SAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffe

- Offshoreansatte opplever dette som provoserende og smålig, sier nestleder Roy Erling Furre i SAFE.

SKUFFET: Andre nestleder Roy Erling Furre i SAFE mener det er hårreisende at Statoil vurderer å kutte ut tilbudet om gratis «utreisekopp».
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

- Dette lover ikke godt for samarbeidet i tariffoppgjøret, sier andre nestleder Roy Erling Furre i Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (SAFE).

Uttalelsen kommer i forbindelse med tirsdagens nyhet om at Statoil vurderer å fjerne tilbudet om gratis kaffe på helikopterterminalen, hvor offshoreansatte oppholder seg mens de venter på å bli flydd ut til plattformen.

Les også

Vurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

Som E24 skrev tirsdag formiddag, er forslaget kommet opp i forbindelse med at Statoil de kommende årene skal spare flere titalls milliarder kroner. Sokkelleder Per Steinar Stamnes uttalte tirsdag til Stavanger Aftenblad at Statoil i 2013 brukte 3,3 millioner på å tilby sine ansatte gratis kaffe ved utreise til sokkel, og omtalte kuttforslaget som smålig.

Han får støtte fra Furre.

- De er villige til å diskutere kostnadskutt, men det må være snakk om viktigere ting enn en kopp kaffe, sier han.

- Koker godt i salen

- Her er det snakk om personer som er borte fra familien i flere uker av gangen. Da er det greit at forholdene er tilrettelagt, fortsetter Furre, som tirsdag er på SAFEs tariffkonferanse, sammen med en rekke offshoreansatte.

Les også

Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettet

Ifølge ham startet SAFE dagen med å vise til medieoppslagene om at Statoil vurderer å fjerne tilbudet om gratis kaffe i forbindelse med utreise til sokkel.

- Det er ingen tvil om at de offshoreansatte opplever dette som provoserende og smålig, og mange føler seg rett og slett støtt. Det koker godt i salen, sier han.

- Folk vitser om at de snart blir bedt om at de som er syke og har feber må rusle rundt i gangene, slik at Lund får ned fyringsutgiftene, legger han til.

- Flytter fokuset

Furre sier videre at han mener kuttforslaget er en «pinlig avledningsmanøver».

- Han flytter fokuset vekk fra store kostnadsoverskridelser og mislykkede utbygginger, sier Furre.

- Blant annet har dårlige lederbeslutninger ført til at Yme-skandalen har kostet over 12 milliarder kroner, uten at en dråpe olje er hentet opp. I tillegg velger Helge Lund å selge Statoil ned i mange prosjekter, for å kunne betale ut større utbytte til aksjonærer - noe som er kostnadsdrivende, utdyper han.

Mener Statoil feilinformerer

Ifølge Stavanger Aftenblad, som først omtalte kuttforslaget, var beskjeden fra ledelsen var at godt betalte oljearbeidere har råd til å betale kaffen sin selv.

Furre mener det er mer en prinsippsak, enn et spørsmål om hva de ansatte har råd til.

Les også

Kostnadsgaloppen skal stoppes: - Det er ingen hellige kyr

Uansett mener han at Lund flere ganger har tegnet et feil bilde av offshoreansattes lønninger.

- Helge Lund har vært ute og sagt at de tjener en million i året. For det første er det ikke slik at de fleste tjener en million, men halvparten av dette. Lønnstabellene er tilgjengelige på våre hjemmesider, sier han, og fortsetter:

- For det andre synes jeg Lund skal se på sin egen selvangivelse før han bruker dette som argument for å kutte ut utreisekoppen.

- Ikke isolert sett avgjørende

Informasjonssjef Ørjan Heradstveit, som er Statoils mediekontakt for selskapets oppstrømsaktiviteter på norsk sokkel, sier tirsdag til E24 at de ikke ønsker å kommentere SAFEs uttalelser.

Han understreker riktignok at Statoil arbeider for å redusere kostnadene gjennom effektiviseringstiltak på tvers av selskapet.

- Vi presenterte nylig våre målsetninger for å styrke Statoils konkurransekraft, og det jobbes godt med å sikre fremgang i dette arbeidet, sier Heradstveit.

- Avtalen om gratis kaffe på heliporten er ikke isolert sett avgjørende, men det grunnleggende er at vi ikke vil ha ordninger som er vesentlig annerledes enn det man finner i andre virksomheter, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslag: - De bør si unnskyld

  2. Statoil snur om gratis kaffe

  3. Vurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

  4. Betalt innhold

    Statoil snur om kutt av gratis kaffe på heliporten

  5. Fagforbund i harnisk over forslag om kutt i oljesektoren