Varsler større danske støtteaksjon mot Norwegian: – Hvis de går ut i streik, vil Norwegian bli helt lammet

Danmarks største fagforening varsler sympatistreiker som kan lamme Norwegian. 50 fagforeninger innen transport i Norden oppfordres nå til å gjøre det samme.

KAN LAMMES: All flytrafikk i Danmark kan lammes dersom sympatistreiken som nå varsles, blir et faktum. Her fra Norwegian-skrankene på Kastrup lufthavn i København.

Dresling Jens
  • Ingrid H. Indseth
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Fredag formiddag varslet danske 3F at også de vil delta i en sympatistreik med de streikende pilotene i Norwegian.

– Våre kolleger i Norge har spurt om vi vil gå ut i en sympatikonflikt. Det har vi sagt ja til. Det må ses som en kraftig oppfordring til å finne en forhandlingsløsning, sier 3F-formann Jan Villadsen, til Fagbladet3F.dk.

3F, Fagligt Fælles Forbund, er med sine nær 300.000 medlemmer Danmarks største fagforening.

– 3F er helt klart nøkkelen i Danmark. Hvis de går ut i streik, vil Norwegian bli helt lammet. Da går operasjonen i stå, sier redaktør i det danske flybladet takeoff.dk, Henrik Baumgarten, til E24.

Opptrapping

Torsdag varslet det danske Serviceforbundet de vurderer å ta inn 3.000 medlemmer i konflikten.

Henrik Baumgarten, redaktør i takeoff.dk.

John Dybart, Serviceforbundet i Danmark

– At Norwegian leier inn fly fra andre selskaper i en konfliktsituasjon, det finner vi oss ikke i. Dette er streikebryteri, sier leder i danske Serviceforbundet, John Dybart, til E24.

Han opplyser at de inntil 3.000 medlemmene kan bli tatt ut på alle danske lufthavner.

Men med 3F på banen vil en sympatistreik kunne få langt større konsekvenser. I tillegg til at deres medlemmer står for håndtering og håndtering av bagasje, har de også ansvar

for påfylling av drivstoff.

Ifølge NTB oppfordrer også nå Nordisk transportarbeiderforbund (NTF) sine fagforeninger i Norden til å gå til sympatistreik til støtte for Norwegian-flygerne.

NTF er en sammenslutting av 50 ulike fagforeninger for transportarbeidere i Danmark, Finland, Island, Sverige og Norge.

– Dette er en svært kraftig oppfordring til partene om å sette seg ved forhandlingsbordet og finne en løsning på konflikten, sier Villadsen i 3F.

Om ikke Kjos og pilotene kommer til en enighet, kan sympatistreiken starte om tidligst to uker, på grunn av regler med krav om to runder med varsling.

Sjokkert

Norwegian annonserte torsdag at de splitter selskapet som har driftet flytrafikken i Skandinavia, Norwegian Air Norway, i tre forskjellige datterselskaper.

– Jeg er sjokkert over at de gjør dette. Slik oppfører man seg ikke som ansvarlig arbeidsgiver i en konfliktsituasjon, sier Dybart i Serviceforbundet.

Også redaktøren i takeoff.dk ser også at splitten vil øke konfliktnivået.

– Om man ser på organisasjonen som en egg, kom Norwegian og Kjos i går med eggedeleren sin og laget den til tre mindre grupper. Disse kan man spille opp mot hverandre, og jeg tror ikke Norwegian har noen skrupler med å gjøre det, sier Baumgarten.

Møtes igjen

Partene NHO luftfart og Parat møtes hos Riksmekleren klokken 13.00.

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Terje Pedersen

Det er foreløpig kun snakk om samtaler for å sondere om det er grunnlag for formelt å gjenoppta meglingen mellom partene.

– Det er åpenbart at man ønsker å finne en løsning på konflikten, som har vart altfor lenge og rammet altfor mange passasjerer, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Flygerne i Norwegian Air Norway har streiket siden lørdag. Fra onsdag av har så godt som alle innenriksflyginger i Skandinavia vært innstilt, og det er anslått at rundt 35.000 passasjerer rammes hver dag.

– Ikke hjelp Norwegian

Ifølge Aftenposten har også den internasjonale flygerorganisasjonen IFALPA bedt alle sine piloter om ikke å stille opp for Norwegian under streiken.

Foreningens visepresident, sørafrikanske Fanie Coetzee, kommer med oppfordringen i et brev til alle forbundets medlemsorganisasjoner rundt om i verden. I brevet ber han alle avstå fra å hjelpe Norwegian med å få leid fly og mannskap.

– Antallet piloter uten fast ansettelse i et flyselskap er økende, og Norwegian utnytter dette ved å sende piloter på løse kontrakter inn i konfliktområdet Skandinavia. Selv om Norwegian Pilot Union ikke er en medlemsorganisasjon, har flere av deres piloter valgt å være medlemmer hos Norsk Flygerforbund, skriver Coetzee.

Les også

NHO vurderer å gå rettens vei: – Sympatistreiken er ulovlig

Les også

Partene møtes hos Riksmekleren klokken 13

Les også

Bjørn Kjos til Parat: Gir blaffen i passasjerene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Dansk sympatistreik for Norwegian-ansatte

  2. Flygerorganisasjon ber piloter boikotte Norwegian

  3. NHO vurderer å gå rettens vei: – Sympatistreiken er ulovlig

  4. – Har ikke akkurat skapt godt forhandlingsklima

  5. Norwegian-pilot støtter Kjos