Kongsberg Gruppens nye sjef Geir Håøy om oljebremsen

I juni overtar Geir Håøy som ny konsernsjef i Kongsberg Gruppen. Både han, styrelederen og den avtroppende konsernsjefen er skjønt enige om at oljebremsen trolig er selskapets største utfordring akkurat nå.

FRA BØLGER TIL TOPPS: Geir Håøy blir ny sjef i Kongsberg Gruppen. Han kommer fra stillingen som sjef i Kongsberg Maritime, som han har ledet i fem år. Her er han avbildet på selskapets hovedkontor på Kongsberg, i en simulator med utstyr levert av Maritime.

Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Onsdag morgen annonserte Kongsberg Gruppen at Walter Qvam går av som konsernsjef i juni. Han har helt siden han startet som konsernsjef i Kongsberg i 2008 hatt en klausul i avtalen om at han kunne gå av ved 63 år.

– Tiden går jo veldig fort, og man blir jo eldre, humrer Qvam når E24 spør hvor lenge han har tenkt på dette.

– I fjor høst skjønte jeg at det var på tide å ta opp dette med styret, fortsetter han og forklarer at han og styrelederen har vært i dialog om overgangen siden den gang.

– Var det noe som fikk deg til å tenke på å fortsette litt til?

– Ja, det har det vært. Hver eneste dag tenker man jo på at dette vil bli tungt, men jeg mener at dette er en riktig beslutning og at tidspunktet er riktig. Det har vært planen min å stå til 63, sier Qvam.

Geir Håøy som nå skal overta, har over 20 års erfaring fra Kongsberg Gruppen og har sittet i konsernledelsen i fem år, der han har ledet Kongsberg Maritime, som er selskapets største virksomhet.

Maritime har de siste årene levert solide resultater, tross utfordringer i både shipping og nå olje- og offshoresektoren, blant annet fordi man har klart å snu seg rundt å tjene mer penger i én sektor når den andre har slitt.

– Er dette drømmejobben?

– Ja, det kan du si, humrer Håøy.

– Det har vært en prosess siden etter sommeren i fjor, men det er først i løpet av de siste ukene at jeg har skjønt signalene. Beslutningen ble endelig tatt av styret i går, sier Håøy videre, og legger til at han hele tiden har signalisert til styret at dette er noe han vil.

Les også

Ny Kongsberg-sjef: En kvinne og en mann i finalen

– Må kjøre med gassen og bremsen

E24 har onsdag snakket med både styreleder, avtroppende og påtroppende konsernsjef. Alle tre peker på at utfordringene i oljenæringen er noe av det viktigste selskapet må jobbe med videre.

Styreleder Finn Jebsen er svært fornøyd med valget av Geir Håøy, men er ikke i tvil om noe av det han er opptatt av at den nye konsernsjefen må fokusere på:

– Det er betydelige utfordringer og muligheter for Kongsberg Gruppen, og Håøy må klare begge samtidig. Mye av utfordringen er innen oljemarkedet, hvor vi er en viktig leverandør til næringen. Vi har også utfordringer og muligheter innen den store digitaliseringen av industrien som skjer, sier Jebsen.

Både han og avtroppende konsernsjef Walter Qvam har lenge snakket om de store endringene som industrielle selskaper står overfor i årene som kommer med stadig nye fremskritt innen det digitale. Det gjelder både nye aktører, nye måter å produsere på (som 3D-printing), nye markeder og muligheter som åpner seg og den økte konkurransen som vil komme.

– Vi jobber veldig mye med hvordan Kongsberg skal posisjonere seg mot digitaliseringsbølgen som kommer i industrien, og jeg tror vi har en veldig bra plattform, sier Qvam og peker på at Kongsberg har fagfolk som spenner seg fra forsvar, romfart og til offshorenæringen, og at disse stadig jobber på tvers av selskapet for å komme opp med nye produkter og løsninger.

Les også

Walter Qvam gir seg i Kongsberg Gruppen

Betydelig oljevirksomhet

Konsernet er eksponert mot olje og offshore gjennom både Kongsberg Maritime, som den nye sjefen Geir Håøy leder, og gjennom det mindre oljeserviceselskapet Kongsberg Oil & Gas Technologies.

