Ahus-sjefen går av

Administrerende direktør ved Akershus Universitetssykehus, Hulda Gunnlaugsdottir, går av med umiddelbar virkning.

GÅR AV: Hulda Gunnlaugsdottir trekker seg som sjef for Ahus, med umiddelbar virkning. Her sammen med helseminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto:HELGE MIKALSEN/VG
Publisert:

I en pressemelding heter det at begrunnelsen for avgangen er ulikt syn mellom den islandskfødte direktøren og styret, om hvilke virkemidler som skal tas i bruk for å løse driftsutfordringene sykehuset står overfor.

Stein Vaaler fungerer som administrerende direktør inntil videre

Les også: Ahus brukte 1,4 millioner på PR-rådgivere

Styreleder Göran Stiernstedt sier følgende i pressemeldingen lagt ut på Ahus' hjemmeside nå i ettermiddag:

- Styret og administrerende direktør har samme oppfatning av hvilke problemer sykehuset står ovenfor, når det gjelder driftsunderskudd, stor overtidsbruk og brudd på arbeidsmiljøloven knyttet til å få sykehusets vaktsystemer til å gå opp. Men vi har sammen konstatert at Gunnlaugsdottir og styret ser ulikt på metodene man skal bruke for å løse problemene.

Tre tøffe år

STYRELEDER: Göran Stiernstedt

Gunnlaugsdottir har vært sjef ved Ahus siden oktober 2010.

Tre svært krevende år, med store omstillinger etter at man i 2011 fikk økt opptaksområde og tok over 160.000 pasienter fra Oslo.

Mange har kritisert helsemyndighetene for at det ikke fulgte bemanning og økonomi nok i denne krevende omstillingsfasen.

De dårlige sakene har stått i kø, med pasientdødsfall, kritikk fra tilsynsmyndigheter og pasientombud, arbeidstidslovbrudd, politietterforskning og anstrengt økonomi.

Les også: Turnusleger jobber over 24 timer i strekk

Nylig vant også sykepleierne en knusende seier over Gunnlaugsdottir i slaget om helgeturnus. 7. oktober gikk et enstemmig sykehusstyre imot at Ahus-ledelsen skal kunne pålegge sykepleierne ekstra helgejobbing.

Den siste tiden har forholdet mellom eget styre og ansatte vært svært anstrengt, skriver VG.

- Arbeidsro

- Ahus har hatt en krevende oppstart, og det har vært både en glede og en utfordring å lede dette arbeidet, sier Gunnlaugsdottir i pressemeldingen, og peker til starten da Ahus tok over deler av pasientgrunnlaget i Oslo - noe som ga kapasitetsproblemer, strekte ressurser bemanningsmessig og flere hendelser som er kritisert av helsemyndighetene.

Les også: Ahus pålegger sykepleierne ekstra helgevakter

- Mitt mål har vært å forbedre tjenestene og tilbudene for våre pasienter. Det mener jeg vi har kommet langt på vei med, på tross av krevende problemer på en del felter. Jeg må konstatere at jeg ikke har lykkes med å få tilstrekkelig støtte hos styret. Styret ønsket ikke å innføre ekstra helgevakter som et siste virkemiddel for å redusere arbeidsmiljølovbrudd og overtidsbruk. I en slik situasjon er det naturlig for sykehusets styre å se seg om etter en ny direktør som deler styrets oppfatning og vurderinger, sier Gunnlaugsdottir.

Hun sier videre i pressemeldingen at hun håper hennes egen fratreden vil bidra til å gi sykehuset arbeidsro, slik at eiere, ledelse og ansatte i fellesskap finner gode løsninger på utfordringene Ahus står overfor.

Les også

Én av tre overleger vurderer å slutte ved UllevålOUS brukte 1,4 millioner på unyttig karttjenesteAhus brukte 3,7 mill. på karttjenesteStøre ber Ahus-ledelsen være tydeligere– Ahus-sykepleiere er beordret beruset på jobbStøre fjerner sykehustopper ved syv sykehusArbeidstilsynet vurderer å anmelde sykehusAhus må spare 255 millionerAhus vil legge pasientskader ut på nettAhus anmeldt for arbeidstids-overtramp

Publisert:
Gå til e24.no