- De som trener, vil få mer i lønnsøkning enn andre

Er det lov å premiere trening med høyere lønnsøkning? E24s Jobbeksperter svarer.

Mange trener til Birkebeinerrittet, også i grupper på mange av landets arbeidsplasser. Men kan arbeidsgiver gi mer lønn til dem som trener, enn til andre?

Berit Roald
 • Kristin Norli
Publisert:

Innsender skriver:

Første arbeidsdag etter nyttår (2. januar) mottok alle ansatte en e-post fra daglig leder der det står at de som trener, vil få mer i lønnsøkning enn de som ikke trener.

I e-posten hevder arbeidsgiver at trening er lik bedre helse og at bedre helse er lik mindre sykefravær.

Arbeidsgiver vil så snart som mulig starte et eget treningsopplegg der alle ansette skal gjennomføre to felles treningsøkter i uken.

Jeg jobber i en bedrift med cirka 25 ansatte.

Det er valgfritt om man ønsker å delta, men de som deltar i dette opplegget vil få høyere lønn enn de som ikke deltar.

Jeg liker ikke å trene og liker enda mindre at de som trener skal få bedre lønn enn meg. Kan arbeidsgiver virkelig gjøre dette?

GIR DU EKSTRA BETALT FOR TRENING I ARBEIDSTIDEN?TIPS E24S JOURNALIST!

Svar fra advokat Wullum:

Illustrasjon: Trening på Elixia.

Trond Solberg

Lønnsøkninger som gis basert på «trynefaktor» er godt kjent for mange arbeidstakere, og er noe som i større eller mindre grad foregår på flere arbeidsplasser.

I praksis er det lite ansatte kan gjøre med dette.

I saken du beskriver vil arbeidsgivers adgang til å gi ekstra lønnsøkning til de som trener bero på en saklighetsnorm. Arbeidsgivers begrunnelse for den ekstra lønnsøkningen må ikke være usaklig.

All forskning tyder på at arbeidsgiver har rett i at regelmessig trening gir positive helsemessige effekter, som blant annet fører til redusert sykefravær.

En bedrift med 25 ansatte vil regelmessig være avhengig av stabilitet på personalsiden, og høyt sykefravær vil kunne ha negativ innvirkning på bedriftens drift.

At arbeidsgiver ønsker å bruke lønn som instrument for på generelt grunnlag å stimulere til lavere sykefravær fremstår etter min oppfatning som saklig.

Samtidig bør ikke denne lønnstimulansen holde igjen muligheten til lønnsøkning for de andre ansatte som ikke følger treningsopplegget. For å sikre at alle ansatte får en rimelig lønnsvekst kan arbeidsgiver for eksempel sette av en felles lønnspott som fordeles blant alle ansatte, og en separat pott som fordeles til de som velger å delta i arbeidsgivers treningsopplegg.

Svar fra Svànaug Bergland:

Slik jeg leser spørsmålet ditt lurer du på om arbeidsgiver har «lov til» å gi høyere lønnsøkning til dem som trener, enn til dem som ikke trener. Lovverket gir liten eller ingen veiledning om lønn og lønnsfastsettelse utover det min kollega sier i sitt svar, så du kan gå ut fra at det er «lov».

Dersom du med «mer i lønnsøkning» og «høyere lønn» mener høyere fastlønn, ser jeg flere muligheter for at arbeidsgiver kan gå feil med et sånt system. Jeg håper at arbeidsgiveren din har lagt opp til at trenings-incentivet blir en tidsbegrenset (kvartalsvis/årlig e.l.) bonus-ordning.

Dette vil gjøre ordningen billigere (legger seg ikke på fastlønnsgrunnlaget for neste år, f.eks.), mer fleksibel (hvis arbeidstaker f.eks. plutselig skulle velge å ikke følge opplegget mer) og er enklere å avvikle som ordning hvis det ikke funker.

Les også

- Hjelp, småbarnsforeldrene «ødelegger» bedriften min!

Kinderegg, men røde flagg

Jeg er sikker på at mange vil hevde at du og dine kolleger er heldige som har fått dette «kinderegget»; gratis trening, mulighet for mer i lommeboka og bedre fysisk form/helse.

Jeg vet ikke hvorfor du ikke tenker sånn om ordningen, men jeg ser et par røde flagg som din arbeidsgiver kanskje skulle gjøres oppmerksom på:

 • Hva om det er dem som trener mye fra før (og ville gjort det uansett incentiv), eller dem som har stabilt god helse, som deltar på treningsopplegget?
 • Og hva med dem som evt. på grunn av jobbens natur ikke kan følge opplegget (f.eks. mange tjenestereiser, mye overtidsarbeid, pendling, møter, skift, e.l.)?
 • Hva gjør et sånt opplegg med samholdet/team-følelsen på jobben; blir det splittelser mellom «vi som trener╗ og «dere som ikke trener»?
 • Er det nødvendig med kontrollsystemer for å sikre at noen ikke «jukser» og sier de deltar, men ikke gjør det?
 • Blir det lavere sykefravær og -kostnader?
 • Blir det bedre prestasjoner og resultater for virksomheten?

- Kanskje du liker kinderegg?

Gjort på riktig måte, tror jo jeg at dette er et godt initiativ for alle parter. Men jeg håper at din arbeidsgiver også ser at folk lar seg motivere og levere bedre prestasjoner av forskjellige grunner.

Et belønningssystem som bare legger hygienefaktor-drivere til grunn, vil i lengden ikke bidra til utvikling av en prestasjonskultur. Tenk på hva som får deg til å tikke og levere enda bedre, og ta en prat med lederen din om din individuelle lønnspakke, da vel.

Og/eller - forsøk deg på treningsopplegget; kanskje du blir positivt overrasket over at du liker kinderegg.

Les også:


Jobbekspertene: Slik unngår du feriekrøll i foreldrepermisjonen
To av tre norske ledere i fare for å bli utbrent
Jobbekspertene: - Disse fellene bør du unngå som sjef
Her er E24s nye jobbeksperter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Lønn
 3. Karriere
 4. Svànaug Bergland
 5. Thor-Arne Wullum

Flere artikler

 1. Puls-Yngvar positiv til mer lønn til de som trener i arbeidstiden

 2. - Kaster mindreverd og skam på de andre

 3. Jobbekspertene: Disse spørsmålene om sykefravær kan du ikke stille

 4. Slik bestrider du en sykmelding når du tror den ansatte ikke er syk

 5. – Kan mye sykefravær være argument for ikke å øke lønnen?