Dette er Nord-Norges største ledertalent

Håvard Lillebo (31) har ledelse i blodet, og en gründer i magen. I dag er han finansdirektør i et selskap med 150 ansatte - som han selv startet.

GRÜNDER OG LEDER: Håvard Lillebo (31) er finansdirektør i et selskap han startet selv. Selskapet lager solcellepaneler av andresorterings-solceller.
Publisert:

Oppvokst i en gründerfamilie og med to foreldre som er ledere, har Håvard Lillebo (31) siden har var barn visst hvor han var på vei. I dag kårer E24 ham til Nord-Norges fremste ledertalent.

Lillebo er finansdirektør i ITS Innotech Solar, et internasjonalt selskap med hovedsete i Narvik, som han startet selv etter en egen idé.

- Jeg har ikke lyst til å flytte til Oslo igjen. Så lenge man er innstilt på å reise litt, så går det helt fint å bo her, og samtidig ha en spennende jobb. Jeg synes det er helt supert å få til dette fra Narvik, sier Lillebo.

Dette sier juryen om Lillebo:

«Håvard omtales som en visjonær entreprenør og kreativ forretningsutvikler. Han har et godt kommersielt instinkt og evner også å omsette ideer til praktiske løsninger.

Han har et usedvanlig godt humør, er målbevisst og samtidig god til å fremheve de han har med seg på laget. Håvard jobber like godt med eiere som med tillitsvalgte og medarbeidere i produksjonen.»

Les også: Dette er Nord-Norges ti største ledertalenter

Artig å skape

31-åringen, som opprinnelig kommer fra Steinkjer, begynte som gründer rett etter endt utdannelse.

I 2002 startet han opp og ledet selskapet View Start – et selskap som utviklet videoteknologi for reklame på Internet.

- Det er artig å få til ting, det er artig å være innovativ og finne nye og bedre løsninger, og skape noe, sier Lillebo.

Etter å ha overlatt sin første gründerbedrift i andres hender, og med ønske om å jobbe for «en ordentlig bedrift» ble Lillebo økonomisjef i REC Scan Cell.

- Å jobbe i en voksende storbedrift ga meg veldig mye verdifull erfaring som profesjonell leder, sier han.

Kjedet seg

Han ble i Scan Cell i to og et halvt år.

- Som 26-åring og nytilsatt økonomisjef hadde jeg en bratt læringskurve og en veldig spennende jobb, men etter to år følte jeg at jeg hadde full kontroll og at det ble mer en «rutinejobb» . Derfor ville jeg gjøre noe nytt, sier han.

Han startet da ITS, etter å ha oppdaget et hull i markedet i løpet av sin tid i Scan Cell.

- Jeg er utålmodig av meg, og trengte noe nytt å bryne meg på. Samtidig har jeg alltid vært fascinert av å jobbe med venture capital,og ville lære mest mulig av dem som er best på bedriftsutvikling, sier han.

Flinke ansatte

Under oppstarten hadde selskapet hans, som lager solcellepaneler fra b-vare-solceller, kun tre ansatte.

Han mener at nøkkelen til suksess er å finne flinke folk å jobbe med, gjerne flinkere enn ham selv.

- Mange klager på at det er vanskelig å finne flinke folk her i nord, men det er feil. Det finnes mange flinke folk, det gjelder bare å gi dem de rette utfordringene. Dem som klager på mangel på flinke folk, har kanskje ikke utfordrende jobber nok å tilby?

Selv har han familie og hjem i Narvik og stortrives med å bo der.

- Det blir mye reising, det er noe av prisen en må betale for å bo så fint som vi gjør, sier Lillebo.

Ansatte sjefen

Han har gått med en lederspire i magen siden barneskolealder, og ble snarere valgt ut fremfor selv å bevisst ta ledervervene.

- Jeg har ikke en sånn greie at jeg må være sjef. Et topplederverv innebærer også mye ansvar.

Lillebo ansatte selv sin egen sjef, Thor Christian Tuv, som nå leder selskapet, mens 31-åringen har inntatt nummer to posisjonen som finansdirektør.

- Thor Christian er den beste lederen jeg kunne få. Han er utrolig dyktig, og han er en av de personene jeg beundrer mest. Det å jobbe for noen som er så flink og erfaren er veldig inspirerende og dette er for meg den beste måten å lære på, sier han.

Lillebo sier at det å gi fra seg toppjobben for ham ikke var et steg ned, men et stort steg opp.

- Og så fikk jeg jobbe som finansdirektør med de fagområdene jeg hadde mest lyst å fokusere på, samtidig som jeg kunne være med i ledelsen og utvikle selskapet, sier han.

Ikke risikoelsker

I dag har selskapet rundt 150 ansatte.

- Jobben jeg har nå er en innertier i forhold til hva jeg ønsker å gjøre, og jeg får brynt meg på mange store utfordringer. Og jeg er utrolig fornøyd med alle de flinke folkene vi har fått på plass, sier Lillebo.

I oppstarten av selskapet var han bevisst risikoen ved å starte for seg selv.

- Jeg er ikke en sånn person som elsker risiko, men det å ta en kontrollert risiko går bra. Gode analyser er viktig. I oppstarten sa jeg til meg selv at dersom jeg fikk med meg de beste venture kapitalistene i NorthZone Ventures, som jeg ser veldig opp til, så var det ingen bedre måte å få evaluert denne ideen på, sier 31-åringen.

- Ta utdannelse

Han sier selv at han alltid har hatt en driv, og visste allerede på ungdomsskolen at han ville bli siviløkonom.

- Jeg har fått ting gjort, jeg er utålmodig og strukturert. Samtidig har jeg vært veldig bevisst i valgene jeg har tatt, sier han.

Hans viktigste råd til unge som ønsker seg dit han er i dag er først og fremst å ta en god utdannelse.

- Det å få en fin tittel er ikke det viktigste, men hva du får ut av det. Og at du finner et område som du synes er spennende.

Lillebo selv skrev hovedoppgave om norske suksessrike gründere – noe han ikke overraskende lærte masse av, og ga han inspirasjon til egne prosjekter.

- Det ble den viktigste delen av studiene, å få ta del i deres dyrekjøpte erfaringer. Det var med på å modne meg og tankesettet mitt, og gav meg tidlig et solid tankegods som jeg har dratt stor nytte av, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om