Hodejeger om studenter: – Flere bør få seg relevant erfaring

Omtrent halvparten av alle studenter som har jobb ved siden av studiene oppgir at jobben ikke er relevant for sitt studie. Rekrutteringseksperter mener dette kan være avgjørende for om man blir kalt inn til intervju.

RELEVANT: Eksperter reagerer på at ikke flere studenter tar seg deltidsjobber som er relevant for studiet. De mener det vil gjøre dem mer attraktive i arbeidsmarkedet etter endt utdannelse.
 • Karsten Gutterød Hauklien
Publisert: Publisert:

– Jeg skulle ønske flere prøvde å få seg relevant erfaring. Det er bedre for alle parter at man gjør noe som er relevant for det man ønsker å gjøre fremover, enn at man klipper gresset.

Det sier Per André Marum i rekrutteringsfirmaet Panamera IMD til E24. Han har jobbet med å finne kandidatene som vil lykkes best i oppdragsgivernes stillinger i 18 år. Han mener at en relevant erfaring ved siden av studiene fort kan bety liv eller død, i rekrutterings-sammenheng.

– Hvis det meste annet er relativt likt, vil erfaring sørge for at du havner øverst i bunken, sier han.

ETTERLYSER ERFARING: Hodejeger og partner i Panamera IMD, Per-Andre Marum

Marum mener med andre ord at flere går glipp av en viktig fordel i arbeidslivet, ettersom halvparten av alle studenter med deltidsjobb ikke driver med noe relevant, ifølge Ungdomsbarometeret 2017.

Les også: Flere studieplasser går på bekostning av kvaliteten

Skiller klinten fra hveten

Marum mener det kan være vanskelig å se forskjell på kandidater, med mindre de kan vise til relevant jobberfaring.

– For eksempel kan alle IT-studenter se like ut på papiret, og alle siviløkonomer kan se like ut på papiret, forklare han. Han fortsetter:

– Uten erfaring kan det være vanskelig å skille CV-ene fra hverandre. På den ene står det kanskje at man er interessert i off-piste ski og den andre at man er interessert i fotball, men det er ikke noe som kvalifiserer til å velge den ene kandidaten fremfor den andre.

Les også

Ombud: Gutter blir diskriminert på leiemarkedet

Marum får støtte fra Glenn Menkin, ansvarlig for rekruttering av studenter og nyutdannede i DNB. Han mener vordende studenter burde velge studier med fokus på arbeidserfaring.

– Det finnes nå flere studier der man har muligheter for internship. Jeg ville sett etter studier der man har mulighet for det. Det er mye mer vanlig i andre land enn Norge. På enkelte må man faktisk gjennom et arbeidsopphold i løpet av studiet, sier han.

Han mener flere bedrifter burde følge DNBs eksempel:

– Det burde vært enda flere utdanninger med praksisplass. Vi lærer også veldig mye av å ha praktikanter hos oss, fortsetter han.

Hodejeger Marum presiserer likevel at relevant erfaring ikke nødvendigvis betyr at du får jobben utelukkende av den grunn.

Les også

Miljødebatt til tross: Aldri vært vanskeligere å komme inn på NHH

– Dersom du har gjort noe relevant er det ikke dermed sagt du får jobben, men det er mye større sjanse for å bli kalt inn til intervju. Og det er egentlig den største terskelen for nyutdannede, sier han.

All erfaring bedre enn ingen erfaring

Menkin i DNB legger seg på en litt mykere linje enn sin kollega når det kommer til hvor relevant en erfaring burde være.

ALT ER BEDRE ENN INGENTING: Det mener rekrutteringssjef i DNB, Glenn Menkin

– Jeg mener man kan lære noe av alle jobber. Det å lære seg å forholde seg til kollegaer, rutiner og kunder er uansett bra. Men man blir ikke nødvendigvis bedre hvert år, så det å søke etter nye erfaringer er viktig, sier han.

Selv om rekrutteringssjefen mener at tidligere arbeid i en kunnskapsbasert bransje gir deg et fortrinn, peker han på at dagens samfunn beveger seg raskt. Dermed er det ikke bare kunnskapen man har fra før av som betyr noe, men også evnen til å tilegne seg ny kunnskap.

– Kunnskap blir fort utdatert. Vi ser etter folk med lærelyst og som kan lære bort ting. Lære fort og lære bort er viktig, forklarer Menkin.

Også Marum nevner at det ikke utelukkende er relevansen av en erfaring som har noe å si. Rutiner er også viktig.

– Uten jobberfaring vet man ikke om søkeren kan komme seg opp klokken åtte om morgenen en gang, sier han.

Tenk utenfor boksen

Les også

Bendik (15) laget sin egen sommerjobb

På nettsiden karrierestart.no er det cirka 120 arbeidsgiver som har såkalte summer internship-stillinger utlyst. Marum mener det er altfor lite i forhold til det norske arbeidsmarkedet. Han peker likevel på at det finnes andre måter å få seg relevant erfaring på:

– La oss si du ønsker å bli journalist, men ingen vil ansette deg. Start en blogg da vel! Det er det ingen som kan hindre deg i.

Menkin støtter Marum, og mener det å starte noe selv er et godt alternativ.

– Selv om man ikke lykkes økonomisk får man erfaringer som gir selvtillit når man skriver en søknad eller sitter i intervjustolen. Det viser noe om pågangsmot og lærelyst, sier han.

Er man ikke såpass eventyrlysten at man vil starte noe på egen hånd, kan en ansettelse i startups også by på verdifulle erfaringer. Sebastian Valenzuela er student på Norges Handelshøyskole (NHH) og jobber i startupbedriften Fundingpartner.

– Startups har ofte konkrete behov som må fylles hele året, sier han.

Han mener en jobb i en startup kan være vel så verdifull som en jobb i et stort selskap.

JOBBER I STARTUP I SOMMER: Sebastian Valenzuela

– I Fundingpartner har jeg fått samarbeide med flere som har årevis erfaring fra selskaper som McKinsey, Geelmuyden-Kiese, Oljefondet og Swedbank. Kollegaene mine har gitt meg verdifull opplæring i rutiner de fleste store bedriftene utøver. Dette gir meg særlig motivasjon overfor at jeg har valgt det riktige studiet for meg, i tillegg til å forberede meg på å komme ut i arbeidslivet etter endt utdanning, avslutter Valenzuela.

Les også

Komikerduo gjør gode penger på podcast

Les også

IAG-sjefen: Vil ikke være langsiktig aksjonær i Norwegian

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Skole og utdanning
 3. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Finansprofilenes beste råd: – Lurt å ofre toppkarakteren for jobberfaring

 2. Betalt innhold

  Slik bygger du karriere som student

 3. Betalt innhold

  Slik sikrer du deg drømmeinternshipet

 4. Topplederne svarer: Burde jeg skaffe meg mentor?

 5. Betalt innhold

  Slik får du ledererfaring før du går ut i arbeidslivet