Skaper arbeidsplasser for unge som faller utenfor

Kompass & Co har siden oppstarten i 2011 har gitt ungdommer i faresonen et første møte med arbeidslivet. Gründer Sherry Hakimnejad brenner for at ungdommene skal få et individrettet tilbud som kan ruste dem for arbeidslivet – og livet generelt.

ENGASJERT: På kjøkkenet ved Frydenberg skole står Sherry sammen med fire engasjerte ungdommer. I disse dager forbereder de seg til servering av 4000 måltider under Øyafestivalen i Oslo. Et arbeid som de unge ansatte skal ha ansvaret for.
Publisert: Publisert:

«Samfunnsinnovatørene» og «Gir ungdom arbeid» står det på T-skjortene til de ansatte ungdommene i Kompass & Co.

– Jeg måler suksess når en ungdom går ut fra oss, og ikke kommer tilbake. Det som skjer her hos oss er at de får smaken på arbeidslivet, i tillegg til å kunne jobbe med deres psykososiale utfordringer, sier Hakimnejad.

Hun den sosiale entreprenøren bak bedriften som jobber med å samle inn overskuddsmat fra butikker og produsenter i Oslo. De lager mat som ellers ville havnet i søppelkassen.

De ansatte er ungdommer som har falt utenfor – ungdommer, som i likhet med maten, ikke alltid blir sett på som en ressurs.

Målet er å sysselsette så mange ungdommer som mulig, slik at flere skal få et tilbud. De ønsker å skape faste, langvarige arbeidsplasser.

Fra rekruttering av unge i barnevernstjenesten uten planer for sommeren, til å få unge ut i arbeid og dermed kvitte seg med Nav-stønad, har bedriften vokst.

– Jeg ser at de blir så stolte over arbeidet de gjør, og det de mestrer. Og de kan skrive inn flere ting på CV-en sin. Det har ført til at mange har skaffet seg deltidsjobber i etterkant, forteller gründeren.

– En av de største utfordringene unge har i dagens samfunn er opplevelsen av å ikke være bra nok. Kompass & Co jobber like mye med ungdommens psykiske helse, i tillegg til å være deres arbeidsreferanse, sier Hakimnejad.

Tar et samfunnsansvar

På skolekjøkkenet ved Frydenberg skole i Oslo er fire ungdommer i full sving. De forbereder seg til å selge 4.000 porsjoner med mat under Øyafestivalen i Oslo kommende uke. Fylte pannekaker står på menyen, hvor over 600 kilo kjøtt er hentet fra kjøttvareprodusenten Notura – til en vesentlig hyggeligere pris, da dette er overskuddsmat.

Kompass & Co er ikke som alle andre cateringbedrifter. Eller arbeidsplasser, for den sakens skyld. De henter overskuddsmat som andre ikke vil ha, og leverer catering til mer enn 25 faste virksomheter.

De ansatte er ungdom som ofte kommer med en tung bagasje: Hull i skolegang, omsorgssvikt, eller ledighet. Flere ungdommer er også tatt hånd om av Barnevernet.

Midt i sentrum står ildsjelen Sherry Hakimnejad.

– Vi reduserer våre kostnader på råvarer, og i tillegg tar vi et stort samfunnsansvar, forteller hun.

– Vi ønsker å være det ekstra for disse ungdommene. De som kanskje ikke har nettverket av familie, venner og gode nok ressurser som kan få dem ut i jobb. Kanskje også foreldrene er arbeidsledige uten så mye arbeidserfaring i Norge, forteller hun.

– Du er jo som en mamma for alle her, skyter 17-årige Agadir inn, som ble ansatt for to år siden.

– Ja, vi er jo en familie, smiler Sherry tilbake.

IVRIGE: Kokken André Schneider gir ungdommene veiledning i hvordan de skal salte lammekjøttet riktig. For det er viktig at alt er perfekt når over 1000 måltider skal serveres om dagen under festivaldagene. Fra venstre står Agadir (16) og Susanne (18), hvor sistnevnte tidligere har jobbet ved Øya Festivalen. I sommer er de begge ansatt ved Kompass & Co.

Det offentlige undergraver nytteverdien

Gründer Hakimnejad jobbet tidligere i Barnevernet, før hun for seks år siden valgte å satse for fullt på oppstartsbedriften.

Les også

Ledertalentene 2017: Medarbeiderne skaper arbeidsplasser for tidligere rusmisbrukere

– Det handler om å ha et positivt menneskesyn, mer enn det handler om det rent pedagogiske. Det at disse menneskene har ressurser er noe vi jobber for å belyse, forteller hun til E24.

Hun har sett hvor sårbare ungdommer kan være, og vet om flere tilfeller hvor unge er blitt utnyttet på arbeidsplassen.

– Ungdommene har fortalt historier om hvordan de er blitt utnyttet av andre arbeidsgivere hvor de både har opplevd psykisk vold, i tillegg til å hverken få sin lønn eller noe form for arbeidskontrakt. Derfor ønsker vi å styrke kunnskapen til disse ungdommene, slik at de skal vite hvilke rettigheter de har ved ansettelse.

