Går fra Microsoft til Røkke

Mangeårig Microsoft Norge-topp Kimberly Mathisen skal lede oppbyggingen av Røkkes stiftelse med mål om å redde verdenshavene i C4IR Ocean.

Kimberly Mathisen skal jobbe for bærekraftig havbruk i stiftelsen C4IR Ocean.
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert: Publisert:

– Jeg har sett hva teknologi kan utrette når du bruker den riktig.

Kimberly Mathisen gir seg som sjef for Microsoft Norge for å bli ny administrerende direktør i stiftelsen C4IR Ocean, et samarbeid mellom blant annet Aker-systemet og Verdens økonomiske forum.

– Det er så mange utfordringer i verden som må håndteres. Havet er ikke den eneste, men her ser jeg en mulighet til å bruke alt jeg har jobbet for og med i min karriere hittil, til å gjøre en forskjell globalt, sier Mathisen til E24.

– Det vil jeg gjøre ved å kombinere kraften i teknologi og data, sammen med industrien, myndigheter og akademia.

Kimberly Mathisen har vært engasjert i C4IR Ocean i flere år gjennom Microsofts rolle som partner i stiftelsen.

C4IR Ocean er en stiftelse som jobber for global deling av data for mer bærekraftig bruk av verdenshavene.

Målet med samarbeidet er å gjøre informasjon om havet, som allerede hentes inn i dag, mer tilgjengelig for alle som jobber med utvikling av teknologi og andre bærekraftige løsninger knyttet til havdrift.

Les også

Aker og World Economic Forum etablerer havteknologisenter

– Det er stort

Mathisen mener alle globale selskaper har data som i realiteten kan deles og gjøres tilgjengelig for på den måten gjøre det lettere å løse både miljøutfordringer og selskapsutfordringer på verdensbasis.

– Om vi klarer å skape en dialog hvor selskapene som vil etablere seg eller bygge noe for eksempel i et lands kystsone, sier at de kan genere ny innsikt fra data som myndighetene og annen industri kan finne verdi i, så vil man bidra med noe positivt, både for industrien, for myndighetene og for klimaet.

– Denne plattformen eksisterer ikke i dag. Det er den vi skal bygge.

– Det er et ambisiøst mål?

– Ja det er det! Det er stort! Og for meg må det være det. Jeg har sittet i et av verdens største selskaper med det jeg vil anta er blant de mest ambisiøse agendaene i verden. Skal noe få min interesse, så må det være ambisiøst!

-Trenger data for å redde havene

Mathisen begynte som toppsjef for Microsoft Norge i 2016. Dit kom hun etter å ha vært sjef i Orkla Home & Personal Care. Mathisen sitter også i styret til Yara og har tidligere sittet i styrene til Abelia og i mediekonsernet NHST.

Mathisen var en pådriver da Microsoft ble partner med C4IR Ocean høsten 2019, og har løftet bærekraftig havbruk til en viktig satsning for Microsoft globalt.

– Havet vil ikke forsvinne, men vi mennesker risikerer å ikke ha nok mat til å fø en voksende verdensbefolkning hvis vi ikke endrer måten vi bruker havet på. På svært lang sikt risikerer vi å ikke ha oksygen til å puste i om vi ikke gjør noe drastisk annerledes.

Kimberly Mathisen skal jobbe for å gjøre det enkelt og tilgjengelig med informasjon og data om havet.

– Har du et spesielt forhold til havet?

– Jeg vokste opp i Chicago, så sånn sett kan du si nei. Da har jeg mer et spesielt forhold til en stor innsjø.

– Jeg er ikke spesielt drevet av havet i seg selv, sånn lidenskapelig. Jeg er mer drevet av å finne ut hvor jeg kan gjøre en forskjell og hvor jeg kan ha mulighet til å påvirke.

I tillegg til Microsoft og Aker-konglomeratet, er også Sintef, NTNU og NHO blant de norske partnerne i C4IR Ocean. Teknologisenteret har også flere andre globale partnere.

