Fagforeningsleder om ledelsen i Statoil: - Folk er forbannet

Industri Energis sokkelleder i Statoil, Per Steinar Stamnes, mener Statoil-ledelsen er mer opptatt av en høy stjerne i aksjemarkedet enn blant de ansatte.

URO: Statoil-ansatte frykter for arbeidsplassene etter det ble kjent at ytterligere 500 arbeidsplasser tilknyttet norsk virksomhet skal kuttes.
Industri Energis sokkelleder i Statoil, Per Steinar Stamnes.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

- Mange er redd for å bli oppsagt eller at arbeidsoppgavene deres blir outsourcet. Jeg har fått sendt ut informasjon og roet ned litt, men tror alle Statoil-ansatte nå frykter for fremtiden, sier Industri Energis sokkelleder i Statoil, Per Steinar Stamnes, til Dagens Næringsliv.

Torsdag sprakk nyheten om at Statoil vil kutte 500 arbeidsplasser i Norge. Statoils konserndirektør Arve Sigve Nylund skal ha kommet med anslaget i et møte i Statoils bedrifts­utvalg denne uken, ifølge DN.

Det kommer på toppen av de varslede kuttene på mellom 1.100 og 1.400 stillinger, som ble kjent i juni.

Ifølge Stamnes skal 350 av stillingene kuttes i landorganisasjonen. Statoil har tidligere varslet at utgiftene ved landanleggene, der gass og olje fra norsk sokkel behandles og raffineres, skal kuttes med én milliard kroner i løpet av de neste tre årene.

Les også

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

- Skaper ingen motivasjon

I et internt notat som ble lekket i januar, viste selskapet til at kostnadene har økt kraftig de siste årene: «Vi bruker flere timer enn de fleste av våre konkurrenter på å drive anleggene våre. Vi har altså både høye kostnader og lav effektivitet».

Et effektiviseringstiltak ble konkretisert onsdag denne uken under en innkjøpskonferanse i Stavanger. Innkjøpsdirektør Geir Slora uttalte at effektiv skrutid skal opp fra 3,5 timer til 7 timer.

Det satte sinnene i kok på Snorre A.

- Uttalelsen provoserte. Folk ute er irritert, frustrert og forbannet og det blir mange diskusjoner og lite jobb gjort.

- Det de holder på med nå skaper ingen motivasjon blant ansatte. Det virker som de er mer opptatt av å please aksjemarkedet og aksjeanalytikere enn de er opptatt av egne ansatte, sier Stamnes.

Les også

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

(Saken fortsetter under bildet.)

SNORRE A: Det siste året har stemningen surnet ved denne plattformen, ifølge fagforeningsledere. Årsaken er Statoil omfattende kuttplaner.

Tøffe tider for oljebransjen

De siste månedene har en rekke selskaper i den norske oljenæringen kuttet tusenvis av stillinger i Norge.

Senest denne uken meldte Aibel om at de for tredje gang på kort tid at 230 stillinger blir kuttet.

Ved inngangen til året hadde Aibel rundt 6.000 ansatte i Norge og utlandet. Med de 700 som må forlate skuta etter årets tre kuttrunder, står rundt 5300 igjen.

I september kom nyheten om at John Fredriksen-selskapet North Atlantic Drilling (NAD) sier opp mer enn 250 ansatte. Tidligere denne måneden fikk 100 kokker og renholdere i forpleiningsselskapet ESS beskjed om at de ikke lenger har jobb.

Les også:

- Statoil planlegger å kutte rundt 500 stillinger- Statoil vil stabilisere børsenHalliburton kutter 46 stillinger i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor-tillitsvalgt: – Selvsagt er det bra at Statfjord-plattformen reddes. Men jeg jubler ikke.

 2. Statoil kan gå mot ny nedbemanning

 3. Betalt innhold

  Statoil-ansatte føler seg uthengt som latsabber

 4. Betalt innhold

  – Vi skal kjempe mot Statoil med nebb og klør

 5. Betalt innhold

  Krever norsk språk offshore