Kompass & Co har opp mot 40 prosent høyere lønnsutgifter, noe den daglige lederen mener er nødvendig for å bygge opp motivasjonen hos ungdommene. For det tar tid å skape tillit, bygge opp motivasjon og tilhørighet, da mange har vært gjennom tunge perioder med fraværende støtte, og i noen tilfeller alvorlig omsorgssvikt.

Daglig leder i Kompass & Co, Sherry Hakimnejad. I bakgrunnen står André Schneider, som er tidligere ansatt ved den anerkjente restauranten Ilayali i Oslo.

– Men de kommer tilbake! Vi har en god arbeidsmoral her, og et utrolig godt oppmøte, smiler Hakimnejad.

Hun mener det offentlige til en viss grad unnlater seg samfunnsansvaret, ved å undergrave den økonomiske nytteverdien som ligger i å ansette unge som har havnet utenfor. I tillegg til at de ikke tar til seg i nok grad den merjobben som det innebærer å ha målgruppen unge i faresonen på jobb, mener hun.

– Viljen ligger hos dem som kjenner oss personlig. Vi har et stort nettverk, men vi støter ofte på saksbehandlere som må krige med sine sjefer igjen for å få ansette unge her hos oss, sier hun til E24.

– Vi har jobbet hardt i seks år for å få det offentlige til å åpne lommeboken litt mer for oss, men vi har fortsatt en lang vei å gå.

Møter fordommer

I 2014 var gjengen i Kompass & Co på plass ved Øyafestivalen, hvor de sto ved en egen bod og solgte retter laget på overskuddsmat. Serveringen fikk terningkast fem av anmelderne på festivalen. I år er konkurransen ekstra høy, og rundt bordet ved Frydenberg skole snakker de unge ansatte ivrig om at de i år skal servere den beste maten blant alle på festivalområdet.

Festivalen blir også et viktig sted for å skape et større nettverk for bedriften.

– Alt fra foreldre som kanskje er bekymret for sine egne ungdommer, til lærere og investorer kommer innom salgsstedet vårt, forteller Hakimnejad.

Sistnevnte er viktig for at virksomheten kan vokse ytterligere. Kompass & Co søker jevnlig midler for prosjekter og oppfølging av ungdommene, men det er vanskelig å vinne de store anbudsrundene fra det offentlige. Derfor blir Øyafestivalen en av mange viktige arenaer for å kompensere med inntjening.

Les også

Andresen om Ferd Sosiale Entreprenører: – Vårt fokus er ikke å tjene penger

– Jeg tror at folk som kjøper mat hos oss er mer bevisst på hvor de bruker pengene sine, og at de opplever det som mer meningsfullt å kjøpe den maten vi lager, sier gründeren.

Og hun er bevisst på at maten de produserer må skille seg ut – den må være enda bedre enn konkurrentenes for å motbevise de mange fordommene som ofte ligger til grunn:

– Vi møter ofte fordommer ja, som at folk tenker at de kanskje ikke vasker hendene, eller møter opp til jobb i det hele tatt. Og til at folk rett og slett stiller seg spørsmålet om de nå skal spise søppel, sier Hakimnejad.

Kan være seg selv

På kjøkkenet er maten snart ferdig. Kokk og kjøkkensjef André ser til at lammekjøttet blir helt perfekt. Han har tidligere bakgrunn fra den anerkjente restauranten Ilayali i Oslo, og jobber med Kompass & Co i sommer, da han for tiden står mellom to jobber.

– I år er jeg i en luksussituasjon. Jeg har med to kokker. I tillegg til André har jeg med meg Anders Sjøblom Stensø, som for øvrig skal være medeier i Kompass Mat og ha ansvar for maten, forteller Hakimnejad.

Karmen på 17 år tar seg en velfortjent pause etter å ha kuttet grønnsaker og kjøtt gjennom hele dagen.

– Det var barnevernet som sendte meg hit, slik at jeg kunne fylle dagene mine nå i sommer. Jeg synes det er veldig gøy å jobbe her, fordi det er mange fra mitt miljø som også er her, forteller hun.

– Også menneskene her, de er så åpne, sier 17-åringen.

Det er 16 årige Agadir enig i.

– Å jobbe her ble en slags terapi for meg, for jeg holdt alltid et slags skjold rundt meg før. Men her får jeg et større nettverk og det er alltid god stemning her.

– Det er et sted hvor jeg kan være meg selv, legger hun til.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges
beste ledertalent!
For niende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet, og innenfor kategorien Årets Samfunnsbygger.

Les også

For niende året på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent

Kategorien er for dem som har utmerket seg innen sosialt entreprenørskap.

Prisen går til hun eller ham som i tillegg til verdiskapning for egen bedrift/organisasjon har utført en samfunnsnyttig innsats som har adressert ett eller flere samfunnsproblemer. Kategorien er åpen for ansatte i frivillige og ideelle organisasjoner.

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat.

Fagekspert i kategorien Årets Samfunnsbygger i Ledertalentene-kåringen er Katinka Greve Leiner. Til daglig er hun direktør i Ferd Sosiale Entreprenører, som investerer i sosiale entreprenører og tilbyr nettverk, kapital og kompetanse for oppstarterne.

Leiner mener kandidater til Årets Samfunnsbygger under Ledertalentene må kjenne på at det å skape den sosiale effekten er en hoveddriver i arbeidet.

Publisert: