten har jeg alltid synes at matte og realfag var morsomt, sier Kvisgaard, som synes at realfag har en noe ufortjent dårlig status.
LES OGSÅ:
Slik kommer du inn i boligmarkedet
Følger hjertet
Embla Maria Øverbye (18) har på sin side aldri vurdert å bli ingeniør. Drømmen er å jobbe med noe innenfor kunst eller kultur.
Hun tenkte først på Kunsthøgskolen i Oslo, men har nå bestemt seg for film i Lillehammer.
- Jeg har selvfølgelig tenkt på det med lønnen, men samtidig tenker jeg at det er viktig å følge magefølelsen. Jeg prioriterer å bli lykkelig fremfor økonomien, selv om det kanskje går noe inn i hverandre, sier Øverbye.
- Jeg vil heller tjene mindre, men å leve av noe jeg elsker, enn å ende opp i en jobb jeg overhodet ikke trives med, forklarer hun.
Men hun har ingen planer om å bli en mislykket kunstner:
- Jeg kommer til å arbeide hardt for å sørge for at dette er noe jeg kan leve av. Da må jeg kanskje i starten ha noen halvtørre jobber, men det er jeg forberedt på.
Begge jentene tror at mange unge har urealistiske forventninger til yrkeslivet:
- Mange tenker kanskje at det å velge noe innenfor kunst og kultur vil være en lett vei. Men det er det jo ikke. Man må kanskje være enda smartere for å lykkes innenfor kunst, påpeker Øverbye.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på oppdrag av Norsk Industri. Deltakerne i undersøkelsene er elever på videregående mellom 15-18 med en geografisk spredning representativ i forhold til folketallet.