Sistnevnte har i flere år vært en stor strategisk satsing for selskapet, men som E24 har skrevet tidligere, ble aldri satsingen så vellykket som man håpet på. Oil & Gas Technologies fikk oljeprisfallet mitt i fjeset, akkurat da selskapet holdt på å bygge seg opp.

Det har ført til store nedbemanninger i den virksomheten, og i fjor høst fikk man også inn en ny sjef for Oil & Gas. I tillegg annonserte Kongsberg Maritime i oktober fjor at de måtte nedbemanne med rundt 200 stillinger.

BREDT SPEKTER: Her er avtroppende konsernsjef Walter Qvam avbildet ved siden av en modell av selskapets missil NSM, Naval Strike Missile. Selskapet produserer høyteknologiske produkter til forsvars, shipping, offshore og romfart, både i Norge og utlandet.

E24

Oljebremsen

Walter Qvam påpeker at han mener den påtroppende konsernsjefen er en veldig sterk intern leder, som både kjenner Kongsberg fra innsiden og som har en sterk internasjonal erfaring.

Kongsberg Maritime, som Geir Håøy leder, er ikke bare Kongsberg Gruppens største virksomhet, men har også en stor internasjonal tilstedeværelse, fra USA i vest til Japan i øst.

– Geir vil selvfølgelig fortsette å gå langs de strategiske linjene vi har trukket opp i konsernledelsen. Samtidig er vi i en fase i maritim og offshoresektoren som er mer krevende nå. Utover våren vil han jo fortsette å fokusere på det, sier Qvam.

– Er det noe du føler du ikke har rukket å gjøre ferdig?

– Man føler jo alltid at det er ting som kunne vært kommet lenger for så vidt, men det er mer detaljer. Jeg er utålmodig av natur, så jeg skulle nok sett at vi hadde kommet lenger på olje og gass, sier Qvam, og henviser til selskapets størrelse som leverandør til dette markedet.

Les også

Kongsberg kutter før stormen: – Høy aktivitet, men lavere margin

– Ikke vanlig svingning

Den påtroppende sjefen sier at han også vil bruke mest tid på hvordan selskapet videre skal håndtere oljebremsen:

– Det jeg vil konsentrere meg om fremover er utfordringene innen olje- og gassvirksomhetene. Det blir ekstremt viktig at vi henger med og er i «ship shape». Vi skal også se på nye muligheter innen både det sivile og forsvar, sier Geir Håøy.

– Hva er det dere må få til for å håndtere oljebremsen?

– Vi må se på hele porteføljen, og vi må strukturere oss i tiden fremover basert på de fremtidsutsiktene vi ser, sier Håøy.

– Vi tror ikke dette bare er en vanlig syklisk svingning, legger han til.

– Er det nå man må satse for å være klar når det snur innen oljenæringen?

– Absolutt. Men dette er litt som å kjøre bil med gassen og bremsen samtidig. Vi har god tro på at olje- og gassæraen ikke er over. Vi skal forberede oss på den fremtiden, men vi må også tilpasse oss markedet og forventningene som gjelder akkurat nå, og vi må få mer sikkerhet rundt fremtiden, sier Håøy.

– Solid oljefokus

Håøy åpner også for at oppkjøp og allianser med eksterne er en mulighet for å styrke Kongsberg mot en fremtidig oppsving i oljenæringen:

– Vi jobber med å se på hvordan vi skal komme oss gjennom dette som konsern (…) Det er mange muligheter i dag som vi vurderer løpende og følger med på. Det er mange som ser mot Kongsberg Gruppen og mange vi følger med på. Det som er helt klart er at konsernet skal ha et solid olje- og gassfokus, sier den påtroppende konsernsjefen.

