Lørdag kan flere hundre bli tatt ut i streik på norsk sokkel

Torsdag 30. juni starter meklingen i sokkeloppgjøret. Dette er punktene partene er uenige om.

TAS UT: Oseberg er en av plattformene som kan bli rammet dersom det blir streik lørdag.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

30. juni skal arbeidstagerorganisasjonene Safe, Industri Energi og Lederne inn til mekling i sokkeloppgjøret med Norsk olje og gass, som representerer arbeidsgiversiden.

Meklingsfristen utløper ved midnatt 1. juli.

Kommer ikke partene til enighet innen da, kan hundrevis av oljearbeidere bli tatt ut i streik.

* Safe har varslet at de tar ut 156 medlemmer i Esso Norge og forpleiningsselskapet ESS. De 156 er ansatt på Balder, Jotun A, Jotun B og på Ringhorne.

* Forbundet Industri Energi varsler på sin side at de vil ta ut rundt 500 medlemmer innen oljeboring på plattformene Oseberg, Gullfaks, Statfjord og Kvitebjørn.

* Lederne har varslet at de tar ut 75 medlemmer på Engie-installasjonen Gjøa.

– Slike angrep aksepterer vi ikke

– Vi har varslet et forsiktig første streikeuttak fordi vi håper å få til en løsning, sier førstenestleder og tariffansvarlig Roy Aleksandersen i Safe til E24.

Torsdag skal Safe mekle med Norsk olje og gass (NOG) over fremforhandlede rettigheter i tariffavtalen etter at forhandlingene mellom partene ble brutt 2. juni.

– Inntekten til den ansatte blir veldig kraftig redusert som følge av Norsk olje og gass sine kav. Fremforhandlede rettigheter som Safe har brukt mange tiår på å få inn i tariffavtalen krever NOG fjernet med et pennestrøk, sier Aleksandersen.

Les også

Enighet i riggoppgjøret

Ifølge Safe ønsker NOG blant annet å stryke bestemmelser i forbindelse med svingskift, fjerne kompensasjon for tapte fridager i forbindelse med endringer i arbeidsplanen, og at kurs på fritiden skal bare gi normal timelønn for medgått, normert kurstid.

– Næringen tjener tross alt gode penger, selv om oljeprisene ligger på rundt 50 dollar fatet. Slike angrep på tariffavtalen, som NOG presenterte for oss i forhandlingene, aksepterer vi ikke, sier Aleksandersen.

– Uvanlig stor avstand

STOR STREIKEFARE: Det mener forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi anser streikefaren som stor.

– Hoveduenigheten går på at arbeidsgiver ikke vil innrette seg etter frontfagets ramme som sier 2,4 prosent i lønnsøkning, sier Sande til E24.

Det ble brudd i fohandlingene mellom forbundet og NOG allerede ved overleveringen av krav.

Også Lederne skal i mekling med Norsk olje og gass torsdag 30. juni med frist midnatt natt til lørdag 2. juni. Forhandlingene ble brutt i slutten av mai fordi kravet fra arbeidsgiverne ville ført til lønnsnedgang og en svekkelse av arbeidsvilkårene for medlemmene, ifølge Lederne.

Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke opplyser i en kommentar på forbundets nettsider at partene går inn i meklingen med uvanlig stor avstand.

– Vi står overfor en krevende meklingssituasjon, men utgangspunktet må være at det skal være mulig å finne en løsning som får aksept hos begge parter, sier Brekke.

Les også

Foreløpig få konsekvenser av drivstoff-streik på flyplasser

– Store kostnadsutfordringer

Kommunikasjonsansvarlig for lønnsforhandlinger Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass sier det viktigste for dem er å få frem bildet av norsk sokkel slik det er i dag.

– Det er store kostnadsutfordringer, vi har sett fallende oljepris og reduserte investeringer på norsk sokkel, og det gjør at norsk sokkel fremstår som stadig mindre attraktiv og det er mer utfordrende å få god lønnsomhet i prosjektene, sier han til E24.

– Mange av våre medlemsbedrifter står midt i omstillingsprosess, og det er dette bildet vi går inn i årets mekling med, legger han til.

Andreassen viser til SSBs prognoser for investeringer på norsk sokkel de neste årene. I 2017 er investeringene ventet å falle til 153,2 milliarder kroner. I «toppåret» 2014 ble det investert for 214 milliarder kroner.

– Dette må vi få snudd, og vi mener at partene i arbeidslivet har et felles ansvar for å sikre tiden fremover, sier Andreassen.

Les også

Foreløpig få konsekvenser av drivstoff-streik på flyplasser

Les også

Enighet i riggoppgjøret

Les også

Innspurt i meklingen for 7.000 oljearbeidere

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljestreik kan ramme 6 prosent av produksjonen

  2. Betalt innhold

    Disse feltene rammes hvis det blir oljestreik

  3. Oljemekling på overtid

  4. LO-forbund går til sak mot Norsk olje og gass

  5. Enighet om brønnserviceavtale