Stavanger blør oljejobber - nå har kommunejobb blitt poppis

Stadig flere mister jobben i oljen, da frister det med en trygg havn. Stavanger kommune blant klatrerne på liste over landets mest attraktive arbeidsplasser.

OLJENEDTUR: Oljekrisen setter spor også i andre næringer i Stavanger. Butikker, servicenæringer og boligmarkedet går dårlig. Foto: Kyrre Lien, VG
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Jobb i kommunen nevnes sjeldent i samme åndedrag som «drømmejobben» - men Stavanger kommune seiler opp som et stadig mer populært alternativ i det ferske bedriftsbarometeret til Universum.

Regionen har fått kjenne oljenedturen tett på kroppen, med nedbemanningsrunder og oppsigelser i tusentallsklassen, i oljeselskap og leverandørindustri.

Lavere oljepris og fallende aktivitet i oljenæringen har videre gitt ringvirkninger for andre bransjer, både i Rogaland og nasjonalt.

Les også

Strøm av søkere fra «oljå» til Skanska: Kristen bytter oljejobb med byggebransjenSelv om usikkerheten rår i regionen, blir Stavanger kommune som arbeidsgiver mer populær: I årets Universum-undersøkelse klatrer kommunen flere titalls plasser fra i fjor. Undersøkelsen er basert på tilbakemeldinger fra 8.300 arbeidstagere fra hele landet, alle med høyere utdanning. Undersøkelsen måler i ulike kategorier, og viser hvor mange arbeidstagere som oppgir det spesifikke selskapet eller institusjonen som et sted de kunne tenke seg å jobbe.

Klatrer

Blant ingeniørutdannede klatrer Stavanger kommune hele 36 plasser på listen fra 2014 til 2015, fra 100. til 64. plass. Oslo kommune er topp 50, på listen som tradisjonelt domineres av store selskaper.

Innen kategorien for folk som jobber med IT er Stavanger kommune opp 30 plasser, og på totallisten 18 plasser. Se topp 30 i de ulike kategoriene i lenken ovenfor.

– Det er bra at aktiviteten vår, sett ut ifra en slik statistikk, øker, sier organisasjonsdirektør Olve Molvik i Stavanger kommune.

- Vi har viktige oppgaver med hensyn til samfunnsutviklingen og det å levere tjenester, og vi har fagmiljøer som er gode og langt fremme. Vi merker at vi rekrutterer bedre, og at vi har flere søkere til stillingene våre, samtidig som vi har strammere rammer og færre stillinger å lyse ut.

(Saken fortsetter under bildet.)

HAR BLØDD: Stavanger og Rogaland har mistet mange arbeidsplasser grunnet oljebremsen.

Todelt situasjon

Resultatene kan tyde på at oljenedturen begynner å synke inn hos norske arbeidstagere, for trygge havner som offentlige etater blir mer populære, samtidig som at internasjonale oljeselskaper minker i popularitet.

For Stavanger kommune er situasjonen i arbeidsmarkedet todelt.

– Innskrenkninger i arbeidsmarkedet for øvrig er kanskje med og påvirker også aktiviteten vår, men det gjør samtidig at vi får flere søkere som ser til oss, sier Molvik.

Les også

«Oljeordførerne»: 2015 blir et tøft år

Fra juni 2014 til juni 2015 har 36.357 jobber relatert til oljebransjen blitt varslet kuttet, ifølge Nav, meldte Stavanger Aftenblad i august. 12.732 av stillingene er i Rogaland, og en betydelig andel er ellers på Vestlandet.

– Attraktiv arbeidsplass

Blant landets øvrige kommuner er det kun Oslo kommune som sikrer seg en plass på Universum-listene. Også denne kommunen har økt i popularitet blant arbeidstagerne.

Les også

Stavanger-ordføreren kaller inn til krisemøte

(saken fortsetter under bildet.)

ATTRAKTIV: Også Oslo kommune er et arbeidssted mange kunne tenke seg, ifølge undersøkelsen. Her rådhuset.

Molvik tror de i Stavanger har jobbet godt med å levere tjenester, og at mange derfor ser på kommunen som en attraktiv arbeidsplass.

– Det er flere ingeniører som søker til oss nå. Og selv om de ikke nødvendigvis har spisskompetanse knyttet til for eksempel vann og avløp, er vår tilnærming at kompetanse knyttet til olje og gass, med litt opplæring, kan brukes inn i våre fagområder.

Selv om det fortsatt er mangel på den helt spissede kompetansen blant dem som søker, ønsker kommunen å legge til rette for det markedet som de nå ser er der.

– Vi ser at det er viktig for offentlig sektor å ha kompetanse på de utfordringene som samfunnet står overfor, sier Molvik.

Les også

Nordmenns drømmejobber endres etter oljebremsen

Les også

Dette er drømmejobben til jusstudentene

Les også

Dette skal til for å lande drømmejobben

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Universum-listene

Flere artikler

  1. Nordmenns drømmejobber endres etter oljebremsen

  2. Ingeniørstudenter ser mot det offentlige

  3. 2.000 søkere til butikkjobb i Stavanger: - Markedet er tøffere her nå

  4. Dette er studentenes drømmearbeidsgivere

  5. Betalt innhold

    Sjekk din bransje: Ingrid (23) jobber på landets mest attraktive arbeidsplass