Statoil bekrefter kutt på opp mot 2.000

Statoil bekrefter at det skal kuttes mer når andre runden av effektiviseringsprogrammet skal settes i verk. Selskapet håper å få det til uten oppsigelser.

TUNGE TAK: Statoil-sjef Eldar Sætre (avbildet) fortsetter nå nedbemanningen som forgjengeren Helge Lund startet på tampen av 2013. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Statoil melder at de skal kutte mellom 1.100 og 1.500 faste ansatte innen utgangen av 2016, i det som kalles den neste fasen av effektiviseringsprogrammet i selskapet.

I tillegg skal ytterligere 525 innleide konsulenter fjernes. Kuttene og tiltakene skal være besluttet i dialog med de tillitsvalgte i selskapet.

Dermed bekrefter selskapet nå kuttene som først ble omtalt av Dagens Næringsliv i forrige uke.

– Vi beklager behovet for ytterligere reduksjoner, men forbedringene kreves for å styrke Statoils konkurransekraft og sikre vår fremtidige verdiskapning, sier Anders Opedal, konserndirektør for drift (COO) i Statoil, i en melding.

EFFEKTIVISERINGSGENERALEN: Statoil opprettet driftsdirektørstillingen fra 1. april 2015 for å samle hovedansvaret for effektiviseringen i selskapet på et sted. Det var Statoil-veteran Anders Opedal som fikk jobben.

Hos de tillitsvalgte er det foreløpig lite informasjon å få om nyheten:

– Det er ikke tillatt å snakke med dere nå. Jeg har ikke oversikt og nå må jeg tenke på det som skjer internt her i dag, så jeg har ingen kommentar, sier Lars Olav Grøvik, hovedtillitsvalgt for ingeniørene i Statoil, til E24.

Kuttene som nå planlegges er både en del av effektiviseringsprogrammet STEP (Statoil Technical Efficiency Program) og andre forbedringer man ser man kan få til i selskapet.

Ett år siden oljepristoppen: Dette har skjedd i kriseåret

Skal jobbe utover høsten

Statoil skriver at endringer i de forskjellige forretningsområdene som skal gjennomføres for å få hentet ut den fulle effekten av effektiviseringsprogrammet skal presenteres innen utgangen av juni måned.

Det er de forskjellige divisjonene i Statoil som selv skal bestemme hvor store nedbemanninger man skal foreta i hver enkelt avdeling. De endelige beslutningene skal tas etter drøftinger med de forskjellige lederne og de tillitsvalgte, ifølge selskapet.

– Først når dette er fullført, vet vi hvor presist dagens anslag er, sier personaldirektør Magne Hovden i Statoil, med referanse til kuttanslaget på 1.100 til 1.500 faste ansatte og drøye 500 konsulenter.

– Dette arbeidet vil skje i forretningsområdene i perioden fra august til november, legger han til.

Mer kutt med ny sjef

Statoils store effektiviseringsarbeid startet for alvor mot slutten av 2013, og ble presentert av daværende Statoil-sjef Helge Lund på kapitalmarkedsdagen i London i februar 2014. Under årets kapitalmarkedsdag gjorde den nye Statoil-sjefen, Eldar Sætre, det klart at man trappet opp arbeidet og tempoet (se faktaboks).

Selv om Eldar Sætre har økt tempoet og målene for effektiviseringen, mener de tillitsvalgte likevel at prosessen går bedre med Sætre enn med forgjengeren.

Effektiviseringen i Statoil skjer på en hel rekke områder. I tillegg til nedbemanningen har selskapet startet en rekke prosjekter for å gjøre vedlikehold og utbygginger mer effektive gjennom å standardisere, øke bruken av teknologi og ta mer kontroll over prosjekter som utføres av underleverandører.

Det har blant annet ført til at selskaper som Aibel og Aker Solutions har måttet gjennomføre store kutt i sine MMO-virksomheter (Vedlikehold og modifikasjon).

Les om Statoil-direktøren som jakter etter milliardkutt: – Internt har vi mål smo er enda tøffere

Vil unngå oppsigelser

De nye kuttene på opp mot 1.500 faste og drøye 500 innleide kommer på toppen av de omfattende nedbemanningene som allerede er gjennomført i Statoil.

Siden slutten av 2013 har Statoil kuttet 1.340 faste ansatte og 995 eksterne konsulenter. Ifølge Statoil har man så langt klart å lose nedbemanningen med naturlig avgang, intern omplassering, sluttpakker og førtidspensjon. Selskapet skriver at de vil unngå oppsigelser i denne kommende runden så langt det er mulig:

– Vi har hittil løst overtallighet gjennom frivillige ordninger, og målet vårt er fremdeles at bemanningsprosessen de nesten 18 månedene skal gjennomføres basert på frivillighet, sier personaldirektør Magne Hovden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil bekrefter store kutt i antall ansatte

 2. Statoil: Kuttene handler ikke om redusert aktivitet

 3. Betalt innhold

  Statoil-ansatte fryktet enda større kutt

 4. Tillitsvalgt om Statoil-kutt: – Står i fare for å miste spisskompetanse

 5. Betalt innhold

  Statoil bekrefter at 2000 må gå