Geir Håøy er svært opptatt av at han i tiden fremover skal finne en solid erstatter for seg selv til å lede Kongsberg Maritime, etter at han selv går over til å bli konsernsjef, slik at virksomheten står imot uværet i oljenæringen. Hvem det blir er imidlertid usikkert:

– Jeg trenger noen dager til på det. Jeg har gjort meg noen tanker, men har ikke konkludert ennå. Det blir veldig viktig for Kongsberg at vi får min oppfølger på plass med de utfordrende tidene og mulighetene som er. Det blir min viktigste oppgave nå frem til juni, sier Håøy.

– Er det aktuelt med nye kutt som følge av oljebremsen?

– Som jeg har sagt tidligere, så måtte vi i fjor høst ta beslutningen om å nedbemanne i Kongsberg Maritime. Dette er en løpende utvikling, og jeg kan hverken utelukke eller bekrefte noe nå. Vi må tilpasse oss det vi ser, og det vi tror vil skje, men per i dag er det ikke noe konkret som ligger på bordet, sier Håøy.

Les også

Oljebremsen rammer Kongsberg-selskap hardt: – Vi trenger nye ordrer i andre halvår

Utbytte «redder» aksjonærene

For Oslo Børs åpnet onsdag hadde selskapets aksje bare steget med 4,62 prosent over de siste fem årene. Regner man med utbytte har aksjen gitt aksjonærene en samlet avkastning på 27 prosent.

– Er du fornøyd med den utviklingen?

– Ja, egentlig er jeg det. Totalavkastningen til eierne er absolutt akseptabel. Vi må hele tiden forholde oss til det markedet vi er i og selskapene vi sammenligner oss med. Gjennom de siste fem årene var vi først i en periode som var ganske utfordrende på forsvarssiden og nå er utfordrende innen vår sivile virksomhet (oljebremsen, journ.anm.). Ser man på dette samlet mener jeg at vi har gjort det bra, sier Qvam.

– Det er klart vi ønsker en god verdiskapning, men aksjekurser har en tendens til å gå i bølger. Vi mener vi leverer gode resultater, sier styreleder Jebsen.

– Skal ikke pensjonere meg

Qvam er i tillegg til konsernsjefjobben styremedlem i seismikkselskapet PGS og leder for stiftelsesrådet til Det Norske Veritas.

Akkurat hva han skal drive med fra juni sier han at tiden vil vise.

– Det vil sikkert dukke opp interessante ting. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ha en ny operativ stilling, men jeg skal ikke pensjonere meg, sier Qvam.

– Mange som går av fra høye stillinger snakker om at telefonen stilner helt. Frykter du at overgangen blir litt brå?

– Jeg har hørt rykter om at folk sjekker pc-en når de står opp for å sjekke om det er noe galt med e-posten, humrer Qvam, før han fortsetter:

– Men det er viktig å få frem at jeg står i jobben til juni. Jeg får nå en periode med Geir (Håøy, den nye konsernsjefen, journ.anm.) hvor vi skal jobbe enda tettere sammen i denne overgangsfasen, sier Qvam.

Kongsberg Gruppen er for tiden under etterforskning av Økokrim, som mistenker at det kan ha foregått korrupsjon i forbindelse med selskapets tidligere forsvarsvirksomhet i Romania. Forholdene skal ha foregått før Walter Qvam og dagens ledelse styrte selskapet.

– Skulle du helst sett at Økokrim-saken var avklart før du går av?

– Den saken er under etterforskning, og jeg har ikke hatt noen tanker om timingen i den forbindelse. Etterforskningen tar den tiden den tar, og om det skulle komme en avklaring på dette før juni eller ikke, er jeg ikke så opptatt av, sier Qvam.

Les også

Kongsberg Gruppen får ny sjef: Det stod mellom en kvinne og en mann i finalen

Les også

Dyster spådom for oljeservicebransjen

Les også

Denne komboen ga ras i arbeidsledigheten i Hedmark i fjor

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Kongsberg Gruppen får ny sjef: Det stod mellom en kvinne og en mann i finalen

 2. Walter Qvam gir seg i Kongsberg Gruppen

 3. – Vi skal klare å komme oss gjennom dette her

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Ny sjef for Kongsberg Maritime

 6. Nedskrivninger og restrukturering koster 399 millioner