Streik i film- og TV-bransjen i USA avverget

En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten.

Matthew Loeb, president i fagforbundet til amerikanske filmarbeidere IATSE. Lørdag ble IATSE enig med studioene om en avtale som avverger at IATSEs 60.000 medlemmer går ut i streik.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med AMPTP, organisasjonen for studioer og underholdningsselskaper som Disney, Warner Bros og Netflix før fristen løp ut mandag.

Detaljene i avtalen er ikke kjent, men kilder opplyser til Variety at det blant annet er enighet om ti timers opphold mellom skift og en lønnsøkning på 3 prosent.

Hadde de ikke blitt enige, ville 60.000 filmarbeidere gått i streik fra mandag, noe som ville vært et hardt slag mot en bransje som er i ferd med å reise seg igjen etter koronapandemien.

Den treårige avtalen går nå til uravstemning blant medlemmene i IATSE, som organiserer staben bak kameraene som fotografer, kamerafolk, lys- og lydteknikere, kostymedesignere, frisører og sminkører, snekkere og mange andre.

Medlemmer av forbundet sier at de gamle tariffavtalene ikke kunne hindre lange arbeidsdager, og lot arbeidsgiverne nekte dem matpauser og tilstrekkelig tid mellom skiftene.

Lønningene har vært lave i hele bransjen. og forholdene er enda verre hos strømmegigantene Netflix, Apple og Amazon.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Netflix: Produksjonen tilbake i tempoet fra før pandemien

  2. Netflix venter knallsterk «Squid Game»-vekst

  3. Riksmekleren har innkalt partene i kulturstreiken

  4. Fagforbundet: – Vi slår opp med SAS hvis de ikke kommer pilotene i møte

  5. Innleie i oljeindustrien: Kø av saker i retten