– Vi skal tilby «the missing link». Selskaper og myndigheter rundt i verden skal slippe å slite med de samme utfordringene. Vi må slutte å ødelegge havene gjennom måten vi bruker dem. Vi må bruke dem bedre, få mer mat av dem, en mer bærekraftig global handelsflåte og samtidig nyte havet i feriene våre. Vi trenger data og, og fra mitt perspektiv, C4IR Oceans Ocean Data Platform, for å gjøre det.

Les også

Microsoft blir med på Røkkes havsatsing

Riktig timing

I begynnelsen av august kom FNs klimapanel (IPCC) med en knusende rapport om status i klimaendringene. – Rapporten er «kode rød» for menneskeheten, uttalte FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Mathisen peker på at vi er inne i en tid nå hvor bærekraft er høyt på agendaen både hos myndigheter, industrien og de finansielle miljøene.

– Det er en tid og sted for alt. Hadde jeg gjort dette for fem år siden, ville jeg ha måttet jobbe i oppoverbakke hele tiden. Nå er dette på alles agenda. Da vi gikk inn i pandemien vokste det samtidig frem en sterk bevissthet for nødvendigheten av å finne bærekraftige løsninger. Vi ser også at kapital har begynt å strømme inn, sier Mathisen.

Utviklingen er blitt videre forsterket av EUs klassifisering av bærekraftige aktiviteter, taksonomien.

– Samtidig ser vi en digital modenhet nå. Trusselnivået relatert til cybersikkerhet har økt enormt, og er noe folk virkelig har fått øynene opp for. Men samtidig er teknologien som skal holde skurkene unna, ekstremt bra.

- Jeg er drevet av å finne ut hvor jeg kan gjøre en forskjell og hvor jeg kan ha mulighet til å påvirke, sier Kimberly Mathisen om sin nye jobb.

Skal vokse

Den største utfordringen som ny leder for C4IR Ocean fremover blir å få med flere partnere til initiativet, og skalere stiftelsen.

– Vi er fortsatt i en veldig tidlig fase i det å etablere samarbeid og i det å få selskaper og myndigheter til å forstå hvorfor man skal dele data.

En utfordring i dag er at både selskaper og myndigheter vegrer seg for å dele data. Mange er redd for å dele forretningshemmeligheter, så de velger å ikke dele noe.

Mathisen tror dette vil endres.

– Teknologien utvikler seg hele tiden, og det er lettere å designe løsninger for hva som er relevant å dele. Vi må hele tiden tenke smart, både rundt teknologi og reguleringer.

– En stor anerkjennelse

Styreleder i C4IR Ocean, og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, er stolt av rekrutteringen.

– Dette er en stor anerkjennelse av teknologisenteret, og viktige oppgaver venter for å løse globale utfordringer knyttet til hav og miljø, sier Eriksen i en kommentar.

– Aker vil vi også ha gleden av Kimberlys kunnskap og erfaring som ressursperson innenfor vår satsing på industriell software og Aker BioMarine.

Kristine Dahl Steidel overtar som ny administrerende direktør for Microsoft Norge etter Kimberly Mathisen.

Styreleder i C4IR Ocean og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, sammen med påtroppende administrerende direktør i C4IR Ocean, Kimberly Mathisen.
Les også

Røkke og Aker gir 100 millioner til havinitiativ

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Microsoft
 2. Aker
 3. Bærekraft
 4. World Economic Forum
 5. Havbruk

Flere artikler

 1. Norsk selskap med på laget når verdenshavene skal renskes for plast

 2. Aker og Salmar i partnerskap om lakseoppdrett til havs

 3. Den nye hverdagen krever en ny type ledelse

 4. Bedriftsleder: Hva er gjennomsnittsalderen i ditt styre?

 5. Betalt innhold

  Disse globale aksjene satser ekspertene på nå